5974
21:33 7.062017

Які ж роботи вважаються «газонебезпечними»?

Економіка 3827
Дотримання правил безпечної роботи на підприємствах водопровідно-каналізаційних господарств – запорука життя і здоров’я людей

photoimg_2146765742Фраза, винесена у заголовок, є доволі збитою, але її зміст завжди залишається актуальним. Особливо тепер, коли почалися спекотні літні дні і з підвищенням температури повітря, як відомо, посилився ризик виникнення нещасних випадків під час виконання робіт на виробництвах водопровідно-каналізаційних господарств. Тому керівникам таких підприємств не зашкодило б вкотре нагадати правила організації безпечного проведення газонебезпечних робіт при експлуатації систем водопостачання і водовідведення.

Які ж роботи вважаються «газонебезпечними»? Насамперед, ті, що пов’язані з оглядом, чищення, ремонтом, розгерметизацією технологічного устаткування, комунікацій, в тому числі й роботи всередині ємностей (колекторів, тунелів, колодязів тощо). Під час їх проведення існує ризик виділення у робочу зону вибухопожежонебезпечних чи шкідливих парів, газів, інших речовин.

У зв’язку з цим на вказаних підприємствах обов’язково  повинна бути наявною інструкція з охорони праці, розроблена відповідно до Типового положення. Також керівництво має забезпечити  структурні підрозділи  переліком газонебезпечних робіт  із зазначенням робіт, що проводяться з оформленням наряду-допуску чи без його оформлення, проте з обов’язковою реєстрацією у журналі перед їхнім початком; і які викликані необхідністю ліквідації та локалізації аварій та аварійних ситуацій.

До проведення газонебезпечних робіт допускаються  особи віком не молодші за 18 років, які пройшли медичний огляд навчання і відповідну перевірку знань. Бригада працівників повинна бути оснащена спеціальним автомобілем, а кожен член бригади – засобами індивідуального захисту (рятувальним поясом, мотузкою з карабіном, сигнальним жилетом, каскою, протигазами, двома  бензиновими лампами тощо).

Водночас у зоні проведення газонебезпечних робіт на видному місці має бути встановлений плакат відповідного змісту; відкриті люки колодязів обов’язково огороджуються, а в нічний час – ще й  освітлюються. Огородження виставляються і в умовах вуличного руху відповідно до вимог Інструкції, у темний час доби по краях огороджень у верхній частині вивішуються габаритні червоні ліхтарі.

Крім цього, існує низка заборон при виконанні газонебезпечних робіт. Так, не можна кришку каналізаційних люків відкривати руками. Також забороняється працівникам  перебувати у колодязях чи камері без рятувального пояса і запаленої бензинової лампи ЛБВК;  курити біля відкритого колодязя або люків камер, кидати запалені сірники чи факели у колодязі чи камери для огляду. Для освітлення слід використовувати акумуляторні ліхтарі з напругою не більше як 6 В. У жодному разі не можна видаляти газ з вказаних ємностей випалюванням чи поданням кисню з балона. А спуск робітника у загазований колодязь чи камеру дозволяється тільки в ізолюючому протигазі, і строк його перебування там не має перевищувати 30 хвилин. Усі ці та інші вимоги містяться у Типовій інструкції з організації безпечного проведення газонебезпечних робіт.

Аби запобігти виникненню нещасних випадків на підприємствах водопровідно-каналізаційних господарств краю, керівництво Управління Держпраці у Закарпатській області ініціювало проведення  цьогоріч у липні семінар-наради з представниками вказаних підприємств, під час якої планується вкотре обговорити ці питання.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах