4218
10:33 31.012017

На Закарпатті створили першу Асоціацію угорських жінок-підприємців

Економіка 5316

27 січня в селі Велика Добронь Ужгородського району відбулася конференція під назвою «Жінки за економіку Центрально-Східної Європи». Метою заходу було прагнення зрозуміти, як жінкам стати активними й успішними на ринку праці та що саме вони можуть зробити для економічного розвитку конкретного регіону.

IMG_5505

Йожеф Бугойло, Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді, зазначив, що всі присутні є свідками історичної події в області, коли жінок-підприємців вперше вдалося зібрати разом.

«Приємно бачити, що на Закарпатті стільки жінок, які займаються бізнесом та прагнуть його розвивати. А ця конференція, я впевнений, допоможе їм у цих прагненнях. Зі свого боку, уряд Угорщини всіляко сприятиме таким заходам та успішному обміну досвідом у майбутньому», – додав пан Бугойло.

У свою чергу, Вікторія Горват, посол відповідальний за зовнішньоекономічні ініціативи Угорщини, привітала всіх запрошених, зокрема представників Асоціації підприємців Закарпаття та ТУКЗ – КМКС. Вона розповіла, що жінки по всьому світу переходять від ролі тільки матерів і дружин до ролі підприємців та активних платників податків, знаходять рівновагу між тим, щоб бути хорошими мамами й відповідальними працівницями.Далі пані Вікторія навела трохи статистики: протягом останніх п’яти років представниць прекрасної статі стало працювати на 10% більше, але чоловіки все-таки випереджають працюючих жінок на такі ж 10%. Якщо підприємство хоче приносити прибуток, завдання як у жінок, так і в чоловіків однакові – бути конкурентоспроможними, вчасно виплачувати заробітні плати та шукати нові замовлення.

«Ця конференція є першою з ряду таких заходів, після цього нас чекають Сербія, Хорватія, Румунія та Словенія. Ми шукаємо відповідь на питання, що можуть зробити жінки для розвитку економіки регіону. Маємо тисячу планів і кожного разу ставимо перед собою нові цілі. Наша мета – познайомити й об’єднати жінок, що прагнуть створювати власну справу або вже її створили та передати їм досвід угорських клубів жінок-підприємців. Таким чином, закарпатські жінки матимуть змогу побачити і зрозуміти, як працюють за кордоном, а в подальшому й стати активними діловими партнерами», – підсумувала пані посол.

Маріанна Беркі, директор благодійного фонду Закарпатський центр економічного розвитку «Еган Еде», у своєму виступі розповіла про успіхи та досягнення програми протягом минулого року. Основні завдання фонду є підтримка малого та середнього бізнесу шляхом фінансування в трьох категоріях: розвиток підприємства, туризму та сільського господарства. Цього року до фонду надійшло 1190 заявок на загальну суму 2 млрд форинтів, з них 1075 – від приватних підприємців, а 115 – від підприємств.

Також пані Маріанна навела статистику щодо подачі заявок жінками-підприємцями по всіх трьох категоріях – 1/3 заявок були від представниць прекрасної статі. Зокрема вона наголосила, що це лише мала частина тієї великої програми, яку уряд Угорщини хоче запровадити на Закарпатті, тому прийом заявок буде продовжуватися вже найближчим часом.

Оршоя Мілован, начальник відділу Державного секретаріату з питань національної політики Угорщини, розповіла, що ще у 2015 році уряд сусідньої з нами Угорщини вирішив приділити увагу економічному розвитку угорськомовного населення, яке проживає в різних європейських країнах. Зокрема кожен такий рік стає тематичним, до прикладу 2016-й був роком молодих підприємців, а от 2017-й стане роком сімейних підприємств.

На конференції прозвучало багато цікавих виступів про те, як саме розпочати власну справу, які можливі напрями підприємницької діяльності у світі та чи просто матері стати успішним підприємцем.

Відтак учасники конференції створили Асоціацію угорських жінок-підприємців Закарпаття, що незабаром розпочне своє повноцінне функціонування. Головою організації обрали Юдіт Пете, а ще 6 жінок увійшли до керівного складу.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах