26953
08:50 1.122022

«Золоті яйця» – нова грошова валюта в Закарпатті? Яка ситуація в області з цінами на продукти

Економіка 14478

На Закарпатті суттєво подорожчали продукти. У зиму область входить із високими цінами. На жаль, у державі війна і економічна ситуація є доволі складною. При цьому через російське вторгнення велика частина людей втратила роботу та прибутки.

Що ж найбільше подорожчало у нашому краї? Як сприймають закарпатці підвищення вартості продуктів? Із якими настоями готуються пережити зимовий період?

Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Прогнози невеселі, але надія є

Як розповів «Карпатському об’єктиву» голова української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко, у державі останнім часом на продукти ціни суттєво зросли. На весну ситуація буде не кращою.

«Прогнозується, що вартість борщового набору сягне максимальної вартості. При цьому вже наразі ціни на продукти в Україні є європейськими і зростати їм уже нікуди. При збільшенні цін на вітчизняному ринку у нас буде ще більше імпорту. Утім аграрії звітують про хороші врожаї, скажімо, гречки. І це, безумовно, тішить. Проте якоїсь однієї загальної ціни на певні види продуктів зараз в Україні немає. У кожному регіоні встановлюються свої власні. Якщо мова йде конкретно про яйця, які люди почали називати «золотими» через захмарні ціни, то в грудні-січні очікується поступове зменшення їхньої вартості», – наголосив він.

У той же час, за його словами, інші продукти можуть і далі дорожчати.

«Але впадати у відчай не варто, – переконує Олексій Дорошенко. – Найбільше подорожчання залишилося позаду. Ми навчилися жити в нових умовах, прийняли їх. До кінця року продукти можуть подорожчати відсотків максимально на 5-6. Аграрії досі працюють на полях і досі збирають врожай. На нашу радість, теплиці, які працюють у промислових масштабах давно перейшли на альтернативні види опалення. Це необхідно, аби нормально перезимувати. Переважно обігрів здійснюється навіть не за рахунок світла, а за допомогою палетів чи дров. Цей фактор теж позитивно вплине на стримання цін за продукти харчування.

Також голова Ради економічного розвитку розповів, чи варто нам очікувати дефіциту на якісь товари.

«У нас вийшла досить невесела ситуація з сіллю. Люди, коли почули про кризу, почали одразу купувати по 20-30 кілограмів у одні руки. Тепер усе владналося. Ми маємо вдосталь солі, розробляються нові родовища на Закарпатті. Наразі у нас немає жодного продукту, який міг би бути в дефіциті на найближчий час!», – запевнив пан Олексій.

Поділився він думками і щодо прогнозів вартості хліба.

«Ціна хлібо-булочних виробів ніколи не була фіксованою починаючи з 2015 року. Зерна в нас є достатньо. Вартість хліба тримається стабільною. Подорожчання до кінця року може бути найбільше на 2 відсотки… залежно від сорту виробу», – запевнив експерт.

Що закарпатцям купувати не по кишені?

А що конкретно протягом останніх місяців найбільше подорожчало на Закарпатті?

За інформацією Головного управління статистики у Закарпатській області, з початком року на Закарпатті індекс споживчих цін був вищим, ніж у державі в цілому – 125,7%, при тому, що по всій Україні він складав 124,8%. Зараз він став меншим – 102,3%, тоді як по країні – 102,5%.

Найбільше подорожчали в області, як відомо, яйця – на 59,7%. Це викликало жваве обговорення та обурення серед населення. Таких цін на цей продукт у області не пригадують. Одне яйце ще недавно продавали навіть по 9 гривень. За домашні ж просили і по 12-15. Зараз ціна впала до 5, 40-4,70 гривень.

Крім того, подорожчало і м’ясо та вироби з нього – на 4,9–1,8%.

За кілограм курячого філе зараз доведеться викласти щонайменше 125 гривень, яловичини – 170-180 гривень, а свинини взагалі – 200 і навіть більше.

Подорожчали також овочі і фрукти, макаронні вироби, молоко, масло та сири.

Кілограм сиру, наприклад, коштує від 250 гривень. Дешеві сирні продукти – від 200. Грудка домашнього сиру (творогу) – 40-50 гривень.

Не радує закарпатських господинь і ціна на олію, яка подорожчала на 24,1%, цукор, джем, мед, шоколад та кондитерські вироби, які відповідно зросли у вартості на 32,9%, а також на хліб і хлібопродукти, які зараз коштують на 32,6% більше, ніж раніше.

Зросла вартість і безалкогольних напоїв. Ціна на рибу та продукти з неї підвищилась на 46,1%

Водночас на 5,3% впала вартість продуктів переробки зернових.

Не тішать ціни і любителів куріння. Тютюнові вироби стали дорожчими приблизно на 1 відсоток. Алкоголь також подорожчав на 0,5%.

Загалом ціни на продукти харчування на Закарпатті дуже високі, але люди на зиму постаралися зробити якомога більше запасів усього, чого лише могли. Тож холодні місяці більшість сподіваються пережити без особливих труднощів.

Від чого закарпатці готові відмовитися

Те, що зараз усі переживаємо непростий період, знають усі. Тож закарпатці, які переважно не заощаджують на харчуванні, від деяких продуктів таки готові відмовитись.

«Карпатський об’єктив» опитав мешканців краю із різних куточків області. І ось що вони розповіли.

«Передусім ми майже перестали купувати м’ясо, – каже ужгородець Андрій Волощук. – Маємо зате багато грибів. Восени їздили з родиною в ліс. Також якщо раніше купували домашній мед, то зараз обмежилися. Цукор, щоправда, також недешевий, але солодощів ми взагалі тепер їмо менше, ніж раніше. Це – не основне. Загалом продукти дорогі, але людина без їжі існувати ще не навчилася, тому все інше купуємо, як і раніше. Заробляти, на жаль, почали не більше, тому викручуємося, як можемо, розуміємо, що в державі війна».

«Практично на їжі не заощаджуємо. Від багатьох речей ми з родиною відмовились, але їсти потрібно всім. Менше купуємо для дітей печив, шоколадок. Їдять переважно домашню випічку. Це – здоровіше і дешевше. Також чоловік почав обмежувати себе у курінні. Особисто мене це дуже радує, бо раніше просила відмовитися від паління, але він не хотів. Тепер це в нього добровільний крок, бо розуміє, що пускає чималі гроші на вітер. Обіцяв, що кине взагалі найближчим часом. Також не купуємо газовані солодкі напої. Вони недешеві і дуже шкідливі. Не роблю з підвищення цін великої трагедії, бо розумію ситуацію. Завжди так не буде!», – наголошує мукачівка Ірина Соболь.

«Ми живемо у приватному секторі, маємо невеликий городець. Дещо змогла виростити сама. Це – передусім цибуля, часник, квасоля і трішки картоплі. Звісно, на зиму картоплю закупили, бо свою поїли переважно ще влітку. Тим не менше, мати своє господарство у такі часи дуже добре. Задумуюсь над тим, щоб на наступний рік взяти земельну ділянку і засадити більшу площу. Серйозного господарства свого не маємо, тож більшість всього таки доводиться купувати. Переважно обмежуємося молочною продукцією. Купую лише сметану та магазинний сир. Молоко, кефір – не є продуктами першої необхідності у нашій родині. Також менше споживаємо м’яса. Купую переважно курятину, бо вона дешевша. Від риби відмовилися взагалі, вона дорога та й ми її не дуже любимо», – ділиться думками хустянка Емілія Палчей.

«Закарпатська жінка приготує їсти з того, що в неї є. Я, на щастя, ні в чому не відчуваю потреби. У нас є і корова, і свині, і кури. «Золоті яйця» мені поталанило не купувати, їмо наші домашні. Це тепер дуже радує, бо з мізерної пенсії точно б не вклалася у витрати. Але після подорожчання магазинну олію таки я перестала купувати. Смажу на жирі, дискомфорту якогось немає взагалі. За м’ясом я й раніше в магазин не ходила. Ріжемо свиню, робимо тушонки, ковбасу, гурку. Всього є з надлишком. Навіть хлопцям на фронт відправляю. У нас і зараз 6 свиней, а курей більше 5 десятків. Землі також маємо чимало, усе вирощуємо для себе своїми руками. І діти, і внуки допомагають. Коли потрібно працювати, нікому не подобається, зате зараз ми спокійні, що взимку труднощів із продуктами не матимемо!», – запевняє Олена Томищин із Тячева.

«Все літо я робила заготовки. Морозилки всі запаковані. Є всього, що треба, достатньо. Маю і багато консервації, і варення, і компоти, є і аджика, і томатна паста, і гриби, і все, що душа забажає. Почала менше хіба що купувати круп і макаронів. М’ясо ми не особливо любимо, але я його купую, бо діти просять то пиріжків, то котлет, то голубців. Так, його вартість зросла, але не критично. Я влаштувалася ще на одну роботу, аби мала можливість більше заробляти. Харчування – не те, де потрібно від чогось відмовлятись. Організм, як двигун, а їжа, як бензин…. Який заллєш, так автомобіль і поїде. Тому краще відмовитись, наприклад, від кросівок, але закупити те, без чого неможливо залишатися здоровим», – розмірковує Єва Ребрик із Виноградова.

Загалом закарпатці, незважаючи на подорожчання продуктів, вміють викручуватися з ситуації і не впадають у відчай. Зиму наші краяни сподіваються пережити без особливих труднощів і переконують, що до неї готові.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У «Совиному гнізді» презентували фотоальбом «Ужгород колись і нині»
13:11
29-річний закарпатець підпалив співмешканку, бо приревнував до вітчима
12:19
Центри рекрутингу української армії запрацювали в Ужгороді та Мукачеві у приміщенні місцевих ЦНАПів
12:02
На Рахівщині трапилися дві аварії, в яких травмувалися малолітні діти
11:55
Впродовж попередньої доби вогнеборці загасили одразу дві пожежі на сміттєзвалищах
11:41
На ринках Ужгорода вже продають закарпатську черешню
11:26
Муніципали винесли 955 повідомлення за несплату послуг із користування паркувальними майданчиками в Ужгороді
10:29
Пошкоджені та зруйновані дамби, лінії берегоукріплення – Закарпаття гостро потребує коштів для протипаводкового захисту
10:10
На Мукачівщині рятувальники ліквідували пожежу в літній кухні
09:56
Паски для військових випікали в Ужгороді
09:24
Всі новини