27611
16:58 22.042023

Сади області потребують обробітків проти шкідників та хвороб

Економіка 2910

У садах області в умовах підвищення температур повітря відбувається активне заселення дерев яблуневим квіткоїдом, іншими довгоносиками.

Яблуневий квіткоїд пошкоджує бруньки, а під час висування суцвіть яблуні самки відкладають у бутон по одному яйцю, личинки живляться тичинками, пиляками, склеюючи зсередини пелюстки, в результаті чого бутон так і не розпустившись буріє і засихає, що призводить до втрат урожаю. Також, як свідчать обстеження спеціалістів управління фітосанітарної безпеки, у садах активізуються, відроджуються та заселяють розетки та молоді листочки листокрутки, плодові попелиці, кліщі, медяниці. Сисні шкідники при високій чисельності пригнічують плодові дерева, призводячи до затримки росту, розвитку, зниження врожайності, та є переносниками вірусних захворювань. 

На сприйнятливих сортах яблуні проявиласьборошниста роса – небезпечна хвороба, перші ознаки якої помітні на розетках молодих листків і суцвіттях у вигляді борошнисто-білого нальоту. Уражені листки поступово деформуються, засихають, пагони не ростуть, викривляються і поступово засихають. Хвороба може призводити до значного пригнічення дерев. Випадання дощів, яке прогнозується у області, сприятиме льоту аскоспор парші. 

При виявленні порогової чисельності шкідників для недопущення пошкодження дерев рекомендоване застосування інсектицидів на основі діючих речовин: тіаметоксам, лямбда-цигалотрин+тіаметоксам, тіаклоприд, ацетаміприд, тіаметоксам+хлорантраніліпрол.

Для профілактики ураження паршею, доцільним є проведення обробітків фунгіцидами на основі діючих речовин та їх сумішей: дитіанон, каптан, дифеноконазол, піриметаніл, проти борошнистої роси – препарати на основі пенконазолу, піриметанілу, сірки.

При проведенні обробітків застосовувати засоби захисту рослин відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».При роботі з засобами захисту рослин необхіднодотримуватись державних санітарних правил та правил техніки безпеки, інформує ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах