27788
18:58 14.062023

На Закарпатті презентували 12 найкращих транскордонних інфраструктурних проєктів

Економіка 2476

На Закарпатті заключною конференцією підсумували успішну реалізацію транскордонного проекту “MOBI” «Сучасна прикордонна інфраструктура – успішний Карпатський регіон». До заходу долучилися представники дипломатичних установ, голови обласних рад прикордонних регіонів, мери, представники органів влади та самоврядування, представники  транспортних кампаній та логістичних центрів тощо з України, Угорщини, Словаччини, Румунії. А також  керівний склад Асоціації прикордонних європейських регіонів «АЄПР», голова ради  Південної Карелії Фінляндії, мер міста Таіпасаарі Фінляндії та голова Федерації Фінських підприємців Фінляндії. 

Напередодні представили Ужгородську декларацію з проголошенням підтримки  ефективного транскордонного співробітництва вздовж спільного кордону України з країнами-членами ЄС та міжрегіонального співробітництва в Карпатському регіоні. Також презентували успішні транскордонні проекти з мобільності для реалізації транспортних коридорів і логістичних систем. Наступний крок – укріплення існуючих єврорегіонів та нових форм транскордонного співробітництва, таких як Європейські групи територіального співробітництва (EGTC або ECG), генерацію ідей для нових та ширших програм Interreg з підтримки співробітництва між ЄС та Україною та інтеграції України в європейську спільноту. 

За допомогою проекту “MOBI” було розроблено Спільний План Мобільності розвитку транспортної та прикордонної інфраструктури, над яким партнери працювали, починаючи з березня 2020 року. Проект містить розробку 6-ти техніко-економічних обґрунтувань, а також інфраструктурну складову, а саме: реконструкцію  велосипедної велодоріжки, яка успішно з’єднала угорський регіон Саболч-Сатмар-Берег із Закарпаттям. 

План мобільності представив Рейнхолд Стадлер, експерт консалтингової компанії CIVITTA, Румунія. Мартін Гіллермо, Генеральний Секретар Асоціації європейських прикордонних регіонів дав рекомендації до Плану мобільності та наголосив, що ця робота здійснена з високим розумінням сучасних процесів, використанням нових видів палива, такі як зелений водень та електроенергію.  

Володимир Чубірко, голова Закарпатської обласної ради, підкреслив важливість тематики кордонів та логістики для Закарпаття, особливо в умовах обмежень через закритий кордон та недоступність морських коридорів Чорного моря. Він також наголосив, що Закарпаття зосереджується на нових проектах, спрямованих на наближення регіону до ЄС. 

Сату Сіканен, голова регіону Південноі Карелії Фінляндії, презентувала досвід реалізації логістичних стратегій. Шестак Оскар, голова області Саболч-Сатмар-Берег Угорщини висловив важливість активного розвитку транскордонного співробітництва та реалізації спільних проектів, які розроблені фахівцями та включені до Спільного Плану Мобільності. 

З презентаціями результатів проекту виступили Носа Наталія, керівник Міжнародної Асоціації інституцій регіонального розвитку (Україна), Брігітта Ласло, менеджер проекту з регіону Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина), Катаріна Сісакова, уповноважений представник  Кошицького самоврядного краю (Словаччина), Міхаела Літе, менеджер проекту повіту Марамуреш та Крістіна Штерн, Адміністративна територіальна одиниця повіту Сату-Маре (Румунія).  

Під час конференції презентували ТОП 12 проектів для подальшого спільного впровадження, які включають розбудову нових та покращення рівня послуг існуючих  сполучень залізничного транспорту, впровадження інноваційних підходів щодо використання зеленого водню як нового виду палива для міського та міжнародного транспорту, розбудову інфраструктури для електротранспорту, підготовку інфраструктури для різних видів транспорту. 

Підсумком фінальної конференції стало прийняття Ужгородської Декларації Цільової Групи АЄПР з зовнішніх кордонів. Ця декларація передбачає надання додаткової підтримки існуючим єврорегіонам шляхом використання інструментів та транскордонних проєктів програм Interreg для інтеграції України в ЄС. 

Проект “MOBI” виконується за фінансової підтримки Програми ENI СВС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020. Метою проекту ”MOBI” є створення стійкої платформи для ефективної транскордонної мобільності людей та товарів шляхом вдосконалення транспортної та прикордонної інфраструктури, посилення співпраці між органами самоврядування та професійними організаціями, діяльність яких впливає на розвиток транспортних сполучень у прикордонних регіонах України, Угорщини, Словаччини та Румунії. 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах