23254
16:50 21.072021

Понад 160 млн грн – сума збитків від паводку на Рахівщині

Економіка 16199

Рахівщина оговтується від паводку. Внаслідок негоди, 10 липня, постраждало смт Ясіня та ще кілька сіл: Лазещина, Чорна Тиса, Луги та Богдан. Проте, найбільших руйнувань зазнав присілок Стебний, що є частиною смт Ясіня. За попередньою інформацією, сума збитків становить понад 160 млн грн.

– 10 липня пройшли інтенсивні короткочасні дощі на території Рахівського району. Всього випало близько 60 мм опадів, що склало більше, ніж півмісячну норму того регіону. Внаслідок дощу сформувався швидкоплинний паводок і призвів до руйнування об’єктів інфраструктури, дорожнього покриття, підтоплення приватних будинків. Дуже велика шкода була завдана присілку Стебний, який відноситься до смт Ясіня, – наголосив під час брифінгу щодо наслідків негоди, голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков. – Одразу, коли сталася ця подія ми виїхали на місце події. 11 липня ми приступили до ліквідації наслідків стихії. Я особисто обійшов майже кожен будинок, який постраждав від паводку. Старожили, які мають по 95 років, кажуть, що такої ситуації тут ще не було, як у цьому році. Минулого року там також були підтоплення, але в рази менші. Картина у перший день була жахлива. Після того, як вода впала, домівки були в намулі. Також були затоплені підвали, гаражі, надвірні споруди. Постраждало кілька одиниць автотранспорту.

На щастя, спільними зусиллями всіх служб, станом на 20 липня життєдіяльність постраждалих населених пунктах відновлено. Зараз іде робота над відновленням дорожнього покриття та берегоукріпленням.

Що стосується збитків, то на Рахівщині працювали п’ять комісійних бригад, які фіксували наслідки негоди.

– Загальна сума збитків складає 160 мільйонів гривень. Це збитки як приватних домогосподарств, так і об’єктів комунальної власності. Відтак буде засідати обласна комісія ТЕБ та НС і буде визначатися із рівнем надзвичайної ситуації. Ми дуже сподіваємося на підтримку Уряду для відшкодування збитків, – заявив Анатолій Полосков.

Як розповів очільник управління ДСНС Закарпаття Роман Гудак, майже тиждень на Рахівщині шукали 65-річного чоловіка, який під час негоди вийшов рятувати худобу – і пропав безвісти. Ні його, ані його тіло поки ще не знайшли. Наразі пошуки припинили.

– Наразі все відновлено і мешканці вже перейшли в буденний ритм життя. Щоправда у с. Бичків до сих пір є підтопленими 10-12 дворогосподарств. Будемо надіятися, що цей циклон швидко закінчиться, – розповів Роман Гудак.

Загалом внаслідок негоди на Рахівщині було затоплено 192 дворогосподарства, з них 93 – житлові будинки, дві дороги обласного значення та десять комунального, 73 джерел децентралізованого водопостачання, 113 надвірних вбиралень. Зруйновано три житлові будинки, а також трансформаторна підстанція та 600 м електричних мереж. Пошкодила стихія 7 мостів та 50 мостових переходів.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах