11948
22:27 2.072018

Про ризики нелегального працевлаштування працівників розповіли роботодавцям

Економіка 1860

26 червня начальник відділу обслуговування громадян по Свалявському району Мукачівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області Леся Нестерчук взяла участь у семінарі «Легалізація зайнятості – крок назустріч вашим працівникам (у тому числі осіб з інвалідністю)», проведеному з роботодавцями Свалявщини.

36466311_2082152275377601_6510525905058660352_n

Питання легального працевлаштування, виплати офіційної, прозорої заробітної плати є надзвичайно актуальне, адже досить часто роботодавці намагаються зекономити на своїх працівниках, пропонують їм отримувати заробітну плату в «конвертах», на що ті нерідко свідомо погоджуються. І цим самим завдають великої шкоди як працівникові, так і державі в цілому. Адже через несплату внесків із тіньових доходів до державного бюджету країна втрачає мільярди гривень, а працівники залишаються без відповідного соціального захисту та належного в майбутньому пенсійного забезпечення.

Для зарахування ж у страховий стаж у повному обсязі одного робочого місяця розмір внесків, що сплачується роботодавцем, повинен бути не меншим мінімального страхового внеску. Коли сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, менша за мінімальний розмір, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно заробітній платі. Якщо з певних причин роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати в «конвертах» без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості як з виплати заробітної плати, так і зі сплати страхових внесків), то періоди, за які не сплачені внески, «випадають» зі страхового стажу найманого працівника та не включаються в заробіток для розрахунку розміру пенсії.

Леся Нестерчук наголосила присутнім, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків i зборів є грубим порушенням законодавства України. Згідно з новим законодавством, підприємців, що використовують найману працю, тепер штрафуватимуть за фактичне допущення людей до роботи без оформлення трудового договору, за виплату заробітної плати без сплати єдиного соціального внесску.

– Кожен найманий працівник, – підсумувала Леся Нестерчук, – повинен бути соціально захищеним, офіційно оформленим, тоді і бюджет Пенсійного фонду матиме стабільні надходження для своєчасного фінансування пенсійних виплат.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини