
Гриби чи м’ясо: що під час посту більше купують краяни
Триває Великодній піст і закарпатці дещо в ці дні змінюють раціон. Навіть ті, хто не дотримується суворих обмежень воліють бодай менше споживати продукції тваринного походження, надаючи перевагу бобовим та овочам. Але вони, на жаль, також недешеві.

Чи дотримуються краяни під час війни в державі та серйозній економічній скруті «говіння», що більше купують на ринках та в магазинах – м’яса чи грибів. Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».
Найбільш затребуваною є курятина
Почнемо з м’яса. Саме від нього у першу чергу радить відмовитися на час посту церква. М’ясних магазинів у всій області дуже багато, таку продукцію можна придбати і в супермаркетах, і навіть на ринках, де торгують і салом бужениною, і домашньою ковбасою, і гуркою… Ціни мало чим різняться. Тож заходимо у одну із м’ясних крамниць у Хусті.
Пані Галина продає переважно м’ясо великої рогатої худоби та свинину. Каже, що курятиною не торгує. Вдома має чимале тваринне господарство, а також збуває крам інших фермерів.
«Нині бізнес виживає важко, – зізнається вона «Карпатському об’єктиву». У людей немає грошей. Проте торгівля зовсім не померла. Піст – не піст, а м’ясо люди їдять. Та й купують нутрощі домашнім улюбленцям, кістки, сало. Найбільш затребуваною є свинина. Відтак – молода яловичина або телятина. Ціни в мене помірні, не піднімала їх давно. Нерідко беруть і корейку. У мене вона по 200 гривень за кілограм. Свинина коштує в межах 170-180 гривень. Телятини останнім часом не маю. А от яловичина трохи подорожчала. Коштує 240-250 гривень за кілограм, молода – по 260».
А що з курятиною? Адже вона через доступність у ціні останнім часом є головним м’ясним продуктом на столах наших земляків. Тож цікавимося у іншому магазині її вартістю.
«У тренді, звісно ж, філе. Його беруть і на відбивні, і на котлети, і на голубці. Дехто навіть домашнім котикам купує, бо вони люблять. Воно в мене по 175 гривень. Інші ж надають перевагу крильцям чи нутрощам, бо вони дешевші. Тушки в мене по 119 гривень, гомілка – 92, крильця – 145, стегенця та – 198, фарш – 180, нутрощі – по 60 гривень», – каже пані Ірина.
У супермаркетах є досить велике розмаїття м’ясного фаршу. Він також користується непоганим попитом, хоч і недешевий. Наприклад, 100 грам індичого коштує 34 гривні, телячого – 22,90, свинячого – 11,39, асорті – 18, курячого з салом – 18,40, яловичого – 26,34.
Загалом усі продавці зауважують, що хоч шаленого попиту на продукцію немає, але покупців вони мають щодня.
Золоті гриби
Ті, хто більш усвідомлено підходить до питання «говіння», хто вважає себе більш побожним, до Великодня таки від м’яса (та й риби також) відмовляються. І закарпатські господині найчастіше замінюють його грибами.
Оскільки свіжих грибів ще немає, краяни обирають або сушені, або консервовані. Та дари лісів – задоволення не з дешевих, якщо їх не заготовляти самотужки, а купувати. У Хусті на ринку грибами торгує всього декілька жінок. Одна з них продає білі.
«Живу у Нижньому Бистрому, грибів назбирала чимало. Маю й на продаж. Але то велика робота їх спочатку знайти треба, потім почистити, порізати і посушити. За кілограмове відерце прошу 500 гривень. у декого й по 600 є. На жаль, продати непросто. Найчастіше купують не місцеві, а якісь туристи, чи внутрішньо переміщені. Між іншим, той кілограм сушених грибів – це цілий день блукання лісом! Із кілограма свіжих виходить усього 70-90 грамів сушених, бо гриби, як губка, у них багато повітря і мало ваги, коли висохнуть», – каже пані Олена.
Поруч із нею жіночка років 30 торгує сушеними лисичками. Називається Оксаною. Переконує, що такі гриби нічим не гірші за білі, якщо їх смачно приготувати.
«Я й суп із них варю, і підливку роблю. Їх можна і варити, і тушкувати, і запікати з картоплею у духовці. За кілограм прошу 200 гривень. Продати їх непросто. Багато хто підходить, цікавиться вартістю і йде далі. Грошей у людей немає. Але й мені з чогось жити потрібно, бо роботи з чоловіком обоє не маємо, а діточок і одягати, і годувати треба. Та ще й старенька мама постійно ліків потребує. Тож доводиться торгувати грибами, домашньою консервацією, а восени та влітку збуваю ягоди, овочі та фрукти», – зізнається вона.
Незважаючи на те, що зараз піст, усі продавці грибів стверджують, що торгівля йде слабо. Ймовірно, через високу вартість продукції.
Без м’яса та грибів
А чим замінити ще можна гриби та м’ясо? Наші господині передусім надають перевагу квасолі. Вона, на жаль, теж недешева.
«Ціни 70-90 гривень. Я продаю по 80, – зізнається пані Світлана, яка постійно торгує бобовими на ринку. – Уся продукція в мене своя, домашня. Насіння угорське, замовляла через інтернет. Квасоля смачна, швидко вариться. Потрібно просто звечора її замочити».
Але якщо квасоля не смакує, під час посту багато смачних і цікавих наїдків можна купити у готовому вигляді навіть у супермаркетах. Наприклад, веганська ковбаса є нині не тільки у спеціалізованих магазинах, але й у продажу в багатьох мережевих. Коштує «палка» – 120-140 гривень. Вона може бути вареною, зі смаком шинки, салямі, варено-копченою, або класичною. При цьому, зроблено її з рослинних продуктів. Рослинні сосиски та сардельки – 90-150 гривень.
Крім того, у багатьох крамницях у продажу є ціла серія спеціальних рослинних намазок, навіть пісного масла.
Проте найбільшою популярністю користується соя. Вона продається і у вигляді фаршу (коштує 140 гривень за кілограм), соєвого м’яса (25-30 гривень за 200 грам), або навіть гуляшу (34 гривні за 100 грам).
Із соєвих продуктів наші ґаздині уміють творити справжні дива і ці страви є не менш смачними за грибні чи м’ясні. Це можуть бути навіть пельмені, відбивні, котлети, голубці, фрикадельки, тефтелі, соуси, пасти… Та й, між іншим, це – найбільш бюджетний варіант, враховуючи вартість інших продуктів.
Чи дотримуватися посту, чи ні – особиста справа кожного. Вибрати зараз продукти справді є з чого. Питання тільки у фінансах…
Марина АЛДОН

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися