29664
18:45 23.102024

На Закарпатті розповіли про тарифи на електроопалення

Економіка 213

З 1 червня 2024 року для побутових споживачів Уряд встановив єдину фіксовану ціну на електроенергію – 4,32 грн/кВт-год. Протягом опалювального періоду є можливість оформити пільговий тариф. На сьогодні такою послугою в регіоні вже скористалося понад 6 500 абонентів, про це розповіли сьогодні під час брифінгу в Закарпатській ОВА представники ПрАТ «Закарпаттяобленерго».

– З початком опалювального сезону закарпатці активніше звертаються за оформленням тарифу на електроопалення. У червні цього року Уряд затвердив для побутових споживачів єдиний алгоритм оформлення тарифу на електроопалення. Згідно з ним власники негазифікованих приватних житлових будинків чи квартир у багатоповерхівках мають можливість сплачувати менше за відповідні послуги. Механізм отримання зниженого тарифу складається лише з кількох кроків. Насамперед абонент має підготувати проєктне рішення, яке буде передбачати саме електричний вид опалення помешкання. Згодом свою опалювальну установку потрібно ввести в експлуатацію та внести відповідні зміни в технічний паспорт на житловий будинок. Наступний крок – подача заявки та переліку необхідних документів до місцевого оператора системи розподілу, до прикладу «Закарпаттяобленерго».

Протягом 10 днів від дати подачі заяви, працівники вносять зміни в паспорт точки розподілу та до платформи DataHub (єдина платформа Укренерго). Ці дані автоматично отримує й актуалізує у своїх договорах і постачальник універсальної послуги на території області – «Закарпаттяенергозбут». Пільговий тариф починає діяти з наступного місяця після того місяця, коли абонент подав заяву, – розповів комерційний директор ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Іван Плиска.

Також спікери брифінгу нагадали про таку послугу економії, як встановлення двозонного лічильника. На відміну від звичайного, він фіксує не тільки обсяг використаної електроенергії, а й час її споживання. Тому власники таких лічильників сплачують лише половину вартості електроенергії, що була використана з 23:00 до 7:00.

– У період з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року для споживачів з електроопалювальними установками діятиме пільговий тариф – 2,64 грн/кВт-год. Слід звернути увагу, що він має обмеження: протягом місяця за такою ціною можна спожити до 2 000 кВт-год. Якщо абонент використає більше, то він сплачуватиме повну вартість електроенергії, однак не втратить свій пільговий статус протягом усього опалювального періоду, – наголосила директорка ТОВ «Закарпаттяенергозбут» Наталія Німець.

Слід наголосити, що усі побутові споживачі, які користуються або мають намір користуватись електроопаленням у холодну пору року і в яких немає іншого виду опалення, мають звернутись до свого оператора системи розподілу, виконати певні технічні та бюрократичні вимоги, і тоді оператор системи розподілу фіксує наявність електроопалення в паспорті точки розподілу електроенергії. 

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах