8089
16:50 7.112017

Теперішня ситуація на ринку нерухомості Закарпаття: крок до стабілізації?

Економіка 10739

Ринок нерухомості України, зокрема Закарпаття, протягом останніх трьох років переживає не найкращі часи. Ні для кого не секрет, що донедавна ціни на нерухомість у краї сягали європейських, а деколи навіть перевищували їх. Утім з початком кризи ситуація змінилася – вартість житла суттєво знизилася, але навіть попри це доступнішим воно не стало.

DSC_7381-74-800-600-80 — копия

Потрібно врахувати, що ціни зменшилися в доларах, однак курс самої валюти підстрибнув утричі, при цьому заробітні плати суттєво не зростають. Незважаючи на ці фактори, тема власного житла для закарпатців залишається вкрай актуальною.

Іванна, представник забудовника житлового комплексу «Аvila DeLuxe», розповідає, що ринок нерухомості області наразі активно розвивається. Це пов’язано з тим, що в Ужгород зайшло багато нових будівельних компаній.

«Ми не дуже відчули на собі так званий застій ринку нерухомості, адже зводимо доступне житло, яке є найбільш затребуваним у співвідношенні ціни та якості. Воно відповідає вимогам сучасних покупців, котрі не можуть вкладати багато грошей, але при цьому прагнуть отримати досить конкурентоспроможний продукт. На мою думку, людям більше хочеться заїхати в нове житло й облаштувати його відповідно до своїх потреб, ніж купити на вторинному ринку, а потім переробляти під себе, адже це теж додаткові кошти», – зауважує Іванна.

Зокрема жінка наголошує, що ціни залежать від етапу будівництва, на якому людина вирішить придбати житло. Якщо він початковий, тобто з фундаменту, ціна стартує з 390 доларів за квадратний метр.

«Тепер ми вже закінчили 6-й і перейшли на 7-й поверх, відповідно вартість квадратного метра більша – 480 доларів. Коли будинок здаватиметься в експлуатацію, буде 650 доларів. Усього планується 9 поверхів – один комерційний та 8 житлових», – каже Іванна.

Найбільше користуються попитом двокімнатні помешкання від 50 до 60 квадратних метрів. Попри це маленькі квартири-студії на 27–34 квадратних метрів розкуповують першими.

Щодо питання оплати пані Інна зазначає, що в основному покупці розраховуються одразу, адже так дешевше, ніж брати кредит, але є й такі, хто обирає розстрочку.

Варто додати, що конкуренція на ринку первинного житла дуже велика, адже будинки зводять як гриби один біля одного, забудовуючи при цьому цілі райони з привабливою інфраструктурою. Тут ціни коливаються від 390 до 1200 доларів.

Ріелтор Анжеліка Пащенко, яка займається нерухомістю понад 6 років, наголошує, що пропозицій на ринку нерухомості дійсно стає дедалі більше, у першу чергу завдяки активному зведенню новобудов. Тож закарпатці, які мають фінансові можливості, частіше за все обирають саме їх. Разом з тим є й люди, які категорично хочуть придбати житло тільки на вторинному ринку.

Також пані Анжеліка розповідає, що протягом останніх років збільшилася кількість тих, хто має за мету придбати нерухомість за кордоном, до прикладу в сусідній Угорщині, адже там невеличкий будиночок можна купити й за 10 тисяч євро.

«Потрібно врахувати і той факт, що до Закарпаття приїхало багато сімей переселенців та іноземних студентів. Попит на квартири є: завжди хтось буде орендувати їх чи захоче придбати», – каже ріелтор.

Пані Анжеліка зауважує, що вторинне та первинне житло певною мірою вже зрівнялося в ціні. Але є й такі пропозиції, вартість яких знижується: «хрущовки», квартири на останніх поверхах, не дуже популярні райони, особняки з великою площею.

«Люди тільки тепер починають розуміти, що не варто витрачати своє життя на прибирання та опалення 10-кімнатного будинку. До прикладу, в мешканців Швейцарії є девіз: «Якщо у ваших дітей виросли крила, ви маєте придбати квартиру менших розмірів». І це правильно, адже там на старості люди зазвичай здають частину свого житла в оренду й завдяки цьому отримують додатковий дохід», – каже Анжеліка.

Разом з тим керівник регіонального прес-офісу «ПриватБанку» Ольга Капітан розповіла, що влітку було відновлено кредитування житла. Так, уже понад 50 українців стали власниками квартир за програмою цієї фінансової установи, у тому числі й одна родина з нашої області.

«Попит на іпотечне кредитування на Закарпатті відчувався від першого дня відновлення програми. Кількість бажаючих узяти кредит на житло в «ПриватБанку» цього року зросла. Наразі багато заявок перебуває на погодженні», – каже пані Ольга.

Важливою інформацією для жителів області є й те, що в банку можна оформити кредит на придбання нерухомості на вторинному ринку, а процентна ставка становить 22,9% річних. Строк кредитування – до 240 місяців, аванс (перший платіж) – 25%. На думку Ольги Капітан, привабливість кредиту саме на вторинне житло полягає в можливості заселення в квартиру практично одразу.

Перевірка пакета документів, які надає людина, та погодження кредиту займають 2–3 дні. Це те, що залежить від банку. Якщо клієнт приносить неправильні документи чи відсутні якісь із них, то, звісно, він витрачає додатковий час на оформлення позики.

Варто зауважити, що «ПриватБанк» підписав меморандум про співробітництво у сфері іпотечного кредитування та лізингу житла з Державною іпотечною установою.

«Це дасть можливість впровадити нові сучасні програми забезпечення житлом українців, насамперед військовослужбовців, за рахунок поєднання технологій банку та можливостей стимулювання доступної іпотеки з боку держави», – додає Ольга Капітан.

Не менш важливою для нас є думка реальних покупців. До прикладу, Олег разом з дружиною протягом п’яти років орендували житло й нарешті наважилися придбати власну квартиру.

«Ми цікавились як первинним, так і вторинним ринком, але все-таки новобудови мені подобаються більше. Єдиний мінус таких квартир, як на мене, – тривалий час ремонту, адже всі вони без внутрішнього оздоблення, є й такі, що без міжкімнатних перегородок. Усе це додаткові гроші, крім того, наперед неможливо вирахувати, скільки точно доведеться витратити. Але з іншого боку, є й велика перевага – можна виявити фантазію і зробити все на свій смак», – каже Олег.

Щодо житла на вторинному ринку, то пара спочатку була націлена саме на нього, але в процесі пошуку так і не знайшла варіанта, який би підходив їм і за ціною, і за зовнішнім виглядом, і за розташуванням.

Тож, як бачимо, ринок нерухомості Закарпаття почувається не так уже й погано, а попит на житло зберігається. Єдиним нюансом, звісно, є кошти, адже для того, щоб придбати власне житло, потрібно відкладати не один рік.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді змагалися на чемпіонаті Закарпаття з танцювального спорту
17:03
«Екологічна освіта дітей засобами театрального мистецтва та ігрових практик»: навчально-методичний посібник
16:36
У Хустській ТГ проходить Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» (Джура)
16:15
У Коритнянському ліцеї відкрили благодійну виставку-продаж трьох місцевих художників
15:52
У Мукачеві за 4 місяці зафіксовано майже 4500 порушень правил паркування
15:38
Рідним загиблого на Донеччині прикордонника із Закарпаття вручили державну нагороду
15:21
На Тячівщині затримали наркоторговця: за місцем проживання фігуранта проведено обшук
15:08
238 осіб з інвалідністю скористалися послугами Закарпатської служби зайнятості з початку року
14:56
В Ужгородському ТСЦ МВС призначили нового керівника
14:44
Відбулося засіданні виконкому Білківської сільради
14:13
Всі новини