6114
19:04 19.062017

Пенсія по втраті годувальника

Економіка 8374

19399627_1886398751619622_76689797712 Поясніть, будь ласка, хто вважається непрацездатними членами сім’ї, яким призначається пенсія в разі втрати годувальника? Як визначається розмір пенсії дітям-сиротам?
Марія Р., с. Тур’я Пасіка Перечинського району

За ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» непрацездатними членами сім’ї вважаються:

– чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, передбаченого ст. 26 цього Закону;

– діти (в тому числі ті, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші від цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18-річного віку;

– чоловік (дружина), а за їхньої відсутності – один із батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) восьми років;

– діти, які навчаються за денною формою навчання в загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі в період між завершенням навчання в одному із навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або в період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців) мають право на таку пенсію до закінчення навчальних закладів, але не більш ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти – до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні.

До членів сім’ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, належать особи, якщо вони: були на повному утриманні померлого годувальника; одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним й основним джерелом засобів до існування.

Читайте також: Який порядок призначення пенсій?

Члени сім’ї померлого годувальника, для яких його допомога була постійним й основним джерелом засобів до існування, але які й самі одержували пенсію, мають право (на їхнім бажанням) перейти на пенсію в разі втрати годувальника. При цьому дітям пенсія в разі втрати годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Згідно зі ст. 37 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія в разі втрати годувальника, призначається в таких розмірах: на одного непрацездатного члена сім’ї – 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками. Дітям-сиротам пенсія в разі втрати годувальника призначається в зазначених розмірах, виходячи з розміру пенсії за віком кожного з батьків. Розмір пенсії залежить від страхового стажу годувальника та заробітку, який він одержував за життя та з якого було сплачено внески до Пенсійного фонду, консультує ГУ ПФУ в Закарпатській області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах