6731
18:58 2.082017

На роботу до Угорщини та Польщі – за безвізом

Економіка 14706

11 червня Європа відкрила свої кордони для України. І попри акценти європейських та українських політиків на те, що їхати до ЄС за безвізовим режимом на роботу суворо заборонено, дещо таки змінилося.

92_main

Дві країни – Польща та Угорщина – спростили працевлаштування для українців. Варшава й Будапешт законодавчо дозволили оформлятися на роботу тим громадянам України, що в’їхали за безвізом. Але давайте про все по порядку.

rabota-v-vengrii_85386_1

Угорщина спростила правила працевлаштування

Для українців, особливо мешканців Закарпаття, де проживає близько 150 тисяч етнічних угорців, угорський ринок праці є одним із основних.

Тим більше, що протягом останніх років в Угорщині спостерігається серйозний дефіцит кваліфікованих кадрів. Пов’язано це з тим, що тамтешня молодь часто їде працювати в інші країни: Німеччину, Австрію, Англію, Нідерланди.

Тож зважаючи на всі ці фактори, Угорщина вирішила спростити працевлаштування для своїх найближчих країн-сусідів.

«Майже одразу після оголошення безвізу, десь у середині червня, Міністерство національної економіки Угорщини видало відповідний указ, у якому йдеться про спрощену процедуру працевлаштування для громадян України та Сербії, – коментує ситуацію Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бугайла. – Дія документа розповсюджується тільки на ті спеціальності, яких бракує в Угорщині. Перелік цих професій розміщений на сайті Міністерства економіки. Він є досить довгим: починаючи від робітничих спеціальностей і закінчуючи фахівцями в медичній та IT-сфері.

Утім слід звернути увагу на одну річ: громадяни України можуть без візи працювати в Угорщині протягом 90 днів. Це так званий тестовий період.

Якщо вони підійдуть роботодавцеві, то вже потрібно буде оформити відповідні документи для офіційного працевлаштування. Після цього терміну в спрощеному режимі, якщо фірма прийме рішення про офіційне працевлаштування, ці люди можуть отримати робочу візу в нас або вже в Будапешті».

Якщо ви їдете з метою короткотермінового працевлаштування, то на кордоні вам треба пред’явити біометричний паспорт, страхування, бронювання місця проживання. Тобто все те, що необхідне для звичайної туристичної поїздки. Для підтвердження робочої мети жодних додаткових документів не потрібно. Вони знадобляться вам уже після тестового періоду.

Слід бути готовим до того, що, якщо після 90 днів ви так і не оформили робочу візу, на вас можуть накласти адміністративний штраф у зв’язку з перевищенням легального перебування на території Європейського Союзу. У принципі, як і в будь-якій іншій країні Шенгенської зони. Тож українець після того, як оформить усі необхідні документи, зможе розраховувати на офіційне працевлаштування, а відтак і на отримання пенсії. Адже працедавець сплачує за свого працівника і соціальне страхування, і внески до пенсійного фонду.

Варто зазначити, що до цього офіційно працевлаштуватися в Угорщині можна було тільки після того, як роботодавець надав офіційну довідку про те, що в нього дійсно працюватиме ця людина. Тепер це непотрібно.

Після 90 днів відкривається віза типу D про офіційне працевлаштування за кордоном. Цим зазвичай займається вже сам роботодавець.

vinnicya_konsulstvo_0На роботу до Польщі без візи

Не менш важливим для українців є й польський ринок праці. За неофіційними підрахунками, у цій країні працює понад мільйон наших громадян. Узагалі Польща – перша держава в Європейському Союзі, яка законодавчо дозволила негромадянам Євросоюзу, що перетнули кордон у рамках безвізового руху, право на роботу.

У цьому випадку українцю оформлять додаткові документи. Тобто в рамках безвізу наші співвітчизники можуть приїхати до Польщі, самостійно знайти вакансію й отримати необхідні документи для працевлаштування. Такі новації запрацювали вже на початку липня цього року.

Отже, українець у Польщі має право легально просити в держави про дозвіл на працю або про так зване «освядчення» – декларацію про намір працевлаштування іноземця.

Як відомо, за безвізом у Шенгені можна залишатися не більше 90 днів на 180 днів, і для безвізових робітників це правило також діє. Три місяці – цілком достатній термін для сезонної роботи. Але польське законодавство дає мігранту право легально лишитися в Польщі навіть на термін, довший за 90 днів.

На підставі «освядчення» або дозволу на працю мігрант уже може легалізувати триваліше перебування, подавши папери до воєводського відділу справ іноземців. Головне – подати заяву до завершення терміну легального перебування в країні, тобто не пізніше ніж на 90-й день.

Але варто наголосити на тому, що з «освядченням» у Польщі можна працювати лише 6 місяців протягом 12-ти. Далі – або повернення додому, або процедура з оформленням дозволу на працю.

Отже, українцям нарешті полегшили офіційне працевлаштування в Європі. Взагалі тенденція складається така, що скоріш за все з часом й інші країни-сусіди спростять працевлаштування для українців.

У підсумку кращі фахівці – молоді й освічені – мають можливість на тривалий час покинути країну. Та чи залишиться від цього у виграші Україна, можна лише здогадуватися. Тому українській владі потрібно кардинально змінювати свої правила й закони, перебудовувати економіку таким чином, щоб кожен, хто хоче працювати й отримувати достойну заробітну плату, зміг реалізувати свої вміння, розум і талант у рідній країні.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Рятувальники знайшли тіло чоловіка, яке напередодні виявили у горах Рахівщини
09:52
Доступність туристичних об’єктів та безбар’єрність у туристичній сфері: тренінг
09:33
На Закарпатті запроваджені контрольовані аварійні відключення
09:11
В Ужгороді завтра прощатимуться із двома загиблими Героями
09:08
Понад 15 тис. водіїв від початку року порушили швидкісний режим на Закарпатті
08:50
Пам’ятні дошки загиблим захисникам Володимиру Блазі та Андрію Маричу відкрили в Холмківській ТГ
08:31
На Закарпатті триває підготовка населення до національного спротиву
17:01
Відкриту музично-теоретичну олімпіаду ім. Надії Затіної вдруге провели в Ужгороді
16:34
Завдяки латвійській підтримці поранені українські бійці проходять реабілітацію
16:18
В Ужгороді відзначили Всесвітній день Червоного Хреста та Червоного Півмісяця
16:03
Всі новини