ko.net.ua

В УжНУ затвердили фінансовий план вишу на поточний рік

23 березня відбулося чергове засідання Вченої ради Ужгородського національного університету.

Розпочинаючи його, ректор Володимир Смоланка вручив дипломи новоспеченим докторам наук, які нещодавно захистили дисертації, – Тетяні Карабін (доктору юридичних наук) і Марії Дербак (доктору медичних наук).

Стрижневим питанням засідання Вченої ради став аналіз фінансового стану університету. Головний бухгалтер УжНУ Руслана Вовчанська докладно проаналізувала фінансові показники діяльності університету в 2016-му році.

Нині важливіше – як функціонуватиме університет цьогоріч. Вчена рада затвердила представлений фінансовий план на 2017-й. Під час його обговорення точилася дискусія щодо шляхів економії видатків, аби тримати університет у фінансовому тонусі. Проректор Олександр Рогач зауважив, що, оскільки основними видатками вишу є зарплата і комунальні платежі, а економити за рахунок скорочення надбавок до заробітної плати або звільняти науково-педагогічних працівників недоцільно (і для кожного відповідального керівника – неприємно), залишається один варіант – мінімізувати витрати на комунальні платежі. Аби це стало можливим, в університеті вже замінена теплотраса і збудована нова модульна котельня, завдяки чому суттєво зменшилися рахунки за газ. На цьому заходи з енергомодернізації університету не завершені, робота в цьому напрямку триває.

Ректор Володимир Смоланка погодився з думкою колег, що слід і далі шукати шляхи економії фінансових ресурсів університету. Але наголосив: нині фінансовий стан УжНУ – стабільний. При цьому додав, що не всі навіть найкрупніші університети країни зараз можуть похизуватися подібним станом справ.

“Абсолютна більшість університетів розпочала навчання лише з 27 лютого, оскільки їхнє фінансове становище не дозволяє повністю оплатити комунальні послуги в зимню пору року та забезпечити виплату заробітної плати. Навіть університети-флагмани відправили своїх працівників на початку цього року у неоплачувані відпустки та зняли, принаймні на весняний семестр 2016-2017 навчального року, доплати за наукові ступені та вчені звання. Важливо, що ми змогли уникнути цих негативних моментів”, – наголосив ректор.

Володимир Смоланка також поінформував членів Вченої ради, що на рахунку спецфонду університету зберігаються кошти на випадок непередбачених ситуацій, які потенційно можуть виникнути з причин, що не залежать від керівництва університету.

Затверджений Вченою радою фінансовий план на 2017 рік передбачає 138 мільйонів 056 тис. гривень надходжень до загального фонду і 117 мільйонів гривень – до спеціального фонду університету, повідомляє прес-служба УжНУ.