6872
08:31 11.082017

Понад 1,7 млрд грн єдиного соціального внеску сплачено в Закарпатській області

Економіка 2398

Протягом січня-липня 2017 року надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування у Закарпатській області становить понад 1 млрд 713 млн грн. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження ЄСВ збільшилось на 536 млн грн, або 45%.

esv_146355706528

Варто зазначити, що пунктом 1 частини першої ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено, що платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є роботодавці, зокрема, підприємства, установи та організації, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою – підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань), повідомила “Карпатському об’єктиву” ДФС у Закарпатській області.

Базою нарахування єдиного внеску для платників, зазначених у п. 1 (крім абзацу сьомого) частини першої ст. 4 Закону № 2464, є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці» та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464).

Види виплат, що відносяться до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат визначено Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 року № 5.

Разом з тим, звертаємо увагу, що Постановою Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2010 року № 1170 затверджено ряд виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок. Зокрема, до таких виплат відносяться:

– соціальні допомоги та виплати, встановлені колективним договором (працівникам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на народження дитини, сім’ям з неповнолітніми дітьми тощо) ;

– одноразова допомога працівникам, які виходять на пенсію згідно із законодавством та колективними договорами (включаючи грошову допомогу державним службовцям та науковим (науково-педагогічним) працівникам), військовослужбовцям при звільненні з військової служби;

– надбавки та доплати до державних пенсій працюючим пенсіонерам;

– вихідна допомога у разі припинення трудового договору;

– відшкодування, нараховані працівникам за час затримки розрахунку при звільненні;

– витрати на відрядження, а саме: добові (у повному обсязі), вартість проїзду, витрати на наймання житлового приміщення, тощо.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах