
Скільки коштують свіжі весняні вітаміни на Закарпатті
Весна тільки недавно почалася, але на ринках краю кипить торгівля свіжою зелениною, вирощеною вже у цьому році. Здебільшого це – продукція аграріїв із Берегівщини (Виноградівщина) та Хустщини (Іршавщина), де й знаходиться найбільше у нашому краї тепличних господарств. Садити урожай там почали ще взимку, а тепер уже триває збір зеленої цибулі, редиски та капусти. Саме звідти більшість гуртовиків везуть продукцію не тільки на місцеві ринки, але й далеко за межі області.

Тож скільки коштує свіжа зелень? Якої продукції на ринках найбільше? Чи активно краяни купують весняні вітаміни? Про це – у матеріалі «Карпатського об’єктива».
Капуста
Останнім часом вартість цього продукту била рекорди. Та й зараз овоч у середньому в 3,7 рази дорожчий, ніж рік тому. Найбільше капусти продають як у магазинах, так і на ринках минулорічної, хоча є вже й свіжа.
Наприклад, на ринку у Хусті, стара капуста наразі коштує 50-60 гривень.
«Запаси вичерпуються, розпродаю практично останню, – наголошує «Карпатському об’єктиву» пані Марія із Велятина. – Капуста в мене уся своя, із городу, екологічно чиста, без нітратів. Розсада вже росте в мене в горщиках, але висаджувати в поле її ще рано. Може бути і похолодання, і навіть сніг. Погода ж непередбачувана».
А пані Юлія з Хуста продає вже свіжу цьогорічну продукцію. Каже, що закупилася на гуртівні у Виноградові.
«Наші люди молодці, працюють цілу зиму, не покладаючи рук. Ті, у кого тепличні господарства, вже на всю красу збирають врожай, – зазначає жінка. – Середню нову капусту я продаю по 60-65 гривень. Дуже смачна! Як для салатів, так і на голубці підійде. Зараз нестача вітамінів. Організм потребує чогось свіжого і капуста підходить ідеально».


Поруч із нею торгує чоловік років 60. Називає себе Іваном, каже, що приїхав із Берегівщини. Продукція в нього найдешевша.
«У мене капуста по 30-35 гривень. Дрібненька, бо ще лише початок весни. Але навіть смачніша за велику, бо молода. Дружина щодня готує з неї щось: то капусняк, то салат, то ліниві голубці, то котлети, то як відбивні випікає, то тушкує до кнедликів. І мені, і дітям, і онукам дуже смакує!», – наголошує він.
У магазинах та супермаркетах стара капуста дешевша. Купити її можна по 40-45 гривень. Проте рання набагато дорожча, ніж на ринках. У окремих магазинах цінники просто захмарні – більше 100 гривень за кілограм.
Червона капуста (минулорічна) – у середньому по 60-65 гривень, цвітна – 100-175 гривень, айсберг – 109, савойська – 110 за кілограм, броколі – 50 гривень за 150 грам, брюссельська – 24 гривні за 100 грам.
Редиска, цибуля
Редиску на ринках області продають уже давно. Зараз вартість пучка – 30-40 гривень.
«Редиска в мене своя, вирощена у цьому році. Я – із Іршавщини, – стверджує пані Марія. – У промислових масштабах не висаджую, тільки собі і трохи на продаж. Зараз виберу всю і на її місце садитиму картоплю. Землі небагато, мушу її раціонально і з користю використовувати. Пестицидами урожай не поливаю, землю підживлюю тільки натуральними добривами. Зима в нас була не дуже холодною, але й безсніжною, тож аби рослини не висохли, мушу їх поливати. За пучок прошу 25 гривень. Купили майже все, що привезла. Хоч ажіотажу немає, але торгівля йде добре!»
У супермаркетах та магазинах пучок редиски можна купити за 25-60 гривень. Як правило, вона вітчизняна. Дайкон – 75 гривень. Чорна редька – 60 за кілограм.
Зелену цибулю продають як у магазинах, так і на ринках цілий рік. Зараз за пучок на Хустському продуктовому ринку просять у середньому 15 гривень.

Пані Ірина каже, що вирощує зеленину на балконі, городу не має, продає, щоб заробити трохи, бо з пенсії вижити важко.
«Торгую консервацією та зеленою цибулею. У кого є присадибна ділянка, тому краще, є де займатися городництвом. Мої грядки – це балкон. Добре, що чоловік його років 10 тому засклив. Оскільки поруч кухня і я постійно куховарю, там тепло, не потрібно підігрівати, рослини ростуть добре. Цибулю на «пір’я» вирощую навіть взимку. Одна відійде, висаджую іншу. Там у мене і помідори, і перець ростуть, і навіть із огірками експериментувала. За пучок цибулі прошу 12 гривень. Даю дешевше, ніж інші», – зізнається жінка.
У супермаркетах цибуля дорожча. 100 грам коштує 35-40 гривень.
Цариця-полуниця
Але крім овочів нарешті з’явилися у продажу і свіжі ягоди. Щоправда, вони не закарпатські, навіть не тепличні, а закордонні. Основні партії ягід – із Греції та Іспанії.
У більшості торговельних закладів вартість її, щоправда, висока – 300 гривень за кілограм. У окремих – навіть 440. На ринку 250-грамовий лоток коштує 150-170, навіть 200 гривень. На вигляд полуниця гарна, неймовірно соковита, на смак – солодка, але не настільки ароматна, як місцева весняна ягода.

Хоч ціни ще і «кусаються», але краяни полуницю купують.
«Я просто фанатка цієї ягоди. На зиму торік не заморозила, боялась відключень світла, тож нещодавно побачила в продажу і одразу ж накинулася. Лише за останній тиждень купую вже вдруге. Беру небагато, по 250 грам, аби сильно не «било по кишені», – каже хустянка Інна Коваль. – На хвилин 30 замочую у підсоленій воді і смаколики можна спокійно їсти. Готую з ягоди десерти, їмо її з медом, насінням чіа та бананами, даю навіть дитині. Жодних проблем не було ніколи. Ті, хто нарікає на «хімію», хай подумають, яку нашпиговану антибіотиками та гормонами росту м’ясну продукцію купують! А овочі і фрукти – це завжди здорово і більш безпечно для організму! Це ж вітаміни! А зараз нам усім їх не вистачає. Краще натуральні, ніж аптечні препарати приймати!»
До свіжого врожаю ягід ще далеко, тож будемо задовольнятися тим, що нам пропонують, головне, аби ціни хоч трохи стали нижчими.
Між іншим, молоду картоплю теж уже можна купити. У асортименті – з Єгипту, Ізраїлю, Азербайджану. Кілограм коштує у межах 35-55 гривень.
Що ж стосується інших овочів, то їх із кожним тижнем ставатиме більше, та й найменування розширюватимуться. Адже весна ще тільки почалася і невдовзі у більшості краян стартують польові роботи.
Марина АЛДОН

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися