7985
19:54 30.102017

Нині немає безкоштовної енергії, у кожного виду енергії є своя екологічна ціна

Економіка 2676

Перебуваючи з кількаденним офіційним візитом у чеському краї Височина, закарпатська делегація на чолі з головою облради Михайлом Рівісом відвідала потужну Атомну електростанцію Дуковани та ознайомилися з її роботою.

IMG_9657

Як розповіли чеські партнери, це була перша АЕС на території теперішньої Чеської Республіки. Вона розміщена за 30 км від районного центру Тржебич, поблизу Далешицького водосховища, звідки станція покриває свою потребу у воді. Має чотири реактори, 8 градирень, кожна заввишки 125 метрів. АЕС щорічно поставляє в національну енергетичну мережу близько 14 млрд МВт год електроенергії. Модернізація електростанції проводиться послідовно, до кінця її планованого строку служби – а це 30 років після введення в дію. Тож, спорудження нового енергоблоку може розпочатися 2025 року з подальшим його запуском у 2032 році.

Реактори працюють на діоксиді урану UO2. Паливо розміщується в реакторі в 312 паливних збірках. Кожна збірка складається з 126 паливних стрижнів із загерметизованим паливом. На захід від споруд АЕС стоїть 136-метрова вежа на розтяжках для спостереження за радіоактивністю повітря.

Історія цієї атомної станції розпочалася ще минулого століття у 1970 році, коли Чехословаччина та Радянський Союз ратифікували договір на будівництво двох АЕС. З  1985 по 1987 рік введено в експлуатацію чотири енергоблоки з водо-водяними ядерними реакторами, які досі успішно працюють. У 94-ому році на об’єкті відкрито туристичний центр.

Відомо, що в цілому світі існує надзвичайна потреба в електроенергії. Незважаючи на заходи енергозбереження і енергоефективності, – лампочок, електроплит, комп’ютерів і телевізорів у світі більшає, і їм потрібен електрострум. Атомна енергетика ж вважається стабільною, бо не залежить від сезонних чи добових коливань, від погоди, як деякі види відновлювальної енергії. І ще – атомна енергетика є порівняно чистим джерелом енергії.

Вплив Чорнобильської катастрофи на розвиток атомної енергетики в європейських країнах був колосальним. Водночас, вона дала поштовх до більших заходів безпеки на АЕС, будівництва нових безпечніших реакторів.

– На сьогодні всі країни, які мають атомні станції, досить тверезо використовують ядерну енергетику. Ніхто від неї не відмовляться, бо це потужне джерело. Проте, нині все ще немає безкоштовної енергії, у кожного виду енергії є своя екологічна ціна, і ми, українці, це на собі відчули, особливо після Чорнобильської катастрофи, – зауважив голова облради Михайло Рівіс.

Прес-служба Закарпатської облради

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
3520 закарпатських водіїв оштрафували за перевищення швидкості
09:36
Гранти для підприємців: успішні історії співпраці з ГО «Неємія»
09:31
Всі новини