23038
14:32 13.062021

На Закарпатті розпочався сезон суниці: скільки коштує вітамінна ягода?

Економіка 19878

Цього року суниця дала перші плоди доволі пізно. Причина – несприятливі погодні умови. Суниця любить сонце і тепло, а травень був холодний і дощило. Така погода і тепер.

Нарешті ароматна та вітамінна ягода почала з’являтися на ринках області. Тиждень тому на Зеленому ринку в Ужгороді пластиковий стакан ягід (в ньому менше півлітра) продавали за 120 грн. Минулого вівторка можна було купити за сотню. У суботу до обласного центру привезли суницю з інших районів Закарпаття, отож, звісно, ціна знизилася. Півлітр правили за 80 грн.

У п’ятницю та суботу ринок в Іршаві зачервонів. Було багато полуниці і суниці. Півлітр лісових ягід можна було купити за 55-70 грн. Ціна залежала від товарного вигляду та стиглості плодів. Господині мали по два-три літри. Зауважу, це зовсім мало. Пані Анна разом з дітьми назбирала п’ять літрів.

– Ягід дуже мало, але ціна така, як минулого року. Збираємо у Собатині на галявинах, – зауважила жінка.

Оксана із села Климовиця розповіла кореспонденту “Карпатського об’єктива”, що цього року суниця достигає погано не тільки через несприятливі погодні умови, а і через високі та густі трави.

– Трава наросла велика, мені по пояс, а десь і по груди. Бур’яни та трави заступили ягоди від сонця, – констатує моя співрозмовниця. – Збирати ягоди ходимо у гумових чоботях, бо інше взяття швидко промокне від роси.

Ягідники моляться, аби погода нарешті стала літньою, щоб достигли суниці і вдалося заробити копійку на лісових ягодах. У свою чергу люди очікують здешевлення суниці, щоб поповнити організм вітамінами і зробити запаси на зиму.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах