Майже 15 тисяч гектарів закарпатської землі засаджено садами
Протягом останніх років з обласного бюджету на розвиток сільських господарств краю виділили понад два мільйона гривень. За 2015-й – 2016-й роки в рамках Програми розвитку та підтримки тваринництва, птахівництва і бджільництва в області фінансову підтримку на розвиток та розширення виробництва та збільшення поголів’я отримали сільгосппідприємства та фермерські господарства області.
Так, зокрема, у Воловецькому, Виноградівському, Перечинському Тячівському, Хустському та Рахівському районах підприємства переобладнали молокопереробні цехи, оновили та придбали додаткове обладнання для переробки молока. Виготовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію приміщень у фермерському господарстві „Камед-ІР” на Іршавщині задля збільшення племінного поголів’я свиней. Виробники Виноградівського, Мукачівського та Хустського районів придбали доїльні установки, техніку для заготівлі кормів, обладнання для бджільництва. Власники, що займаються розведенням овець, кіз та бджіл отримали дотації на утримання тварин, повідомила “Карпатському об’єктиву” прес-служба ОДА.
Фермерському господарству Берегівського району, зокрема, з державного бюджету частково відшкодовано вартість 20 голів придбаних племінних телиць.
«У сільськогосподарських підприємствах та фермерських господарствах відмічається стабільна, позитивна динаміка розвитку тваринництва, – наголошує директор департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Юрій Лесьо. – Нині на базі НВА «Племконецентр» Свалявського району реалізується міжнародний інвестиційний проект „Створення польсько-українського центру розведення та популяризації коней гуцульської породи”. Більше півсотні племінної великої рогатої худоби закупила Агрофірма „М’ясний двір” Ужгородського району, фермерське господарство „Благородна коза” Тячівського району – 40 голів, „Фенікс -БНГ” на Берегівщині – 20 голів, приватний підприємець з Тячівщини – 60 голів. Близько сотні голів різних порід свиней придбано фермерським господарством „Камед-ІР” Іршавського району та 20 голів племінних кнурів зарубіжної селекції господарством „Новий рівень – 2006” Тячівського району. Фермерське господарство „Благородна коза” на Тячівщині придбало сто голів овець української гірсько-карпатської породи, Закарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція у Берегівському районі – 70 голів овець. Крім того, у фермерському господарстві «Благородна коза» та ПП «Футько» триває виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва приміщень для тварин. Ми також прагнемо включити до Програми співробітництва із краєм Височіна Чеської Республіки заходи зі збереження і розвитку популяції бурої карпатської породи великої рогатої худоби, зараз ведеться робота в цьому напрямку».
Половину обсягу виробництва агропромислового комплексу області складає рослинницька продукція. Аграрники Закарпаття у 2016 році зібрали рекордний врожай зернових культур, обсяг валового виробництва зерна склав 412 тисяч тонн, що майже на 25 відсотків більше рівня 2015-го.
Крім того на Закарпатті значно зросли і площі традиційних багаторічних насаджень. Нині в області у всіх категоріях господарств нараховується майже 15 тисяч гектарів плодово-ягідних насаджень, у тому числі у товарному сільськогосподарському виробництві – більше 2-х тисяч гектарів. «Впродовж 2015-2017 років створено півтори тисячі гектарів багаторічних насаджень, зокрема тисяча гектарів засаджено горіхоплідними культурами, 170 гектарів садами, по 40 гектарів займають ягідники та лохина, більше 20 гектарів – виноградники», – інформує Ю. Лесьо..Найбільші площі багаторічних насаджень закладені товариствами „Контакт-Буд.”, Континент”, „Агропром Закарпаття” Ужгородського району, а також підприємствами „Клячанівське” з Мукачівщини та „Карпатікум” з Берегівщини.
Наразі триває реконструкція овоче-фруктосховища на виробничій базі Товариства „Контакт-Буд” у селі Минай Ужгородського району. Роботи планують завершити до кінця року. Виробничі потужності цього підприємства дозволять переробляти понад 10 тисяч тонн горіхів щорічно. Окрім цього тут планується зберігати овочеві культури.
На стадії завершення і будівництво бази для переробки фруктів та виробництва напоїв міцних плодових на Ужгородщині. «Незабаром Закарпатська область матиме ще один бренд – „Палинку”, яку вироблятимуть на основі плодів сливи, абрикоса, горіхів», – каже директор департаменту агропромислового розвитку. Сировину для виробництва міцного напою планують закуповувати та заготовляти від фермерів Ужгородського району.
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися