18501
18:12 18.122019

Платіжки шокували пільговиків: стартувала монетизація пільг

Економіка 10285

Починаючи з листопада 2019 року, українці отримують квитанції за комунальні послуги з повним розміром платежу – без урахування пільг та субсидій. Це пов’язано із новим механізмом нарахування пільг на оплату житлово-комунальних послуг, який почав діяти із 1 жовтня 2019 року. При цьому порядок призначення виплат залишився майже незмінним.

Нагадаємо, 2018 року набув чинності закон про житлово-комунальні послуги, згідно з яким у 2019 році Україна має перейти до надання пільг та субсидій у грошовій формі безпосередньо громадянам.

Суму пільги розраховуватимуть, виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом. Також на неї впливатимуть ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги та державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування.

Новий механізм виплати пільг передбачає, що гроші надходитимуть людям, а не підприємствам – надавачам послуг і включає два варіанти одержання допомоги:

  • безготівкова монетизація – коли АТ «Ощадбанк» автоматично створює обліковий запис одержувача пільг, на який нараховуються кошти, а зекономлені гроші можна зняти за підсумками опалювального періоду раз на рік. У цьому випадку пільговик не докладає жодних зусиль, за нього все зроблять органи соцзахисту;
  • готівкова монетизація – коли одержувач пільги може відкрити рахунок у одному із 38 уповноважених банків (або через виплатні об’єкти Укрпошти) і кожен місяць отримувати «живі» гроші. Важливо, що заяву на відповідну послугу потрібно було подати до 15 жовтня! Якщо ви цього не зробили, то доведеться чекати аж до 15 квітня 2020 року – починаючи із цієї дати впродовж місяця матимете можливість подати в управління соцзахисту документи на подальше отримання пільги у готівці.

Враховуючи, що відповідний механізм запроваджується вперше, через неточності в даних із технічних причин можуть бути випадки ненарахування окремим особам суми пільги за жовтень 2019 року.

У такому разі рекомендуємо звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання для уточнення інформації. Сума пільги у такому випадку за жовтень буде донарахована в наступному місяці, повідомляють на офіційному сайті Міністерства соціальної політики України.

Монетизація пільг не вплине на розмір передбачених законом соціальних гарантій і дозволить заощаджувати кошти на економному споживанні житлово-комунальних послуг і використовувати їх на власні потреби. Тобто, якщо домогосподарство спожило менше ресурсів, ніж передбачено в нормативі, – заощаджені гроші можна залишити собі.

У разі отримання готівки пільговик має сплатити спожиті послуги повністю. Інші пільговики сплачують, як і раніше, частину платежу, а суму пільги за них перерахує надавачу послуг АТ «Ощадбанк». За наявності даних про номер мобільного телефону пільговик отримає інформаційне повідомлення від банку про проведені платежі.

Пільги, на які поширюється монетизація:

  • послуги з управління багатоквартирним будинком (житлові);
  • газопостачання, електроенергія, постачання гарячої води, централізоване водопостачання, водовідведення, послуги, що стосуються побутових відходів (комунальні);
  • оплата внесків за установку, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, а також витрат на управління багатоквартирним будинком, в якому створено ОСББ (на утримання спільного майна багатоквартирного будинку, на оплату комунальних послуг щодо спільного майна будинку; на поточний ремонт спільного майна будинку; на оплату витрат на комунальні послуги в будинку, в якому створене об’єднання).

У департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації повідомляють, що станом на 8 листопада 2019 року на обліку, як одержувачі субсидії на житлово-комунальні послуги, придбання скрапленого газу і твердого пічного палива перебуває 34 тисячі 884 домогосподарств (або 9,7% від загальної кількості домогосподарств), із них – 27001 отримують субсидію у грошовій готівковій формі та 9946 – у грошовій безготівковій через АТ «Ощадбанк».

Кількість домогосподарств, які звернулися за призначенням житлової субсидії з травня 2019 – 11810 домогосподарств, із них: призначено – 7527, відмовлено – 786, в опрацюванні – 3497.

Кількість домогосподарств, яким із 15 жовтня мало бути автоматично розраховано житлову субсидію на опалюваний період 2019/2020 р.р,. – 28445, із них автоматично забезпечено розрахунок житлової субсидії – 27060 домогосподарствам.

У жовтні 2019 року сума нарахованих житлових субсидій становить 11704,3 тис. грн, із них: на виплату готівкою – 10726,4 тис  грн, у безготівковій формі – 977,9 тис. гривень.

На виплату житлових субсидій у грошовій готівковій формі надійшло коштів із Державного бюджету у сумі 10858,6 тис. грн, що дозволить профінансувати нараховані субсидії та пільги у жовтні поточного року. До кінця поточного року з Державного бюджету на ці цілі виділено 50 млн гривень.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини