17279
19:55 29.072019

Як захистити томати від фітофторозу

Економіка 3511

Погодні умови – періодичні опади, помірні температури повітря, їх коливання протягом доби (вночі прохолодно, вдень тепло), наявність зранку роси – сприяють розвитку фітофторозу на томатах. Ця рослинна хвороба може уражувати томати у будь-яку фазу їх розвитку і, маючи високий коефіцієнт відновлення, здатна спричинити повну загибель плодів та пагонів.

Хвороба проявляється у вигляді плям буро-сірого кольору різної форми на листках і стеблах. З нижнього боку листків у вологу погоду плями вкриваються білим нальотом. Крім листків та стебел, фітофтороз уражує також плоди томатів, на яких утворюються темно-бурі плями. Уражені плоди через 1-2 тижні гниють. Втрати врожаю при цьому можуть бути дуже значні. Хвороба з часом поширюється, і її нерідко порівнюють з пожежею: був урожай – і нема.

Для запобігання ураженню фітофторозом томати слід висаджувати на добре освітлених і провітрюваних ділянках, при цьому вони не повинні розміщуватися у понижених місцях, де створюється сприятливий для хвороби мікроклімат, де постійно є рясні ранкові роси і зупиняється холодний потік повітря. А головне, слід уникати їх сусідства з іншими пасльоновими, насамперед з картоплею, дотримуватись сівозміни. Водночас у період вегетації необхідно своєчасно видаляти бур’яни, пожовкле і сухе листя. Також треба дбати про те, щоб нижні листки не торкалися землі.

За появи перших ознак фітофторозу, посадки томатів обробляють одним із системних фунгіцидів – інфініто, ридоміл Голд, метаксил, танос, тайтл, татту, ацидан, захист, квадріс, квадріс Топ, консенто, ревус Топ, чарівник, юнкер, іншими дозволеними у рекомендованих нормах внесення, що вказані на упаковках.

При захисті томатів від фітофторозу та інших хвороб, особливо за умов дощової погоди, важливо витримувати період захисної дії фунгіцидів і не допускати перерви в обприскуваннях. Обробітки системними препаратами проводять з інтервалом 12-14 днів, контактними (купроксат, чемп, чемпіон, чемп Ультра) – 8-10 днів. Останній перед збиранням врожаю обробіток слід проводити препаратами із коротким терміном очікування – купроксат – 8 днів, квадріс – 5 днів.

Увага! Засоби захисту рослин обов’язково потрібно закуповувати у спеціалізованих торгових точках. Краще уникати місць стихійної торгівлі на ринках, де нерідко реалізовують недозволені до використання пестициди сумнівної якості і походження. При роботі із засобами захисту рослин слід дотримуватись державних санітарних норм і правил та правил техніки безпеки. Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх дітей.

Держпродспоживслужба Закарпатської області

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах