21405
12:11 23.102020

Через борги за газ 11 тисяч закарпатців можуть залишитися без субсидії

Економіка 3418

Борги побутових споживачів за розподіл (доставку) газу на Закарпатті, станом на 20 жовтня, досягли більше 46,5 млн грн. Серед боржників — 11 тис отримувачів субсидій. У разі непогашення боргу усі вони ризикують залишитися без цього виду державної допомоги.

Відповідно до чинного законодавства, субсидія не призначається за наявності простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.

«Ситуація, яка нині склалася із заборгованістю населення за послугу з розподілу газу, вкрай негативно впливає на можливості газорозподільних підприємств підтримувати в належному стані мережі й обладнання. Особливо — під час осінньо-зимового періоду, коли навантаження на систему зростає в рази», — зазначила комерційна директорка АТ «Закарпатгаз» Юлія Соколова.

Під час карантину Закарпатгаз не здійснює нарахування пені та штрафних санкцій за протермінуваня оплати послуг з розподілу газу, проте змушений вдаватися до стягнення боргів в судовому порядку. Станом на середину жовтня до суду уже передано понад 650 заяв про стягнення заборгованості за послугу з розподілу. У Закарпатті за цю послугу жодного разу не сплатили більше 20 тис споживачів, які загалом заборгували майже 11 млн грн.

“Кошти, сплачені за розподіл, витрачаються на підтримання належного тиску у мережі, роботу аварійно-диспетчерської служби, ремонт та заміну газопроводів, повірку лічильників, обслуговування старих та встановлення нових газорозподільчих пунктів (ШГРП), сервісне обслуговування клієнтів тощо”, — пояснив технічний директор АТ “Закарпатгаз” Олександр Голуб.

Закарпатгаз неодноразово повідомляв, що примусове стягнення боргів у судовому порядку призведе до додаткових фінансових витрат споживачів: оплати судового збору, правничої допомоги. Крім того, відповідно до Закону «Про виконавче провадження», суд може накласти арешт на майно і заборонити боржнику виїзд за кордон.

Закарпатгаз звертається до всіх споживачів газу і закликає дотримуватись платіжної дисципліни. Своєчасна оплата послуг з розподілу газу – це, насамперед, кошти на безпеку та комфорт у сезон низьких температур.

Пресслужба АТ “Закарпатгаз”

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
Всі новини