
На Закарпатті подорожчала молочна продукція. Які ціни?
Останнім часом підняття цін торкнулося не тільки овочів. Деякі з них навіть почали дешевшати. А от вартість молочної продукції традиційно для кінця зими зросла. Ще у січні експерти прогнозували невтішну картину. Причиною називали зниження виробництва зерна та збільшення вартості комбікормів, а також сезонне зменшення надоїв.

Тож яка вартість молока, домашнього сиру, сметани та масла у нашому краї? «Карпатський об’єктив» вирішив проінспектувати ціни.
Дорожчає усе
У Хусті на продуктовому ринку молока менше, ніж зазвичай. Продавці збувають його разом із яйцями, горіхами та іншими домашніми смаколиками. Однією «молочкою» мало хто торгує.
Пані Марія з Велятина каже, що має постійних клієнтів і розводить їм молочко та сир додому, проте залишки доводиться продавати на ринку. І поки збуде крам, простоїть далеко не одну годину…
«Молоко подорожчало у мене на 5 гривень. Раніше було по 40, зараз 1,5-літрова пляшка – 45. Багато в кого корови тільні, а хтось просто не має змоги приїхати до міста і збуває продукцію вдома. Але є й гуртовики, які скуповують у нас запаси і везуть в Ужгород, аби перепродати і щось заробити. Зараз важкі часи, кожен крутиться, як може, як уміє», – наголошує «Карпатському об’єктиву» жінка.
Вона додає, що донька умовляє її продати корову, мовляв, зараз худобу утримувати не вигідно.
«Серед моїх знайомих багато хто справді продав корів. Я не можу. Так, роботи з нею багато, але зате завжди маємо в хаті свіжу молочку. Звичайно, потрібно неабияк поратись по господарству, але поки є сили, корову не продам. Хоча б заради онуків, вони молоко дуже люблять!» – переконує продавчиня.

Інша жінка, років 60, торгує домашнім сиром і сметаною.
«Грудка творогу в мене 80 гривень. Невдоволених багато. І людей я розумію. Ще недавно й сама по 40 продавала, більші – за 60. На жаль, тепер ніхто не розкошує. Крім того, сіно закінчується, трави ще немає, корми сильно зросли у вартості, зерно, кукурудза, соняшникова макуха, овес теж подорожчали, та й урожай у нас був поганий. Прогодувати тварин стало нелегко. А скільки ще з ними роботи! Я й козу маю. Сама з Рокосова. У нас у селі худоби майже не залишилося. Дітям молоко пакетне молодь тепер купує. Хоч то хімія, але й малеча підсіла на продукцію з супермаркетів більше, ніж на домашню, свіженьку», – стверджує вона, представляючись Іриною.
Знайти масло на ринку непросто. Його майже перестали продавати.
«Я масло на продаж не роблю, тільки для родини. Ближче до Великодня, можливо, буду збувати, тоді розберуть. Хто на крем, хто на пасочки, хто до церкви на освячення. Воно набагато смачніше за магазинне – запевняє співрозмовниця. – Вчора сусідка як привезла масло на «базар», так додому з ним і повернулась. Кілограм – 500 гривень. Ніхто не хоче давати. Зараз у покупців магазинні спреди попитом користуються».
Покупці справді невдоволені вартістю молочки. Хоч виробників і розуміють, але наголошують, що їм також кошти з неба не падуть.
«Я пенсіонерка. Молоко купую раз на тиждень, більше не можу собі дозволити. Його використовую то на млинці, то в тісто якесь, то чоловікові горнятко дам випити. Усвідомлюю, що утримувати худобу нелегко, але ж і таких, як я, треба зрозуміти. Із 3700 пенсії не дуже «розженешся», усього не накупуєш», – запевняє пані Маргарита.
Загалом хоч черг за молоком немає, але люди підходять до продавців, цікавляться вартістю, куштують, оглядають товар… і купують. Так само і сир та сметану. При цьому більшість запевняють, що обирають натуральну продукцію саме дітям і тільки через те, що вона «без хімії».

А що в магазинах
У магазинах вартість молочки також зросла. Найбільше подорожчали саме молоко та сири, тоді як вартість вершкового масла залишилася майже стабільною. При цьому нерідко далеко не всі звертають увагу на те, що замість літрової пачки молока продається 900-грамова. У середньому така упаковка коштує 45-53 гривні. Найдешевше можна знайти по 32 гривні. Але це 900 грам, а не 1,5 літра! Щоправда, продукція пастеризована, знежирена.
Якщо на ринку кефір знайти практично неможливо, то в супермаркетах його широкий вибір. Ціни стартують від 26 гривень за 400 грам. 0,9 літра в середньому обходиться у 45-55 гривень. Проте є й по 64 гривні, і навіть дорожче.
Вибір кисломолочного сиру досить широкий. 390-400 грам коштує 52-54 гривні. Проте продається й за 83, і навіть за 94 гривні.
Твердого сиру, напевно, найбільший вибір. Він є різних сортів і за різними цінами. Але недешевий. У середньому коштує в межах 500 гривень за кілограм. Є й дорожче. По 660 гривень, навіть по 1150. Із горіхами, наприклад, 98 гривень за 150 грам, для грилю – 130 гривень за 200 грам, тертий – 64,90 за 100 грам, із зеленню з цибулею – 54.90 за 150 грам, із козячого молока – 94,90 за 100 грам, плавлений – 33,49 за 90 грам. А 230 грам «сирної тарілки» (сир різних сортів) коштує 220 гривень. За 100 грам сиру із коров’ячого, овечого та козячого молока потрібно викласти 84,90. За 250 грам безлактозного – 180 гривень. Рослинний сир – 110 гривень за 130 грам, а 100 грам сиру з трюфелем «потягне» на 120 гривень.
М’який сир теж недешевий: 65-75 гривень за 170 грам. Бринза – у межах 400 гривень за кілограм.
Пачка масла в середньому (180 грам) обійдеться 75-120 гривень. Проте є й за 200, і дорожче.
Сметана – 30-50 гривень за 300 грам. Але є й по 45 за 350 грам, і по 70 за 190 грам.
Вершки у супермаркетах продаються в середньому по 25 гривень за 200 грам. 500-грамову пачку можна купити й за 70. І за 80, і за 97, і за 117 гривень.
Розмаїїтя йогуртів насправді вражає. Але ціни не менше! 150-грамовий коштує від 18 гривень. 500-грамовий можна купити за 60. Є й більш цікаві варіанти – за 53 гривні 750-грамовий, або 300-грамовий із протеїном за стільки ж.
Одним словом, вибрати точно є з чого, були б тільки гроші!
Марина АЛДОН

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися