7152
15:17 6.092017

Майже половина домогосподарств Закарпаття отримують житлові субсидії

Економіка 3713

Тема субсидій – завжди на часі, особливо перед початком опалювального сезону. Аби розповісти про монетизацію сум невикористаних житлових субсидій та новації в порядку їх надання, заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Наталія Омелянюк дала брифінг для представників ЗМІ.

1

На Закарпатті приблизно 356 тисяч домогосподарств. Станом на 1 серпня на обліку в Департаменті соціального захисту населення перебуває майже 134 тисячі сімей-одержувачів субсидій. Тобто більша половина домогосподарств області охоплена системою житлових субсидій.

«З початку цього року призначено житлові субсидії – 120 364 сім’ям, на суму 813, 5 млн грн. На жаль у нас залишається заборгованість майже 700 млн. – розповідає Наталія Омелянюк. – Структурними підрозділами соціального захисту населення отримано від організацій надавачів послуг акти розрахунків невикористаних сум субсидій за опалювальний сезон та забезпечено їх підписання. Загальна сума невикористаних субсидій, що повертаються до бюджету, складає 123, 4 млн грн.».

Що стосується громадян, у яких на рахунках залишилася частина невикористаних субсидій, то їхня чисельність складає 40 103 особи. Всіх отримувачів субсидій, які мають право на отримання зекономлених коштів, повідомлено. За оперативними даними станом на 28.08.2017 року на отримання монетизованої суми невикористаної субсидії подано 26545 заяви.

Окрім усього вищезгаданого, варто звернути увагу й на те, що Урядом удосконалено процес надання житлових субсидій населенню. Зокрема, зменшено період, за який враховуються доходи домогосподарств для призначення їм житлових субсидій, з чотирьох до двох останніх кварталів. Також надано можливість призначення субсидії недієздатній особі за заявою опікуна, врегульовано питання виплати призначеної субсидії на придбання твердого палива і скрапленого газу у разі смерті особи, якій було призначено субсидію. Встановлено, що субсидія не призначатиметься лише за наявності заборгованості, загальна сума якої перевищуватиме 20 неоподаткових мінімумів (340 грн) переглянуто соціальні нормативи споживання газу для побутових потреб, врегульовано питання проведення розрахунку невикористаних сум субсидій ОСББ та житлово-будівельними кооперативами.

Цьогоріч відмовлено у наданні субсидій майже 25 тис. сім’ям. Основна причина відмови – великі доходи та покупки, які перевищували 50 тис. грн.

Христина БІКЛЯН

2

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах