4639
19:27 27.022017

Чи якісний газ постачають в оселі закарпатців?

Економіка 3300

Українці дедалі частіше нарікають на якість газу. Мовляв, горить він не блакитним полум’ям, а більше червонястим чи прозорим. За словами експертів, це означає, що до палива додаються різні домішки. Тому температура горіння значно знижується, а відповідно збільшується час, необхідний для того, щоб нагріти воду в чайнику чи котлі. При цьому газові лічильники справно нараховують куб за кубом.

1

Зі своїми скаргами українці часто звертаються в облгази, утім там тільки розводять руками. Людям пояснюють: перевірити якість газу можна, однак задоволення це не з дешевих. Та й гроші за перевірку сплачуватимуть самі ж споживачі.

Подібних скарг побільшало і на Закарпатті. Краяни зазначають: аби закипів чайник, потрібно вдвічі більше часу, ніж це було років п’ять тому.

З проханням з’ясувати, чи дійсно якість газу стала гіршою, до нас неодноразово зверталися наші читачі. Тому як тільки видалася нагода перевірити, чи це справді так, «Карпатський об’єктив» узявся за висвітлення цієї важливої теми.

Перевіряємо якість блакитного палива

Аби побачити все на власні очі, їдемо на газовимірювальну станцію «Ужгород». Знаходиться вона біля села Часлівці, що в Ужгородському районі. Працює з 1975 року, через неї йде основний обсяг транзиту природного газу до країн Західної Європи газопроводами: «Союз», «Уренгой – Помари – Ужгород», «Долина – Ужгород – Держкордон», «Прогрес».

Тут разом із працівниками ПАТ «Закарпатгаз» беремо на перевірку пробу газу із газопроводу, який перебуває під високим тиском. Саме звідси блакитне паливо йде в газонапірну систему для споживачів Закарпатської області. Пробу веземо до лабораторії, аби її перевірили на сучасному хроматографі (прилад, призначений для вимірювання компонентного складу газу, – ред.).

«Якість природного газу постійно контролюється. Ми щотижнево публікуємо інформацію про його компонентний склад та калорійність на корпоративному сайті компанії. Проба газу, згідно з газовим кодексом, береться кожного тижня. Скажу вам відверто: вона майже не змінюється, – розповідає Віталій Лукіта, начальник Закарпатського лінійно-виробничого управління магістральних газопроводів. – Навіть газ, який експортується, у середньому має калорійність 8200–8180 на куб. м. А для українських споживачів він поставляється теж на рівні 8180».

За словами фахівців, до споживачів Закарпатської області природний газ транспортується магістральними газопроводами високого тиску ПАТ «Укртрансгаз». Згодом він потрапляє до системи розподільних мереж «Закарпатгазу», де на спеціальних газорегуляторних пунктах (ГРП) його тиск понижується до середнього та низького. На цьому етапі здійснювати будь-які технічні маніпуляції з паливом неможливо, адже система розподільних газопроводів є герметичною і втручання в її роботу може призвести до аварії або вибуху.

Тож, за словами Віталія Лукіти, причину «падіння якості» блакитного палива споживачам потрібно шукати насамперед у себе. Часто причиною цього бувають засмічення конфорки, недостатня кількість повітря в приміщенні (для згоряння кубометра газу необхідно 10 кубометрів повітря), «неправильне» газове обладнання.

Узятий на пробу газ ми відправляємо до лабораторії Закарпатського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів на фізико-хімічний аналіз. Там за допомогою хроматографу робиться аналіз блакитного палива. Результат підтвердив, що газ відповідає європейським стандартам.

«Як бачимо, якість природного газу становить 8185 кКал на куб. м. Це в межах норми», – пояснює Ольга Завадяк, начальник лабораторії Закарпатського управління магістральних газопроводів.

Не кількістю, а якістю

Утім для чистоти експерименту робимо ще один відбір газу, але вже у споживача. Для цієї експертизи ПАТ «Закарпатгаз» запросив незалежних експертів з лабораторії державного підприємства «Івано-Франківського науково-виробничого центру стандартизації, метрології та сертифікації».

Усі разом прямуємо до квартири ужгородки Мар’яни Сурми. Жінка не має скарг. Однак перевірити, чи справді якість блакитного палива відповідає його ціні, їй дуже цікаво.

Для того, аби відібрати достатню кількість газу, фахівці з Івано-Франківська привезли з собою спеціальне обладнання, якого на Закарпатті немає.

«Проби на дослідження можна відбирати двома шляхами. Перший –  безпосередньо на газорозподільній станції, де тиск більший. Там ми відбираємо газ у балони, привозимо до нас у лабораторію й досліджуємо на хромотографі. Ідеться про такі якісні показники, як теплоту згоряння (калорійність), межі числа Воббе (характеризує сталість теплового потоку, одержуваного при спалюванні газу), вміст сірководню тощо. Другий – у квартирі споживача. Утім це не просто. Специфіка полягає в тому, що часто газові плити розраховані на низький тиск. Тож використовуємо спеціальну установку, завдяки якій можемо відібрати достатню кількість газу, аби провести дослідження», – розповідає Михайло Голей, представник Івано-Франківського науково-виробничого центру стандартизації, метрології та сертифікації.

Масла у вогонь щодо якості блакитного палива підливає й засилля інформації в мережі. Пишуть різне, зокрема про те, що газ легко можна розбавляти повітрям чи азотом.

Натомість представники «Укртрансгазу» запевняють: азотні або ще якісь установки вони не використовують. Крім того, розбавляти газ у системі небезпечно. Таку думку нашому виданню підтвердив і Михайло Голей: «Я вважаю, що, швидше за все, усі проблеми у споживачів пов’язані з тиском газу, аніж з якимись махінаціями газових компаній. По-перше, розбавляти газ азотом невигідно, а повітрям – технічно важко й небезпечно», – зазначив Михайло Голей.

За результатами аналізу незалежних експертів, газ відповідає всім вимогам ГОСТ 5542-87. Тож якщо ви сумніваєтеся в якості блакитного палива, яке надходить у вашу оселю, то можете замовити подібну перевірку. Утім коштує вона недешево – до 7 тис. грн. І якщо проба відповідатиме всім вимогам, споживач заплатить зі своєї кишені.

Розвіяти сумніви щодо якості газу допоможе запровадження системи оплати за спожите паливо не за обсягом використаного ресурсу – в кубометрах, а з урахуванням його калорійності, коли споживач сплачуватиме за одиницю енергії – кіловат години, як це давно відбувається в Європі. Відповідні зміни на ринку вже плануються держрегулятором НКРЕКП, повідомили нам у «Закарпатгазі». Зокрема в оприлюдненій Постанові № 84 від 26 січня 2017 року «Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП щодо запровадження на ринку природного газу використання одиниць енергії» передбачено, що разом з кількістю спожитого в кубометрах газу, в рахунках буде вказано обсяг використаного ресурсу в енергетичних одиницях, тобто кіловатах (кВт/год.), гігакалоріях (Гкал) та мегаджоулях (МДж/куб. м).

Тож будемо сподіватися, що зроблені перевірки не фіктивні і якість блакитного палива дійсно відповідає всім вимогам Держстандарту. Адже часто споживачі прискіпливо ставляться до якості газу саме через його постійно зростаючу ціну.

 

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах