ko.net.ua

До відома роботодавців!

Необхідність проведення медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або тих, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року визначено, зокрема, Законом України «Про охорону праці» та Кодексом законів про працю України.

Порядок проведення медичних оглядів працівників певних категорій затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я від 21.05.2007 № 246 (далі – Порядок № 246 ). Порядком передбачено єдину методологію щодо порядку організації і проведення медичних оглядів працівників, оптимізації повноти охоплення  та якості  медичних оглядів, визначення термінів проведення обстежень залежно від шкідливих факторів виробничого середовища.

     Пунктом 2.2 Порядку № 246 визначено, що заклади державної санітарно-епідеміологічної служби, а нині це територіальні органи Держпраці (здійснення функцій і повноважень з реалізації державної політики у сфері гігієни праці та функції зі здійснення дозиметричного контролю робочих місць і доз опромінення працівників визначено розпорядженням КМУ від 11.02.2016 № 88-р), щорічно, за заявкою роботодавця (його представника) за участю представника первинної профспілкової організації або уповноваженої працівниками особи, визначають категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду, та до 1 грудня складають Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду.

     На підставі визначеного певного контингенту роботодавець складає протягом місяця у чотирьох примірниках  поіменні списки працівників, які  підлягають періодичним медичним оглядам, за формою, вказаною у додатку2 Порядку № 246, на паперовому та електронному носіях, узгоджують їх у територіальному  органі Держпраці.

     Один примірник списку залишається на підприємстві (у відповідальної за організацію медогляду посадової особи), другий – надсилається до лікувально-профілактичного  закладу, третій – до територіального управління Держпраці, четвертий – до робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

     У поточному році  станом на 01.08.2017 відділ з питань гігієни праці Управління Держпраці у Закарпатській області розглянув 104 заявки роботодавців.   Однак лише одна з них подана вчасно (стосується працівників певних категорій, які підлягають періодичному медичному огляду в 2018 році).

Отже, шановні роботодавці, дотримуємося встановленого Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій.

     Потурбуйтесь про вчасну подачу заявок до Управління Держпраці у Закарпатській області для визначення працівників певних категорій  ваших підприємств, які підлягають періодичному медичному огляду в 2018 році

 

Матеріали підготував

Володимир Орел,

начальник відділу з питань гігієни праці