23708
15:58 29.092021

На Закарпатті необґрунтовано встановлюють тарифи на воду

Економіка 3440

З початку року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області здійснили 4 перевірки з питань дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих тарифів на послуги з централізованого водопостачання і водовідведення. І треба сказати, що в усіх випадках були виявлені порушення законодавчих вимог.

Одним із найпоширеніших порушень, які допускають у своїй діяльності суб’єкти господарювання, що надають послуги з централізованого водопостачання і водовідведення, є застосування необґрунтованих тарифів. Зокрема, неврахування при здійсненні розрахунків діючих тарифів вимог чинного «Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» (зі змінами).

Досить часто у ході проведення заходів контролю фахівці ГУ ДПСС краю виявляють такі недопрацювання, як: встановлення органами місцевого самоврядування тарифів на послуги з централізованого водопостачання і водовідведення, затверджених окремо для споживачів кожного населеного пункту, який обслуговується даним підприємством; затвердження тарифів на зазначені послуги для трьох груп споживачів – населення, бюджетних організацій та інших споживачів.

Органами, уповноваженими здійснювати встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги, є органи місцевого самоврядування та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (надалі – НКРЕКП).

Відповідно до законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», НКРЕКП встановлює тарифи на комунальні послуги тим суб’єктам природних монополій та суб’єктам господарювання на суміжних ринках, ліцензування діяльності яких вона здійснює.

Для решти суб’єктів природних монополій та суб’єктів господарювання на суміжних ринках, які не підпадають під регулювання НКРЕКП, тарифи на комунальні послуги встановлюють органи місцевого самоврядування.

Вказаним Порядком передбачено можливість формування окремих тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення для:

– споживачів, які є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення (це ліцензіати, які придбавають в іншого ліцензіата питну воду з метою її подальшої реалізації споживачам та/ або подають стічні води на очищення іншому ліцензіату за окремими тарифами на централізоване водопостачання та/або водовідведення) ;

– споживачів, які не є суб’єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення (це фізичні чи юридичні особи, які отримають намір отримати централізоване водопостачання та/або водовідведення).

Водночас Порядок не передбачає можливості формування тарифів за окремими категоріями споживачів (населення, бюджетні установи та організації, інші споживачі) чи в розрізі населених пунктів, де надаються відповідні послуги.

Про це інформує Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини