22944
11:28 23.052022

На ринках Ужгорода продають першу сезонну черешню

Економіка 5884

На ринках обласного центру Закарпаття декілька днів тому з’явилася рання закарпатська черешня. Маюшки – так місцеві називають перші черешні, бо достигають у маю, себто, травні.

Стиглі плоди зібрали у теплих районах краю – на Виноградівщині, Берегівщині, Іршавщині, Мукачівщині. Урожай продають господарі та перекупники. Хоча ціни нижчі як були торік, але більшість людей купує небагато – півкіло, максимум кілограм. Причина – війна, підвищення цін на хліб, на основні продукти, пальне, заощадження закінчилися, багато хто втратив роботу.

8.30 ранку 21 травня. Субота. Зелений ринок, що на площі Корятовича в Ужгороді. Маюшки продають на шести торгових місцях. За кілограм правлять від 60 до 100 гривень.

– Це базар: кожен продає, як хоче і може, – відповідає мені жінка у чорній хустці років за 70. – Свої продаю по сто, бо вони чисті, свіжі, добрі, не оприсковані хімією. Син з онуком вчора зірвали, запакували в ящики, сьогодні посадили мене на автобус на Ужгород. Робити на городі не дуже бирую, а стояти на базарі і продавати ще можу. За вторговані гроші куплю муку, спечу хліб, бо в магазині дуже подорожчав.

Жвава молода жінка з коротким в’юнким каштановим волоссям торгує полуницею, черешнею. Черешні насипані до чорних пластикових ящиків. Кілограм править по 60 грн.

– Черешні з Виноградова. Спустила ціну, бо маю багато, хочу продати, бо завтра неділя, а в неділю я не торгую, – так пояснила жінка цінову політику на свій товар. По дешеву черешню у чергу вишикувалося четверо покупців.

– Купую два кіло – один – онукам, один – на рибалку. Риба файно клює на ранню черешню, бо вони невеликі, – каже сивочолий чоловік пенсійного віку.

О 17 годині черешнею торгували двоє. Кілограм правили по 65 грн. У ящиках бачу гнилі та зіпсовані плоди.

Перед входом у приміщення ринку черешнею торгує моя знайома Мар’яна з села Бобовище, що на Мукачівщині. Познайомилися торік, коли готувала репортаж про ранню черешню. За кілограм просить 80 грн., за пучок ягід – 15 грн.

– Цього року черешнею торгуємо вперше. Продаємо по 80 гривень, бо бензин дорогий. Заправили машину по 60 грн. за літр, – пояснила її мама, поки Мар’яна обслуговувала покупців.

О 18 годині на П’яному базарі черешнею торгували дві жінки. Кілограм – 50 грн.

– Вдень продавала по 60. Черешень було багато, люди купували по півкіло-кілограм. У мене залишилося кілограм чотири. Продаю по 50, бо завтра неділя, а я у такий день іду до церкви. У саду маємо три дерева ранніх черешень. У понеділок зберу решту урожаю, якщо птахи не з’їдять. Вони дуже люблять черешні, ще і сонце не встигне зійти, а вони вже на дереві дзьобають плоди – такі шіковні, – сміється моя співрозмовниця.

Тетяна ГРИЦИЩУК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини