2974
17:53 15.112016

8,5 млн грн виділено на придбання житла закарпатським родинам загиблих та поранених учасників АТО

Економіка 3486

img_3809Про це, 15 листопада на брифінгу в ОДА, розповіли заступник директора департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Наталія Омелянюк та начальник управління департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА В’ячеслав Микулець. Темою дискусії було забезпечення житлом родини загиблих військовослужбовців та інвалідів з числа учасників АТО.

Цього року державна субвенція у розмірі 8,5 млн грн вже надійшла на рахунки районних адміністрацій та міськвиконкомів області.

Раніше, за постановою уряду розпорядниками коштів були райдержадміністрації та міськвиконкоми, вони купували житло для громадян. Зараз ситуація змінилася, з жовтня 2016 року Кабмін розробив новий порядок використання цих коштів, згідно якого вони будуть зараховані на рахунок «Ощадбанку» на ім’я тієї особи, що стоїть на квартирному обліку. Таким чином, громадяни самі будуть вирішувати коли і де саме придбати довгоочікуване житло.

На придбання житла та укладання всіх договорів родини матимуть один рік. У випадку, якщо виділених коштів не вистачає, то можливою є компенсація з міського бюджету, благодійних внесків або власним коштом.

В 2015 році, за рахунок державного бюджету житлом було забезпечено 36 сімей бійців, загиблих на сході України. Зараз на обліку на отримання житла стоїть 21 сім’я. Першочергово, кошти отримають 12 родин загиблих військовослужбовців та 4 родини поранених бійців. Ще для п’яти родин субвенції не вистачило, але в департаменті соціального захисту зазначають, що вони подали прохання на виділення додаткових 2,5 млн грн. У випадку, якщо коштів все-таки не буде, то ці п’ять родин отримають своє житло вже наступного року – з наступної субвенції.

Розрахунок площі житла проводиться по кількості членів родини – 13, 65 кв. м. на кожного. Якщо в сім’ї є особи з інвалідністю, то їм додається ще 10 кв. м. Важливим є й той момент, що якщо загиблий військовослужбовець вже перебував на квартирному обліку як той, що потребує покращення житлових умов, то зараз його рідні можуть розраховувати ще на додаткові 13, 65 кв. м.

До прикладу, на придбання житла для сім’ї з чотирьох осіб (де батько загинув, але до того часу вже стояв на квартирному обліку), загальною площею в 109 кв. м. виділяють біля 670 тис грн, якщо вони планують придбати житло не в районному центрі. Для жителів міста Ужгород, ця сума є більшою, адже співвідношення вартості одного квадратного метра помешкання відрізняється – 7479 по області та 11218 по місту Ужгород.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах