1056
15:03 30.062016

На Закарпатті розповіли про зміни в законодавстві стосовно соціального захисту переселенців. ФОТО

Економіка 3236

30 червня, в Закарпатській ОДА відбувся брифінг на тему «Зміни в українському законодавстві стосовно соціального захисту внутрішньо переміщених осіб», в якому взяли участь Наталія Омелянюк, заступник директора департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА та Геннадій Степанов, радника Міністерства соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб.

IMG_4143

Наталія Омелянюк повідомила, що за інформацією Регіонального штабу у Закарпатській області тимчасово розміщено 4061 особа (2355 сімей).

Для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, починаючи з жовтня 2014 року 3984 особи (2221 сім’я) звернулися за призначенням адресної допомоги. Відмовити у призначенні допомоги мають право, якщо у власності сім’ї є житлове приміщення за межами АТО або на депозитному рахунку є кошти, що перевищують 10-ти кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб – з 1 травня 2016 року ця сума становить 1450 грн.

Якщо тимчасово переміщена особа не працевлаштувалася протягом 2 місяців, то виплата зменшиться на 50 %. У випадку, якщо і через наступні 2 місяці нічого не зміниться, то виплати взагалі скасовуються.

Є також одноразова допомога для внутрішньо переміщених осіб. Для її отримання звернулося 45 осіб, загальна сума перерахованих їм коштів сягає 70 тис. грн.

Відповідно до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, за призначенням різних видів державної допомоги до органів соціального захисту населення звернулися 448 сімей внутрішньо переміщених осіб.

Для розселення осіб похилого віку, інвалідів та дітей-інвалідів – переселенців з тимчасово окупованої території Крим та східних регіонів України в установах системи соціального захисту населення (територіальні центри соціального обслуговування та будинки-інтернати) зарезервовано та розгорнуто 111 ліжко-місць для підопічних соціальних установ із районів проведення АТО.

У 2014 році відповідно до двосторонньої проектної угоди в рамках програми Верховного Комісара Організації Об’єднаних Націй у справах біженців, підписаною обласною державною адміністрацією, одноразову грошову допомогу одержали 164 особи, що переселилися до Закарпатської області з тимчасово окупованої території АР Крим та районів проведення антитерористичної операції, на загальну суму 909 тис. 750 грн.

Геннадій Степанов підняв важливе питання про довідки, що видаються внутрішньо переміщеним особам. Довідки, що були видані з 13 січня 2016 року є дійсними та діють безстроково, незважаючи на відсутність відповідної відмітки ДМС. Але є один виняток, якщо в довідках вказана адреса не фактичного місця проживання переміщеної особи, а адреса органу державної влади або органу місцевого самоврядування, то таку довідку потрібно перереєструвати до 20 липня 2016 року, інакше вона буде недійсною. У випадку, коли виникають вагомі підстави (наприклад, якщо людина знаходиться в лікарні) термін перереєстрації продовжують до 60-ти днів.

Є декілька причин, через які не можна отримати таку довідку:

  • Відсутні обставини;
  • Надання неправдивих відомостей;
  • Втрата документів, до моменту їх відновлення;
  • Немає відмітки про реєстрацію на території, з якої перемістилися;
  • Наведені докази не доводять факту проживання.

Зараз створюються комісії, що будуть перевіряти достовірність наданих даних та інформації. Вони почнуть діяти з липня і мають проводити обстеження місця фактичного проживання внутрішньо переміщених осіб, про це скласти акт за формою, встановленою Мінсоцполітики. На все Закарпаття є тільки 42 соціальні інспектори, які кожні 6 місяців мають перевіряти не тільки дані внутрішньо переміщених осіб, але і 120 тис. жителів, що отримують будь-які соціальні виплати.

Всі виплати будуть отримувати лише в «Ощадбанку».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті відкрили меморіальну дошку на честь полеглого Героя Руслана Гребенюка
17:15
«Земля радіє сонцю»: у ПАДІЮНі відбулося свято весни
17:00
В Ужгороді віддали шану загиблому захиснику – солдату, стрільцю-помічнику гранатометника Івану Бенці
16:47
Віцепрезидент АсМАП про затримання та мобілізацію водіїв вантажівок: працюємо над вирішенням питання з ОВА
16:35
У Малому Березному сталася автотроща
16:11
Пенсійники Закарпаття підсумували роботу за перший квартал поточного року
16:00
На Хустщині мешканець селища викинув тушки тварин
15:41
В Ужгороді провели традиційний шаховий турнір
15:29
Поліція Міжгір’я завершила розслідування за фактом убивства собаки у Пилипці: обвинувачений постане перед судом
15:18
Мільйон гривень збитків бюджету: за матеріалами Бюро економічної безпеки на Закарпатті судитимуть підприємця
15:08
Всі новини