25783
16:05 23.062022

На Закарпатті відбувся Міжнародний форум щодо релокації бізнесу із зони бойових дій

Економіка 14778

Понад 300 підприємств, які були змушені через війну покинути свої рідні міста, перевезли свої потужності на Закарпаття. Область стала своєрідним лідером процесу релокації бізнесу, створивши максимально сприятливі умови для швидкого перевезення компаній та кадрового потенціалу в регіон, а також змогла забезпечити відновлення роботи у досить короткі терміни.

Все це стало реальним завдяки тісній співпраці на всіх рівнях влади: центральної, місцевої, міжнародної. Про виклики та потреби, а також детальніше про сам процес релокації бізнесу говорили на першому в нашому регіоні економічному форумі “Релокація на Закарпаття: європейський вимір”. Захід відвідали дипломати, представники обласної влади та держав-партнерів, підприємці тощо.

Відкрив форум голова Закарпатської ОВА Віктор Микита, який наголосив на тому, що Закарпаття – надійний партнер, який готовий виконати надважливу місію у воєнний період – відновити економіку та зберегти потенціал розвитку України в найважчі часи.

– Сьогодні на територію області переїхали 305 підприємств з різних куточків країни, що становить майже 50% від усіх релокованих по Україні. 256 компаній вже відновили свою діяльність, 49 – перебувають на стадії переміщення виробничих потужностей. Регіон в умовах війни став платформою для формування нового ІТ-кластера країни та сформував кейс у більш ніж 100 релокованих компаній інформаційних технологій та 30 тисяч спеціалістів цієї галузі економіки, – зазначив голова ОВА. – Сьогодні Закарпаття працює над переорієнтуванням ринків збуту високоякісної продукції та пошуком партнерів для забезпечення ефективного експорту.

Ми показали усім, що чесні правила та рівні умови ведення підприємницької діяльності – це реальність економічного поля на Закарпатті, яке системно розвивається та дає імпульс іншим напрямкам життєдіяльності краю. Весь цей шлях з нами поряд друзі та партнери з країн Європейського Союзу, які з перших днів нападу російських окупантів підтримали регіон та Україну, розділили наш тягар наслідків війни й продовжують надавати всебічну допомогу.

Завітав на форум представник Офісу Президента України Сергій Савчук, який розповів, що релокація бізнесу із місць бойових дій до інших регіонів України, захист промислових потужностей та забезпечення їхніх умов під час війни – одне із пріоритетних завдань, яке знаходиться на контролі Офісу Президента та Уряду.

– Ціль та мета цього процесу – зрозумілі. Насамперед – це забезпечити функціонування бізнесу, збереження робочих місць, сплата податків та підтримка економіки України. Закарпаття сьогодні є найпопулярнішим регіоном для релокації підприємств, – зауважив Сергій Савчук. – Його унікальне розміщення відкриває суттєві можливості для експорту продукції національного виробника на європейський ринок.

Закарпаття має чотири кордони з країнами ЄС. Керівництво краю постійно співпрацює з міжнародними партнерами, які на початку війни надали колосальну підтримку українцям у різних напрямках. Мова про гуманітарну та військову допомогу, спрощену процедуру перетину кордону, тимчасовий прихисток, тощо. У перші дні війни саме країни-сусіди Закарпаття вкотре довели, що вони є надійними партнерами для України.

Неабияку підтримку надала Угорщина. Йдеться про медикаменти, паливо, гуманітарну допомогу.

– Україна та сусідня Закарпатська область, навіть у цей непростий час, можуть розраховувати на Угорщину, як на надійного та доброго партнера, – наголосила консул, аташе по зовнішньоекономічних питаннях Генерального консульства Угорщини в м. Ужгород Александра Чізмадіа. – З самого початку Угорщина за те, аби Україна отримала статус кандидата на членство в ЄС. Також ми розпочали найбільшу в історії Угорщини гуманітарну акцію з надання допомоги біженцям з України. Угорська дипломатія у свою чергу зробить все, щоб в Україні якнайшвидше настав мир. У такий важкий для України час, особливо важливо, щоб економіка країни зміцнювалася. Тому релокація бізнесу є дуже важливим процесом. Угорщина зацікавлена в тому, щоб економічне диво на Закарпатті стало реальністю і як надійний партнер надасть їй у цьому повну підтримку.

Під час форуму підприємці ділилися досвідом релокації свого бізнесу, розповідали про те, з якими перепонами та викликами стикаються. До прикладу, Андрій Головко, голова підприємства легкої промисловості “Legio”.

– Ми займаємося виробництвом спеціального та захисного одягу. Свої два підприємства до Мукачева ми релоковували із Харкова. Під обстрілами грузили з обладнанням перші фури. Перевезли близько 80% устаткування. Працювало у нас у Харкові майже сотня працівників. Близько 20-ти з них ми евакуювали до Мукачева. Основна маса залишилася в Харкові. До цих людей у нас особлива повага, оскільки вони там працюють. І виробляють ту продукцію, яка дуже важлива зара для нашої країни: одяг для пожежників, бронежилети, захисні костюми тощо, – розповів Андрій Головко.

Тож у рамках форуму, представники бізнесу та влади обговорили важливі питання, які стосуються нових можливостей для розвитку економіки Закарпаття.

Христина БІКЛЯН

Відео Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах