8704
14:33 10.122017

Старий міст на Великоберезнянщині обвалився. Що далі? ФОТО

Економіка 7279

У селі Забрідь Великоберезнянського району 18 листопада обвалився старий автомобільний міст через ріку Уличанка. Вона бере свій початок у Словаччині, кілька кілометрів протікає Березнянщиною й недалеко від старого мосту впадає в Уж. Перед цим проходить під ще одним, новим транспортним мостом магістралі Львів – Самбір – Ужгород, а також залізничним.

IMG_130144

«Карпатський об’єктив» навідався на місце події. Через міст вирішили скоротити дорогу двоє підлітків-велосипедистів і перейшли, щоправда, з велосипедами в руках завалену ділянку. Жодних попереджувальних знаків на зруйнованому об’єкті немає. Усе, на що спромоглися, – по два поперечні бетонні блоки перед місцем обвалу.

Мальовнича Уличанка спокійна й повноводна, задоволено та бурхливо прямує до Ужа, щоб злитися з ним воєдино, наповнити його русло своїми водами. Незважаючи на осінню пору, зеленіє густа трава, нависає темним гіллям буковий ліс. Як контраст до навколишньої краси під мостом розкинулося несанкціоноване сміттєзвалище…

На балансі області

У районному автодорі нам розповіли, що балансоутримувачем зруйнованого мосту є Служба автомобільних доріг Закарпатської області. Уже наступного дня, 24 листопада, ми подалися до відомства, але виявилося, що «начальник у відпустці, один заступник поїхав у Рахів, інший вирушив на оглядини заваленого мосту». Заступник тільки передав, що поки сам не огляне місце події, не береться нічого коментувати. Тому поспілкуватися не було з ким. Здивувало, що тільки через тиждень після інциденту в Службі автомобільних доріг почали розгляд питання зруйнованого мосту. Та й узагалі, у відомстві не вважають це важливою подією, про яку варто писати, адже «міст старий, аварійний, ним ніхто не користувався».

Легше зруйнувати, аніж зберегти?

Справді, міст був із не надто жвавим рухом, адже після побудови поруч нового понад 20 років тому старим радше користувалися туристи чи місцеві мешканці, а також лісівники. Але варто підкреслити, що географічно міст зручно розташований у напрямку потенційного українсько-словацького пункту пропуску, який обіцяють відкрити в найближчі 2–3 роки. Пряшівський Улич знаходиться за якихось 2 км від обваленого мосту, і занедбаність та розруха – це буде перше, що побачать наші сусіди після відкриття пішого переходу.

21–22 листопада відбулося засідання українсько-словацької міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва. Сергій Дуран, начальник управління матеріального забезпечення та розвитку інфраструктури Закарпатської митниці ДФС, розповів: «Державною програмою розвитку транскордонного співробітництва на 2016–2020 роки, яка ухвалена урядом України у 2016 році, передбачено здійснення заходів з відкриття міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Улич – Забрідь» на українсько-словацькому кордоні».

Окрім цього, с. Забрідь знаходиться всього за 40 км від обласного центру, і маршрут Ужгород – Волосянка в тандемі з поїздками електричкою вже набув неабиякої популярності серед велолюбителів.

Та й старше покоління запам’ятало ще з дитинства той міст і різкий поворот у напрямку Березного. То чи дійсно міст не такий уже й важливий? Справді, набагато легше засмітити, зруйнувати, аніж відновити та зберегти.

Жодного обмежувального знака на аварійному мості не було

Заступник начальника Служби автомобільних доріг у Закарпатській області Василь Рурич, хоч і не зміг запланувати зустріч, щоб усе детально пояснити нашим читачам, однак у телефонному режимі розповів, що в краї є понад 10 таких старих мостів поруч із новими. Після побудови нових старими вже майже ніхто не користується, але, щоб повністю розібрати їх, немає коштів, отож так і залишаються покинутими. Схожа ситуація з двома мостами – старим та новим – спостерігається і в Перечині.

Також посадовець припускає, що, швидше за все, міст зруйнувався внаслідок проїзду важкого транспорту, адже неподалік іде активна розробка лісосіки й лісівники найчастіше використовували цей міст, що врешті і призвело до його зруйнування: не витримали стики між плитами, у той же час опори мосту не ушкоджені.

Варто зазначити, що біля старого мосту в с. Забрідь, котрий чиновники, усі як один, називають аварійним і старим, жодного попереджувального знака щодо обмеження проїзду для важковагового транспорту чи заборони проїзду взагалі не було. Цього разу там, на щастя, ніхто не постраждав. Але таких мостів є ще з десяток по всій області…

Що буде зі старим мостом?

Звичайно, можна безкінечно говорити про туристичну привабливість Великоберезнянщини, що стало вже модним трендом серед депутатів і чиновників, але, на жаль, під час вирішення долі старого моста участь Великоберезнянської РДА звелася тільки до формального надання акта обстеження до Служби автомобільних доріг, тобто тільки того, що вимагали зробити. Жодної депутатської волі в прийнятті рішення стосовно збереження мосту, його ремонту, відновлення чи перетворення на пішохідний не спостерігається.

Також заступник начальника Служби автомобільних доріг Василь Рурич розповів, що зараз з мостом робити нічого не будуть, тільки обмежать рух. Адже «сенсу немає, ним усе одно майже ніхто не користується. Та й під кінець року коштів на це нема, а вже наступного щось будуть думати, включати в бюджет».

Як бачимо, про відновлення старого Забрідського мосту не йдеться, розбирати його повністю також занадто дорого, тож замість того, щоб стати привабливою туристичною родзинкою, об’єкт простоїть законсервованим у напівзруйнованому стані ще невідомо скільки.

Оксана ЧОПАК

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах