29521
08:45 5.092024

У скільки обійдеться закарпатцям оновити гардероб на осінь

Економіка 1479

Осінь завжди приходить із похолоданням. Хоча після літа воно ще є несуттєвим, утім час задуматися про зміну шортів на штани, футболки на кофтину, а легких кросівок та тепліші, аби не намочити ноги у дощову погоду.

Ціни та одяг та взуття із року в рік стають все вищими і вищими. Тож краяни купують тільки найбільш необхідне. Утім якщо у родині діти і вони ростуть, нове вбрання їм потрібне постійно. Та й дорослі не можуть у одних черевиках ходити 10 сезонів, адже все старіє, зношується і виходить із моди.

Тож у скільки обходиться осінній «look» для закарпатців у 2024 році? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Що в тренді?

Спочатку з’ясуємо, що у тренді в цьому сезоні. І знає про це ужгородська стилістка Кароліна Рущак.

«Восени 2024 року мода пропонує чимало цікавих трендів, які дозволять виразити свою індивідуальність та комфортно пережити прохолодний сезон, – каже вона «Карпатському об’єктиву». – Варто звернути увагу на сміливі кольори та принти. Окрім традиційних осінніх відтінків, зараз популярними стають полум’яні барви, такі як яскраво-синій, фіолетовий, зелений і червоний. У тенді цієї осені також геометричні та абстрактні принти. Наприклад, візерунки з ефектом глітчу, кубізму та абстрактного мистецтва. Крім того, зміїна, тигрова і зеброва тематики повертаються. Вони можуть додати образу грайливості та енергії».

За словами стилістки, у моді у цьому сезоні об’ємні светри, кардигани та сукні із в’язаних матеріалів, елегантні шкіряні куртки, пальта, спідниці та штани, різні вставки з блискітками та металевими відблисками.

«Якщо хочеться виглядати стильно, варто звернути увагу також на мішкуваті піджаки та штани, – наголошує Кароліна. – Вільні та фасони й далі будуть на піку популярності. Вони і комфортні, і модні. Для дівчат та жінок будуть актуальними будуть міді та максі спідниці з драпіруванням та розрізами, а також сукні-сорочки та сукні-футляри. Вони можуть бути різної довжини і доповнюватися як мінімалістичними, так і яскравими елементами».

Із аксесуарів фахівчиня радить звернути увагу на масивні ланцюги, грубі пояси, зручні великі сумки, а з головних уборів рекомендує надати перевагу беретам, які не тільки зігріють, але й додадуть образу вишуканості.

«Що ж стосується взуття, то комфортні та практичні черевики на масивній підошві чудово можна поєднати в цьому сезоні як зі штанами, так і зі спідницями. Також повертаються до моди тільки у більш сучасних інтерпретаціях чоботи-труби та ботфорти. Можна обрати також взуття на підборах незвичної форми. Геометричні та скульптурні підбори додадуть образу унікальності», – стверджує вона.

На думку Кароліни Рущак, цьогорічні тренди дозволяють експериментувати з власним стилем, поєднуючи різні елементи та текстури.

У скільки обійдеться гардероб

Зараз повністю оновити «look» по кишені далеко не всім. Але все ж деякі нові речі цієї осені доведеться купувати більшості. Тож на які суми розраховувати?

Через війну ціни на багато елементів гардеробу суттєво підвищились. Не будемо рахувати вартість дорогого брендового одягу, обмежимось цінами на товар українських виробників та привезений із Туреччини. Саме такого вбрання в магазинах та на ринках області найбільше.

«Я торгую на ринку теплим одягом, – наголошує мукачівка Ярослава Коваленко. – У цьому році ціни зросли не сильно, відсотків на 10-20. Утім торгівля йде слабо, бо в людей немає коштів. Багато хто одягається у «секондах», бо там за безцінь можна знайти якісні речі. У скільки саме обійдеться оновити гардероб, сказати важко, бо все залежить як від індивідуальних потреб людини, так і від її платоспроможності. Найчастіше на осінь купують штани та куртки, а також теплі кофтини».

Щодо вартості товарів, то вона справі дуже різна. Утім вибір непоганий.

«Візьмемо, скажімо, джинси. Їхня вартість варіюється залежно від бренду, якості матеріалу, стилю та магазину. Якщо брати бюджетний варіант, то можна придбати за 700-1200 гривень. Середній сегмент становитиме 1500-3000 гривень і вже брендові речі – 3000-7000 тисяч гривень. Спідниця міді або максі коштуватиме від 1200-3500 гривень, теплий светр від 1200-3000 до 2400-6000 гривень, в’язаний кардиган від 1500 до 3500 гривень, сукня-сорочка – 2000-6000 гривень, штани від 1500- 4000 гривень. Шкіряна або замшева куртка – 4000-10000 тисяч, пальто найдешевше 1000-3000 тисячі, але в середньому 3000-8000, навіть до 15000 гривень», – наголошує пані Ярослава.

Зайти зручне та якісне взуття також потрібно вміти, адже тут важлива не тільки зовнішня краса виробу, але й те, аби ноги були сухими та щоб на них не було мозолів. Марія Демеш із Хуста торгує саме такою продукцією і вона радить звертати увагу на матеріали.

«Натуральна шкіра є дорожчою, але вона є більш тривалою у експлуатації. Таке взуття можна проносити не один рік. Синтетичні матеріали дешевші, але менш довговічні. Варто придивитися і до підошви. Вона повинна бути міцною та мати добру амортизацію. Взуття для щоденного використання має мати підошву середньої товщини, яка поглинає удари і захищає від нерівностей поверхні. Зручне взуття повинно бути достатньо гнучким у передній частині, але водночас забезпечувати підтримку стопи. А ще кросівки чи черевики мають добре фіксувати стопу, не ковзати та не викликати дискомфорту при ходінні», – зазначає жінка.

За словами пані Марії, зараз найчастіше як молодь, так і люди у віці обирають спортивний стиль, купують або кросівки або черевики на платформі. Туфлі та чоботи на підборах цікавлять дуже малу категорію покупців.

«Взуття на підборах можна купити за 2000-6000 гривень. Проте воно розходиться слабо. Найбільш затребуваними є черевики на масивній підошві. Коштують вони 2500-7000 гривень. У тренді і ботфорти та чоботи. Їх можна придбати за 3000-9000 гривень. Теплі кросівки у мене 1000-2500 гривень. Більш якісні – 2500–6000 гривень», – зауважує продавчиня.

Що ж стосується аксесуарів, то тут також на колір і смак. Звичайний металевий ланцюжок-прикрасу можна придбати за 800-2500. Сумки великі осінні яскравих кольорів – 1500-5000, шапки або берети – 500-1500 гривень. Шарфик із синтетичних матеріалів можна купити за 100-400 гривень, із бавовни за 400-1000 гривень, а із вовни ручної роботи може коштувати і до 3 тисяч гривень. Найдешевші рукавички продають по 100 гривень. Більшість коштують 300-700 і більше.

Отже, підраховуємо видатки. Скільки ж коштуватиме наш осінній гардероб?

Як не прикро, але аби повністю закупитися новим сезонним одягом, доведеться витратити далеко не одну мінімальну зарплату. У даному випадку про пенсії навіть говорити важко… Мінімальна вартість «потягне» 16900 гривень, а максимальна – цілих 59000. Тому краще носити речі акуратно, аби вони прослужили якомога довше… Адже крім одягу потрібно купувати ще й продукти та сплачувати за комунальні послуги. А вони, на жаль… також недешеві…

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах