20057
08:46 27.052020

В Іршаві кілограм ранньої капусти продають по 5 гривень

Економіка 5273

Рання капуста чи не щотижня втрачає в ціні. На початку квітня кілограм молодої капусти в магазинах Закарпатської області продавали по 50 грн. Перед Великоднем – по 30 грн. Після травневих свят зарічівську капусту на ринках нашого краю вже можна було купити по 10-15 грн. Восьмого і дев’ятого травня на ринках Мукачева люди, які виростили овоч, спродували його по 7-8 грн. Натомість перекупники правили по 10-15 грн. за кілограм. Простіше всього – купив – продав і готові гроші до кишені запхав.

Білокачанна – популярний овоч, бо з нього можна приготувати багато страв, насікти салатів, до того ж корисний. Але тут проблема: ринки відкрили, але рейсові автобуси не їздять, тому покупців мало, натомість ситуація змушує фермерів спродувати товар за безцінь. Наразі кіло капусти на більшості торгових точках Закарпаття можна купити за 7-10 грн. Сьогодні, 26 травня, я відвідала ринок у райцентрі Іршава. Продають все: ранню городину, полуницю, черешню, розсаду, різні заморські овочі та фрукти, солодощі, продукти, одяг, побутові речі. Місцевих покупців не густо – надворі холодно і вітряно. Купують небагато, необхідне.

Отож я про капусту. Її продавали на багатьох торгових точках – кілограм – 7-8 грн. Люди купували в основному по два-три качани. Жінка років 65 у світлій хустці білокачанну продавала по 5 грн. – Чому так дешево? – поцікавилась я. – Хочу скоро продати і додому їхати. У четвер у нас храмовий празник, то треба приготуватися: спечи тісто, напекти котлет, відбивних, накрутити голубців. До нас приїдуть діти, онуки з Мукачева та Ужгорода, треба на стіл щось поставити. Дуже їх чекаю, так їх хочу відіти, два місяці не були у нас, відколи ввели карантин, – розповіла жінка і додала: – Капусту мусай буде зрізати, бо треба готувати землю для розсади перцю, помідорів. Так ціле життя моє пройшло у роботі на землі. Біля моєї співрозмовниці вмить вишикувалась черга. Дівчина в захисній масці за три качани заплатила 11 грн. Рада покупці. – Будьте добрі, зважте шість головок, – просить пані в елегантній темно-зеленій сукні. – По п’ять гривень гріх не купити. Буде з чого і салат зробити, і борщу наварити, і голубців накрутити. Продавчиня зважує і вправно пакує товар до рожевих целофанових кульків. – Чотири кіло і сто грам, – дивиться на терези. – З вас 20 гривень. Та виймає зеленого Франка із червоного шкіряного гаманця. Щиро дякує продавчині і бажає їй міцного здоров’я та щасливого празника.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини