2076
21:28 8.092016

Які суми вже незабаром побачать закарпатці в комунальних платіжках

Економіка 2935

З 1 вересня в Україні зросли ціни на електроенергію, а також на централізоване водопостачання та водовідведення.

27100635__large

Тарифи на електроенергію для населення з 1 вересня 2016 року збільшилися в середньому на 20%. Згідно з графіком Нацкомісії, це четверта хвиля підняття цін. Передбачається, що вона має стати передостаннім зростання тарифів до того, як вони вийдуть на ринковий рівень.

При використанні енергії до 100 кВт/год. українці платитимуть не 57 коп., а вже 71 коп. за кіловат. Якщо обсяг використання перевищує 100 кВт/год., ціна  електроенергії становитиме 1 грн 29 коп. (зараз це 99 коп.). Ті, хто використовує понад 600 кВт/год., будуть платити 1,638 грн (було 1, 56 грн).

За новими тарифами споживачі сплачуватимуть уже в жовтні. Проте фахівці «Закарпаттяобленерго» радять задля економії коштів установити двофазові лічильники. Такий пристрій у нічний час дозволяє оплачувати тільки 50% вартості електроенергії.

За новими тарифами з 1 вересня мешканці обласного центру розраховуватимуться й за користування послугами водопостачання та водовідведення.

Згідно із постановою НКРЕП, підвищений тариф становитиме 15,69 грн за 1 куб. м. (водопостачання – 10,30 грн, водовідведення – 5,39 грн). А для споживачів, що мешкають у багатоквартирних будинках, він буде 16,67 грн за 1 куб. м. (водопостачання – 10,93 грн, водовідведення – 5,74 грн).

Аби пояснити українцям чому й наскільки зросли тарифи, уряд запустив новий сайт (teplo.gov.ua), на якому зібрано всю інформацію про тарифи, субсидії та комунальні платежі.

«Наголошую: ніхто не залишиться сам на сам із новими рахунками на газ, тепло, воду та світло. Кожен, хто потребує допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг, отримає її. Уряд подбав, щоб перехід на нові справедливі тарифи на житлово-комунальні послуги був менш відчутним для більшості українців», – написав Прем’єр-міністр України на своїй сторінці у Facebook.

Гройсман також повідомив, що на сайті є калькулятор комунальних платежів і субсидій.

«Введіть дані власної квартири й тарифи свого міста і дізнайтеся, скільки в разі оформлення субсидії становитимуть ваші комунальні витрати, а скільки за вас заплатить держава. Усе просто і прозоро», – зазначив прем’єр.

Деякі експерти вже попереджають про можливість нової кризи неплатежів восени-взимку цього року. Проте в уряді вважають, що система надання комунальних субсидій може захистити тих, чиї доходи не встигають за підвищенням тарифів. 2016 року на субсидії в бюджеті виділено 42 млрд грн.

 

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах