26268
10:17 10.082022

Круглий стіл «Економіка в умовах війни: виклики та можливості» відбувся в Ужгороді

Економіка 3694

Взаємодію влади, бізнесу і науковців обговорювали вчора в Ужгороді на круглому столі «Економіка в умовах війни: виклики та можливості».

Зазначалося, що на Закарпатті існує свій «план Маршалла», влада готова допомагати бізнесу 24/7, але потребує ініціативи, фідбеку і від підприємців.

422 підприємства прийняли рішення про перенесення свого бізнесу на Закарпаття, 364 із них уже працюють, насамперед це ІТ, малий та середній бізнес, хоча є і релоковані підприємства, на яких понад 1000 працівників.

Щодо надходжень до місцевих та державного бюджетів, то на Закарпатті зараз приріст, якого не було і до війни, скажімо, на 35% більше надійшло до місцевих бюджетів і на 20% до державного.

Те, що в області не вводилася комендантська година, допомогло зберегти туристичну галузь. Влада також звертає увагу на те, аби не допустити на Закарпаття фінансових шахраїв, недобросовісних підприємців і виробництво, яке негативно вплине на екологію.

Ближчим часом планують задіяти ситуаційно-аналітичний центр для детального аналізу стану справ у кожній громаді, створюється банк землі, з якого за спрощеним механізмом будуть виділятися території під інвестиційні проєкти, особлива увага приділяється інвестиційним паркам, аграрному виробництву, ІТ- кластеру, прозорій роботі ринку деревини, виходу закарпатської продукції на ринки західних країн. Науковці готуються до масштабного, із залученням близько 5 тисяч респондентів, соціологічного опитування за підтримки Міжнародної організації з міграції.

Серед проблем називали нестачу житла для вимушених переселенців, брак кваліфікованих працівників, насамперед робітничих спеціальностей, зокрема, доводиться навіть залучати людей з інших областей, які приїздять на роботу вахтовим методом. Потрібна також суттєва переорієнтація підготовки і професійно-технічних кадрів, і студентів вишів.

Про це повідомляє прес-служба Ужгородської міської ради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини