5485
09:52 26.042017

Закарпатські огірки демпінгують український ринок

Економіка 2756

gr_16.05.13_ogyrecВ Україні обвалились ціни на тепличні огірки

На початку поточного тижня українські тепличні господарства стикнулись з досить неприємною ситуацією – попит на огірки протягом першого робочого дня суттєво знизився, що спричинило стрімке падіння ціни.

Так, за даними «Інфо-Шувар», тільки протягом понеділка більшість господарств знизило ціни на 20-25%, але, навіть попри такі кардинальні зміни, активізувати збут так і не вдалося.

«Сьогодні, нажаль,ми маємо відмови від закупівлі з боку експортерів із Білорусі та Польщі. В цих країнах збільшилась пропозиція власних огірків, тому потреба в імпорті, зокрема з України, зараз не є високою. Тільки за понеділок закупівельні ціни імпортерів впали на 20-30%. Фактично сьогодні нам вигідніше продавати огірки на внутрішньому ринку,» – розповів представник однієї з найбільших промислових теплиць в Україні.

Втім, конкуренція, яка все зростає, на внутрішньому ринку теж провокує падіння ціни. В умовах послаблення експортного попиту, пропозиція огірків в Україні щодня стає більшою, адже до збирання вже масово долучилися дрібні приватні господарства Закарпаття та Півдня країни.

Станом на 25 квітня 2017 року дрібні виробники пропонують «колючі» огірки за ціною 24-25 UAH/кг (0,82 – 0,86 EUR/кг). В промислових теплицях ціни поки що трохи вищі – 27-28 UAH/кг (0,93-0,96 EUR/кг). Слід відмітити, що ще вчора ціна на огірки становила 30-32 UAH/кг (1,03 – 1,10 EUR/кг).

«Майже кожного року в кінці квітня-на початку травня відбувається обвал ціни на огірки в Україні. Саме дрібні господарства стають ініціаторами цього падіння. Збут в них не є організованим, тому ціни можуть мінятись кілька разів на день залежно від бажання випадкових покупців скуповувати їх товар. В наступні кілька тижнів ми скоріше за все будемо спостерігати інтенсивне зниженням цін на огірки. Відсутність експорту буде лише посилювати тиск на внутрішньому ринку, – розповідає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи. – Втім, слід зазначити, що цього року через пізню весну середня ціна на українські тепличні огірки поки що на 20% вища, ніж минулорічні показниками.»

У 2016 році тільки за перший тиждень травня огірки в Україні подешевшали більше, ніж в 2 рази: з 35 UAH/кг (1,20 EUR/кг) до 15 UAH/кг (0,51 EUR/кг).

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Під час пожежі на Мукачівщині евакуювали трьох людей та захистили їх житло
10:00
Рятувальники знайшли тіло чоловіка, яке напередодні виявили у горах Рахівщини
09:52
Доступність туристичних об’єктів та безбар’єрність у туристичній сфері: тренінг
09:33
На Закарпатті запроваджені контрольовані аварійні відключення
09:11
В Ужгороді завтра прощатимуться із двома загиблими Героями
09:08
Понад 15 тис. водіїв від початку року порушили швидкісний режим на Закарпатті
08:50
Пам’ятні дошки загиблим захисникам Володимиру Блазі та Андрію Маричу відкрили в Холмківській ТГ
08:31
На Закарпатті триває підготовка населення до національного спротиву
17:01
Відкриту музично-теоретичну олімпіаду ім. Надії Затіної вдруге провели в Ужгороді
16:34
Завдяки латвійській підтримці поранені українські бійці проходять реабілітацію
16:18
Всі новини