29285
09:22 24.082024

Закарпатська область серед лідерів за зростанням надходжень плати за землю

Економіка 1800

За 7 місяців 2024 року до бюджетів територіальних громад Закарпатської області сплачено 381,7 млн грн плати за землю, що на 25,8% більше відповідного періоду минулого року. Це друга позиція по Україні за темпами росту плати за землю (після Миколаївської області зі збільшенням надходжень плати за землю на 41,4%). Про це розповіла Юлія Траньович, консультантка з бюджетних питань Асоціації міст України в Закарпатській області.

Найбільші темпи зростання надходжень плати за землю наразі спостерігаються в Дубівській селищній (у 6 разів більше), Богданській сільській (у 4 рази), Нересницькій сільській (у 3,9 рази), Бедевлянській сільській (у 3,2 рази), Ясінянській селищній (у 2,5 рази), Чопській міській (у 2,5 рази) та Горондівській сільській (у 2,5 рази) територіальних громад. Значне зростання надходжень в основному спостерігається за рахунок погашення податкової заборгованості окремими юридичними особами.

Надходження плати за землю є вагомим джерелом доходів бюджетів територіальних громад, зокрема, таких як Богданська сільська (38% доходів загального фонду без трансфертів за січень-липень 2024 року), Колочавська сільська (33%), Горондівська сільська (29%), Синевирська сільська (28%), Нересницька сільська (28%) та Воловецька селищна (26%) територіальні громади.

Базою для розрахунку земельного податку та орендної плати є оцінка землі. Тому від наявної проведеної актуальної і точної нормативної грошової оцінки землі прямо залежать наповнення бюджетів територіальних громад. У 34% населених пунктів Закарпатської області потрібно провести повторну грошову оцінку земель.

Також надходження від плати за землю прямо залежать від погашення податкової заборгованості. Станом на 1 січня 2024 р. податковий борг по платі за землю до бюджетів територіальних громад області становив 189,4 млн грн, що становить майже половину обсягу всього податкового боргу до бюджетів громад. Станом на 1 серпня податковий борг зріс ще на 40%.

Про це інформує Закарпатське РВ АМУ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах