2164
10:35 16.092016

Особливості реєстрації платників ПДВ

Економіка 2366

0c88d75712334c6fe74e31ccd29c2000Суб’єкти господарювання (далі – СГ) – як юрособи, так і фізособи-підприємці – реєструються як платники ПДВ в обов’язковому або добровільному порядку.

СГ зобов’язаний реєструватися платником ПДВ, якщо загальна сума оподатковуваних постачань товарів (послуг) протягом останніх 12 календарних місяця сукупно перевищує 1 млн грн., повідомила «Карпатському об’єктиву» ДФС у Закарпатській області.

Для того щоб розрахувати цю суму, слід пам’ятати, що: до оподатковуваних постачань належать постачання товарів (послуг), що оподатковуються ПДВ за ставками 0%, 7%, 20%, а також звільнені від оподаткування ПДВ. Операції, які не є об’єктом оподаткування ПДВ, до розрахунку оподатковуваних постачань не включаються.

Суб’єкт господарювання може реєструватися платником ПДВ добровільно – якщо загальна сума оподатковуваних постачань у нього становить менше 1 млн грн або якщо оподатковуваних постачань у нього ще не було, але при цьому він уважає за доцільне стати платником ПДВ.

Для реєстрації платником ПДВ потрібно подати до органу ДФС за місцем своєї реєстрації реєстраційну заяву за формою № 1-ПДВ.

Реєстраційна заява подається в такі строки:

– якщо ПДВ-реєстрація обов’язкова – не пізніше 10-го числа календарного місяця, що настає за місяцем, у якому обсяг оподатковуваних операцій перевищив 1 млн грн. Наприклад, якщо зазначений обсяг був перевищений у серпні, то реєстраційну заяву потрібно подати не пізніше 10 вересня;

– якщо ПДВ-реєстрація добровільна – не пізніше ніж за 20 календарних днів (далі – к. д.) до початку податкового періоду, з якого СГ уважатиметься платником ПДВ. Наприклад, якщо СГ бажає зареєструватися як платник ПДВ з 01.10.16 р., то заяву потрібно подати не пізніше 10.09.16 р.;

– при переході з єдиного податку (далі – ЄП) без окремої сплати ПДВ на загальну систему оподаткування, якщо ПДВ-реєстрація:

– обов’язкова – не пізніше 10-го числа першого календарного місяця, у якому платник перейшов на загальну систему оподаткування;

– добровільна – не пізніше ніж за 20 к. д. до початку періоду, з якого СГ уважатиметься платником ПДВ;

– при переході з першої та другої груп платників ЄП, а також з третьої групи за ставкою 5 % на сплату ЄП за ставкою 3 % (яка передбачає окрему сплату ПДВ) – не пізніше ніж за 15 к. д. до початку календарного кварталу, з якого застосовуватиметься ставка ЄП 3 %;

– при переході із загальної системи оподаткування на сплату ЄП за ставкою 3 % – не пізніше ніж за 15 к. д. до початку кварталу, з якого СГ буде платником ЄП за ставкою 3 %.

Реєстраційна заява в паперовій формі подається особисто фізособою-підприємцем, а від імені юрособи – її безпосереднім керівником або представником. Особи, які подають реєстраційну заяву, повинні мати при собі документи, що посвідчують особу та їх повноваження.

Реєстраційна заява може подаватися і в електронній формі, якщо СГ уклав договір з ДФС пре визнання електронних документів.

Також реєстраційна заява про добровільну ПДВ-реєстрацію може бути подана держреєстратору як додаток до реєстраційної картки, яка подається для держреєстрації СГ. У цьому випадку електронну копію реєстраційної заяви держреєстратор передає до органу ДФС.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини