21200
19:01 24.092020

Сьогодні Україна та Словаччина підписали угоду про функціонування ужгородського аеропорту

Економіка 4171

Сьогодні, 24 вересня у рамках візиту до Словаччини президента України Володимира Зеленського та за участі президентки Словаччини Зузани Чапутової відбулося підписання історичної для Закарпаття угоди, яка, нарешті, дозволить відновити функціонування міжнародного аеропорту «Ужгород».

         «Це були непрості переговори, але я радий, що вони завершилися позитивно. Підписана угода, завдяки якій міжнародний аеропорт «Ужгород» зможе відновити функціонування. Я вдячний  словацькій стороні за конструктивний підхід і гарну справу для наших країн і розвитку Закарпаття», – написав із цього приводу очільник українського МЗС Дмитро Кулеба у соціальній мережі Twitter.

         А вже незабаром і голова Закарпатської ОДА Олексій Петров на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомив наступне: «Сьогодні день гарних новин! У присутності Президента України Володимира Зеленського та Президентки Словаччини Зузани Чапутової підписано угоду щодо використання повітряного простору Словаччини аеропортом в Ужгороді!

Небо для Закарпаття стало по-справжньому близьким!».

         До відома, Кабмін у цьому році уже виділив 30 млн грн на будівництво аеропорту на Закарпатті, проте, за словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, проєкт передбачає залучення ще 4 млрд грн інвестицій!

         Про це міністр інфраструктури Владислав Криклій написав на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook ще 7 вересня. «Будівництво аеропорту передбачає також залучення інвестицій у розмірі до 4 млрд грн, при цьому злітна-посадкова смуга буде побудована на кошти держави, а термінал на кошти приватного інвестора», – написав керівник Мінінфраструктури.

         Також він повідомив, що «Перші кроки для нового аеропорту на Закарпатті зроблені. Кабінетом Міністрів України було прийнято рішення, яке я, зрозуміло, підтримував, виділити у поточному році 30 мільйонів гривень для виконання передпроектних та проектних робіт для будівництва сучасного аеропорту на Закарпатті, який є край важливим та очікуваним проєктом для всієї інфраструктури в регіоні.

         На жаль, на сьогодні єдиний діючий аеропорт у регіоні – це в Ужгороді, функціональні можливості летовища якого обмежені у зв’язку зі складністю злету/посадки через територію Словаччини та неможливістю обслуговування літаків класу B737/A320.

         Будівництво нового аеропорту на Закарпатті передбачає:

  • довжину злітно-посадкової смуги не менше 2500 метрів;
  • можливість приймати літаки класу А320 / В737;
  • пасажиропотік 200 – 300 тис. на рік із можливим збільшенням до 500 – 600 тис.

         Це дає можливість відкрити сполучення до:

  • Києва, Дніпра, Харкова, Одеси;
  • Польщі, Угорщини, Чехії, Італії, Іспаніі;̈
  • Чартери: Туреччина/Єгипет.

         Будівництво аеропорту передбачає також залучення інвестицій у розмірі до 4 млрд грн, при цьому злітна-посадкова смуга буде побудована на кошти держави, а термінал на кошти приватного інвестора.

Цим рішенням проєкт включили до Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2023 року».

         Як відомо, злітна смуга ужгородського летовища закінчується на кордоні зі Словаччиною: літаки злітають і заходять на посадку через повітряний простір Словаччини.

         Тож, для повноцінної роботи аеропорту «Ужгород» і була необхідна підписана сьогодні міжурядова угода між Україною та Словацькою Республікою, яка мала визначити умови використання визначеної частини повітряного простору Словаччини. 

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах