7903
13:30 26.102017

Завдяки фінансуванню уряду Угорщини на території Закарпаття вже оновлюють садочки

Економіка 4752

Вчора, 25 жовтня, відбулася урочиста передача шести оновлених дитячих садочків в населених пунктах Ужгородського та Мукачівського районів. Це стало можливим завдяки створенню, урядом Угорщини, Програми підтримки розвитку дитячих садочків країн Карпатського басейну.

IMG_6738

Загалом, на Закарпатті буде реконструйовано 80 дошкільних навчальних закладів та побудовано 22 нових. Про це під час прес-конференції у садочку села Велика Добронь Ужгородського району розповів уповноважений уряду Угорщини Іштван Грежо.

Зокрема, він зауважив, що вже до кінця листопада цього року буде передано ще 34 оновлених дитячих садочки в різних районах Закарпаття. Іштван Грежо подякував за чималу підтримку і допомогу в реалізації програми на території краю ГО «ТУКЗ-КМКС» та Закарпатському угорськомовному педагогічному товариству.

«Програма підтримки розвитку дитячих садочків торкнеться не лише діток і вихователів, а й батьків, адже вони будуть впевнені в тому, що їхні діти навчатимуться в хороших умовах. Ми намагатимемося допомогти навіть тим дошкільним навчальним закладам, що знаходяться у найвіддаленіших гірських районах Закарпаття», – додав уповноважений уряду Угорщини.

Крім того, на різдвяні свята майже всі угорськомовні садочки тримають «куточки для гри» з різноманітними розвиваючими іграшками та книгами. Ще одним сюрпризом для чотирьох дошкільних навчальних закладів краю стане спорудження дитячих футбольних майданчиків, зокрема і у Великій Доброні.

Ілдика Орос, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства висловила свою радість від того, що теж стала частиною такої важливої програми.

«На Закарпатті багато садочків знаходять в занедбаному стані, в деяких навіть ліжка та матраци ще з 1970-х років. Саме тому дошкільні навчальні заклади отримають різне фінансування – в залежності від потреб. Але основним завданням програми залишається вдосконалення умов для перебування дітей», – наголосила Ілдика Орос.

Також, пані Ілдика розповіла, що багато садочків краю потребують заміни меблів та необхідного обладнання. В рамках програми кожен садочок отримає ноутбук з 55 Гб завантажених угорських народних казок, проектор та принтер.

Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ-КМКС» та народний депутат України подякував уряду Угорщини за таку велику підтримку угорськомовного населення Закарпаття.

IMG_6807

«Кожен думає про майбутнє своїх дітей, де і в яких умовах їх навчають. Дана програма є найбільшою з такого року проектів, адже забезпечить фінансуванням удосконалення та будівництво понад 100 дошкільних навчальних закладів. Ця цифра є значною, адже протягом останніх десятиліть в Україні нічого подібного навіть і не планували», – наголосив Василь Брензович.

Також, Василь Брензович зауважив, що не випадково присутні зібралися саме у Великі Доброні – угорськомовному населеному пункті, який вже встиг прославитися на всю країну своєю працьовитістю. Саме тут люди спільними зусиллями будували дорогу, брали участь у Програмі Східного партнерства, завдяки якій було відремонтовано дах сільського садочку.

Ласло Куті, ведучий консул Генерального консульства Угорщини у місті Ужгород в своєму коментарі «Карпатському об’єктиву» зауважив, що ця програма, є однією з таких програм уряду Угорщини, завдяки їй можна отримати найбільш позитивний ефект, адже стосується в першу чергу підростаючого покоління – діток.

«В програмі підтримки розвитку дитячих садочків Закарпаття посідає вагоме місце. Ми намагатимемося підтримати та покращити всі дитячі садочки краю, де є угорськомовні групи або де тільки планують їх створити. Це чудова можливість створити хороші умови для розвитку наший дітей», – додав пан Ласло.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах