Закарпатські фермери не можуть збути урожай редиски
У низинних районах Закарпаття люди живуть з овочів та коренеплодів, які вирощують у теплицях та відкритому ґрунті. На початку березня почали збирати урожай ранньої редиски. Рожеві та червоні коренеплоди в’язали у пучки, пакували до целофанових міхів і реалізовували гуртовикам та на ринках області. За пучок – 11-12 гривень. З часу оголошення карантину в Україні ціна на редиску почала падати, наразі за пучок господарі отримують п’ять гривень. Городники раді і такій ціні, бо товар пропадає.
Ось що розповіла кореспонденту «Карпатського об’єктиву» пані Оксана із села Боржавське Виноградівського району:
– Більшість сімей нашого села живе із землі. Аби виростити городину, доводиться вкладати багато коштів та праці: купуємо якісне і дороге насіння, добрива, треба облаштувати теплиці, підтримувати температуру, зволожувати та розпушувати ґрунт, полоти бур’яни. Вирощену редиску доводиться спродувати за безцінь. Минулого тижня чоловік повіз товар на ринок до Виноградова. Гуртовикам здав по 5 грн. пучок. Нема кому купувати нашу редиску – люди сидять вдома, купують товари першої необхідності.
Пані Оксана зі сльозами на очах каже, що не знає як бути у цій ситуації: коренеплоди треба вибирати з ґрунту, бо вони переростуть і потрухлявіють, будуть непридатні для споживання. Доведеться згодувати худобі або викинути у рівчак.
– Ми у розпачі, але не впадаємо у відчай, живемо з надією, що після карантину все стабілізується, всі будуть здорові і щасливо святкуватимемо Великдень. А тим часом готуємо землю для розсади помідорів і молимося до Господа Бога, просимо у нього захисту від коронавірусу. Нехай будуть усі живі і здорові, – побажала моя співрозмовниця.
Тетяна ГРИЦИЩУК
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися