24527
16:37 3.022022

Україна домовилась про збільшення потужностей для імпорту газу із Словаччини

Економіка 3835

“Оператор ГТС України” та словацький оператор Eustream a.s. домовились про збільшення гарантованих потужностей для імпорту природного газу зі Словаччини на 15 млн кубометрів на добу на точці “Будінце”.

Як повідомляє пресслужба Оператора ГТС, таким чином гарантовані потужності на точці “Будінце” на строк з 3 лютого по 31 березня збільшені з 27 млн куб. м на добу до 42 млн куб. м на добу.

Нові гарантовані потужності будуть розподілятись через аукціони на платформі: на лютий через добові аукціони, а на березень – через добові і місячний. Бронювання нових потужностей здійснюватиметься за чинними тарифами.

“До захисту енергетичної безпеки України належить максимацізація гарантованих потужностей, які не залежать від наявності транзиту. Саме на цьому команда Оператора ГТС сфокусувалась останні п’ять місяців – створити додаткові можливості для гарантованого забезпечення України природним газом. Ми вдячні, що на найвищому політичному рівні отримали максимальну підтримку у вирішенні цього завдання”, – зазначив голова Оператора ГТС Сергій Макогон.

Він нагадав, що у 2014 році потужності для імпорту газу у точці “Будінце” (Словаччина) в об’ємі до 27 млн кубометрів на добу стали першими гарантованими потужностями, про які домовилась Україна.

А з 1 березня 2020 року оператори запустили віртуальний реверс через точку “Вельке Капушани” – “Ужгород”. Сумарна доступна потужність (гарантована та переривиста) для імпорту газу зі Словаччини сягає 197 млн куб. м на добу.

Джерело

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах