26763
18:26 28.102022

Головне з брифінгу очільників Закарпатської ОВА та «Закарпаттяобленерго» про ситуацію з електропостачанням в області

Економіка 21166

27 жовтня, наприкінці робочого дня, у пресцентрі обласної адміністрації відбувся брифінг щодо ситуації з електропостачанням у Закарпатській області, на якому спікерами виступили Віктор Микита – голова Закарпатської ОВА і Олександр Білак – генеральний директор ПрАТ «Закарпаттяобленерго».

Як відомо, питання відключення населених пунктів від електроенергії цього тижня стало практично найактуальнішим після подій на фронті, адже російські війська останнім часом системно атакують стратегічні підприємства нашої держави, при цьому особливо роблячи акцент на енергетичній галузі. Тож, уникнути відключення електропостачання на даний момент неможливо. До того ж, щоденні повітряні тривоги спричинені постійним обстрілом українських населених пунктів та великих підприємств змушує аварійні ремонтні бригади працювати у цілодобовому режимі без вихідних.

І, якщо в інших областях України відключення стало вже звичним, то в Закарпатті, яке більшістю населення вважається найбезпечнішим регіоном через своє геостратегічне положення, це викликало значний суспільний резонанс. Тож, регіональна влада вирішила поінформувати громадян за допомогою ЗМІ про поточну ситуацію у цьому питанні, проблеми з електропостачанням, а також розробленими алгоритмами та ймовірними сценаріями відключення і ефективного використання електроенергії.

Слід також додати, що перед вище зазначеним брифінгом відбулося засідання Ради оборони області, на якому одним із головних питань порядку денного була якраз проблема з енергопостачанням у регіоні, а також систематизація черг відключень населених пунктів у зв’язку з відповідним рішенням НЕК «Укренерго».

Як зазначили Віктор Микита та Олександр Білак під час брифінгу, вже декілька днів поспіль аварійні відключення відбувалися за раніше затвердженими чергами на випадок аварій до швидкого відновлення, які не передбачали системне вимкнення електроенергії на довготривалий термін по всій країні. У зв’язку з цим і територіальні громади нашої області могли спостерігати тривалі відключення в одних і тих самих населених пунктах або відключення окремих вулиць у певних населених пунктах.

Спікери також наголосили на тому, що «нові обставини вимагають перегляду планів вимкнення та систематизації цього процесу». При цьому очільник ОВА підкреслив, що стратегічно значимі об’єкти, зокрема, лікарні, екстрені служби, насосні станції працювали і працюватимуть без зупинки, але для цього потрібен деякий час. «Ви знаєте, що тільки останні три дні цей процес почав регулюватися і ми все робимо, щоб максимально ефективно відпрацювати сценарій відключення. Ми просимо з розумінням поставитися до цієї ситуації, адже всі прекрасно розуміють справжню причину такого стану речей. Саме російські ракети та безпілотники наносять удари по нашим енерговиробничим підприємствам, що унемовливлює їх стабільну роботу.

Крім цього потрібно зважати на час, який необхідних аварійним бригадам для відновлення роботи цих об’єктів. А що буде, коли обстріли відбудуться повторно? Тому, ми сподіваємося на державницьку позицію закарпатців і просимо відповідально поставитися до цього питання. Режим економії стосується всіх.

Ми окремо зберемо представників найбільших підприємств краю, релокованих підприємств для вироблення з ними спільного вирішення питання енергоекономії, але також ви всі маєте розуміти, що їхня робота – це наша економіка, це – сплата податків, це – робочі місця.

Щодо питання освітлення вулиць у темну пору доби, то протягом останніх днів ми спостерігаємо збільшення ДТП саме вночі через погану видимість. Сьогодні на Раді оборони області піднімалося це питання. Є кілька запропонованих варіантів вирішення цієї проблеми. Експерти працюють над цим. Тому прошу всіх поставитися з розумінням. Фахівці НЕК «Укренерго» 24/7 працюють над стабілізацією графіків аварійних відключень», – зазначив Віктор Микита.

Зі свого боку генеральний директор ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Олександр Білак повідомив, що очолювана ним установа чітко слідує визначеним НЕК «Укренерго» сценарієм роботи. «Зрозумійте правильно ситуацію – наразі ніхто не може спрогнозувати точну черговість відключення, адже ми отримуємо інформацію з центру за 15 хвилин і відповідно маємо на неї реагувати. Тому, передбачити точний час і графік аварійних відключень. Ми працюємо над цим питанням для того, щоб населення максимально не відчуло дискомфорту, але це час війни і потрібно розуміти, що бувають складні ситуації. Наші фахівці у цілодобовому режимі працюють над вирішенням цієї проблеми».

До відома, за інформацією пресслужби ОВА, керівництво краю на засіданні Ради оборони області, «заслухавши інформацію від представників ПрАТ «Закарпаттяобленерго» щодо створення умов для спроможності енергосистеми забезпечувати функціонування об’єктів критичної інфраструктури, вирішило доручити ПрАТ «Закарпаттяобленерго» невідкладно: здійснити аналіз даних контрольних та режимних вимірів навантаження з підстанцій 35/110 кВ ПрАТ «Закарпаттяобленерго» по лініях (фідерах) 6-10 кВ, які не внесені до погоджених Закарпатською обласною військовою адміністрацією графіків аварійних відключень з центрів живлення на 2022-2023 роки; невідкладно підготувати обґрунтовані пропозиції з реєстром ліній 6-10 кВ з класифікатором за типами споживачів, з розбивкою величин навантаження, що відключаються, та чергами для формування додаткового графіка аварійного відключення; надати Закарпатській обласній військовій адміністрації на погодження додатковий графік аварійного відключення для компенсації обсягу навантаження та мінімізації часу відсутності електропостачання у споживачів.

Після вжиття цих заходів плануємо вийти на стабільний та системний план, який буде зрозумілий усім мешканцям. Тобто розширюємо перелік абонентів вдвічі для того, щоб зменшити час відключень так само вдвічі. Обмежень, на жаль, не уникнути, тому потрібно об’єднатися і разом стійко пройти це важке для країни випробування».

Нагадуємо, що ще 22 жовтня на офіційному сайті ПрАТ «Закарпаттяобленерго» з’явилося оголошення наступного змісту «…Просимо споживачів ощадливо споживати електроенергію впродовж всього дня і особливо в пікові години споживання – з 6:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00.

Будь ласка, не використовуйте енергоємні електроприлади, вимкніть зайве освітлення, перенесіть прання на нічні години. Такі заходи дають спеціалістам можливості якомога швидше стабілізувати ситуацію і провести необхідні відновлювальні роботи…».

А вже 25 жовтня пресслужба обленерго оприлюднила наступну інформацію: «Шановні споживачі! У зв’язку з виникненням дефіциту електричної енергії в ОЕС України через пошкодження внаслідок російської агресії об’єктів енергетичної інфраструктури ОЕС України ПрАТ «Закарпаттяобленерго» на виконання наказів диспетчерів РДЦ НЕК «Укренерго» застосовані для потужних, енергоємних промислових споживачів з 25 жовтня 2022 року графіки обмеження споживання електричної енергії та графіки обмеження по потужності.

При цьому у зв’язку з неможливістю збалансувати енергосистему та недостатньою економію за результатами впроваджених обмежень диспетчерами РДЦ НЕК «Укренерго» дано вказівку щодо застосування Графіків аварійних відключень, в тому числі для населення на всій території Закарпатської області.

Просимо споживачів у цей надскладний час для країни з порозумінням віднестися до ситуації. І надалі залишається актуальним прохання до населення мінімізувати використання енергоємних електроприладів, особливо в години пікових навантажень на енергосистему».

Юрій КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах