Більше половини своїх доходів закарпатці витрачають на харчування
Життєвий рівень матеріального добробуту різних соціальних груп населення досліджується органами державної статистики у всіх районах області шляхом проведення вибіркового обстеження умов життя домогосподарств. Більше половини своїх доходів (53,1%) витрачало у 2016р. населення області на харчування, повідомила «Карпатському об’єктиву» Ганна Лучківська, начальник відділу обробки даних вибіркових обстежень населення ГУС у Закарпатській області.
Щомісячно середньостатистична сім’я спрямовувала на продукти харчування 4428,04 грн. (включаючи вартість продуктів отриманих з особистого підсобного господарства).
Найбільше грошей витрачалося на: м’ясо та м’ясопродукти (872,88 грн), хліб і хлібопродукти (хлібобулочні та макаронні вироби, борошно, крупи) – 667,16 грн, молоко, сир та яйця – 503,86 грн, овочі – 474,55 грн, цукор, джем, мед, сироп, шоколад та кондитерські вироби – 403,60 грн, олію та жири (сало, масло тощо) – 326,43 грн.
Однією особою області спожито в середньому за місяць: 18,7 кг – молока, молокопродуктів та масла (в перерахунку на молоко), 4,5 кг – м’яса, м’ясопродуктів та сала (в перерахунку на м’ясо), 18 яєць, 0,9 кг – риби і рибопродуктів, 1,8 кг – олії та інших рослинних жирів, 3,1 кг цукру (включаючи цукор, використаний на кондитерські вироби), меду, фруктів, ягід, горіхів, винограду, 6,2 кг – картоплі, 9,0 кг овочів і баштанних та 9,3 кг хліба і хлібних продуктів.
У порівнянні з 2015р. зросло споживання: молока, молокопродуктів та масла – на 2,7%, хліба і хлібних продуктів, олії та інших рослинних жирів, яєць – на 4,5–5,9%, овочів та баштанних, цукру (включаючи цукор, використаний на кондитерські вироби), фруктів, ягід, горіхів, винограду – на 9,8–12,9%, м’яса, м’ясопродуктів та сала – на 18,4%, риби і рибопродуктів – на 28,6%. Зменшилося споживання картоплі – на 10,1%.
Структура та обсяги спожитих продуктів складають енергетичну цінність добового раціону харчування: його калорійність, вміст білків, жирів та вуглеводів. Калорійність добового раціону однієї особи області у 2016р. складала 3181 ккал (у 2015р. – 3005 ккал), вміст білків у спожитих продуктах харчування становив 85 г (у 2015р. – 79 г), жирів – 136 (у 2015р. – 127 г), вуглеводів – 399 (у 2015р. – 377 г).
Середньомісячні сукупні витрати одного домогосподарства у 2013р. порівняно з 2012р. зросли на 9,8% та становили 4704,89 грн., а на одного умовного члена1 домогосподарства – 1729,74 грн., що менше, ніж у середньому по країні, а середньорічний розмір прожиткового мінімуму за 2013р. становив 1113,67 грн. на одну особу на місяць.
Витрати домогосподарств області на харчування збільшилися на 2,0 в.п. та становили 53,3% сукупних витрат. Вартість харчування однієї умовної особи1 в середньому на добу становила 30,31 грн. при 30,88 грн. у середньому по країні та 26,56 грн. у 2012р.
На купівлю непродовольчих товарів та оплату послуг домогосподарства, як і минулому році витрачали 35,2% сукупних витрат.
У структурі сукупних витрат домогосподарств серед оплати непродовольчих товарів та послуг найбільшу частку – 8,4% займали витрати на придбання одягу і взуття, які склали 394,87 грн., а на оплату житла, води, електроенергії, газу та інших видів палива – 7,3% та 341,13 грн. відповідно.
На інші види товарів та послуг (освіту, відпочинок і культуру, зв’язок, охорону здоров’я, предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла, транспорт) – від 1,4% до 5,9% сукупних витрат.
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися