29221
11:02 5.082024

На ринках області продають ожину. Які ціни

Економіка 3109

Чорно-фіолетові ягоди на Закарпатті називають чорницею. Ними вже кілька тижнів як заповнені ринки області. Краяни активно заготовляють їх, збувають, заморожують та готують сиропи, джеми, компоти… аби вітаміни були доступними і взимку.

У цьому році ожина дозріла, як і більшість ягід та фруктів, раніше, ніж торік. Тож її вартість наразі не є захмарною і практично не різниться від минулорічної. Продавці переконують, що урожай дарів лісу непоганий і діляться секретами приготування з неї консервації. Росте ожина у доволі доступних місцях, навіть в Ужгороді, утім зривати плоди важко, бо стебла вкриті колючками. При цьому далеко не в кожного є час та можливість самостійно вирушати на пошуки ягід. Тож які ціни на Закарпатті на чорниці? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Їжак-ягода – від 40 гривень

Поблизу ринку на Корятовича в Ужгороді жінка років 80 збуває ягоди. Каже, що назбирала їх неподалік стадіону «Авангард». Представляється Марією.

«Я брала тільки ті, що добре налиті сонцем, великі і солодкі. Тож чорниці дуже смачні. У сезон постійно заготовляю і для себе, і для продажу, бо пенсія маленька, прожити з тих копійок важко. Живу одна вже 14 років. Спочатку поховала сина, а через рік – і чоловіка. Благо, що природа в нас унікальна і з голоду померти не можна. Мешкаю у приватному секторі. Тож дещо вирощую біля хати. Але вже немолода, хворію, ліки ж дуже дорогі. Тому змушена викручуватися, як можу. Збуваю те, що вродила земля. Прошу по 50 гривень за відеречко ягід», – ділиться вона думками з «Карпатським об’єктивом».

За її словами, збирати ягоди краще з самого ранку, тоді вони довше зберігаються.

«Я перемелюю ягоди у м’ясорубці, додаю цукор і так зберігаю їх у морозильній камері. У цьому році ще й варила сироп, бо з відключеннями світла особливо сподіватися на те, що продукти не зіпсуються, не можу. Рецепт у мене дуже простий. На 250 грам ягід беру 120 грам цукру, пів склянки води та столову ложку лимонного соку. Ягоди присипаю цукром на хвилин 20, щоб він просочився всередину. Потім на середньому вогні варю 10 хвилин, доводжу до кипіння. Після цього пропускаю через марлю, додаю лимонний сік та воду і варю ще 10 хвилин. Розливаю у склянки і залишаю до повного охолодження. Такий сироп може приготувати навіть дитина», – переконує жінка.

На П’яному базарі літрове відеречко ожини можна купити й за 40 гривень. Продавчиня не хоче казати, де збирала ягоди.

«Я з Перечинщини. У нас чорниці називають їжак-ягодою. Ростуть вони в мене у кінці городу. Далеко ходити за ними не потрібно. Діти переважно збирають і їдять одразу біля кущів. Добре, що мають заняття на час канікул. Продам їх і піду їм щось із канцелярії купувати. Потихеньку до школи готуватись потрібно. Ягоди я просто заморожую. Складаю в пакети – і в камеру. Без цукру. Потім, коли потрібно, додаю у вареники, у домашній сир, або до випічки», – каже вона, представляючись Іриною.

Від 30 гривень – за лоток

У Хусті на ринку ожина дорожча. Продають її також у відеречках, у банках та в пластикових контейнерах.

«Мене звати Олена. Я з Березова. Збирала чорниці в лісі, місцевість чиста, гірська. За лоток прошу 30 гривень. У ньому пів кілограма. Збирати важко, мушу користуватися спеціальною палицею, аби не подерти руки та ноги, – розповідає жінка років 60. – Вдома в мене росте ще й малина. На зиму буду готувати джеми».

Господиня також поділилася рецептом домашніх смаколиків.

«На кілограм чорниці беру кілограм цукру. Ягоди в каструлі перемішую з цукром і залишаю з вечора до ранку постояти. Варю на середньому вогні 5 хвилин, доводячи до кипіння постійно помішуючи і знімаючи піну. Потім додаю сік одного лимону, 2 столові ложки меду та 100 грам води. Варю ще 10 хвилин. Відтак пропускаю через сито, щоб позбутися кісточок. Після цього ще 10 хвилин джем має покипіти. Стерилізувати не потрібно. Просто розливаю у банки і закриваю їх кришкою. Відтак закутую ковдрою, щоб джем остивав поступово», – наголошує жінка.

Інша продавчиня, Оксана з Драгова, зізнається, що просить за літрову банку 50 гривень і переконує, що поки сезон, ожину краще їсти свіжою.

«Я хіба що компот звичайний на зиму варити буду. Із чорниці та яблук. Цього добра тепер багато. А тепер усе їмо свіжим. Додаю ягоди до салатів навіть. Можна з руколою, шпинатом, сиром, горіхами та лимонно-медовим соусом заправити. Дітям на десерт змішую ожину з йогуртом і бананом та готую смузі. На сніданок додаю ягоди до вівсянки, мюслі або граноли для малечі. А ще з чорниці виходить дуже смачний соус до м’яса та риби. Мама ж полюбляє випічку. Вона готує неймовірно смачні мафіни з ягодами», – стверджує вона.

Чим корисна ожина?

Про це знає мукачівська лікарка Dероніка Довганич.

«Ожина (або чорниця) має багато корисних властивостей, які роблять її цінною частиною раціону. Вона містить багато антиоксидантів, таких як антоціани, які допомагають захищати клітини від пошкоджень вільними радикалами, – каже медикиня «Карпатському об’єктиву». – Крім того, ягода є хорошим джерелом вітаміну C, вітаміну K, вітаміну A, фолієвої кислоти, калію, магнію, заліза та марганцю. Завдяки високому вмісту харчових волокон ожина сприяє здоровому травленню і допомагає запобігати запорам. Регулярне вживання чорниці може сприяти зниженню рівня холестерину та покращенню кровообігу, що корисно для серцево-судинної системи. Також ожина може допомагати знижувати запальні процеси в організмі. Волокна, що містяться в ній, можуть допомагати контролювати ще й рівень цукру в крові, що важливо для людей з діабетом. А вітамін K і марганець є важливими для підтримки здоров’я кісток. Вітамін C сприяє зміцненню імунної системи, допомагаючи організму боротися з інфекціями. Ожину можна вживати свіжою, замороженою, у складі різних страв або у вигляді соків і смузі, щоб отримати максимальну користь для здоров’я».

А скільки ягід можна з’їдати на добу?

«Рекомендована кількість ожини, яку можна вживати, залежить від загального стану організму, харчових потреб та індивідуальних особливостей. Зазвичай рекомендується вживати близько 1-2 порцій ягід на день. Одна порція складає приблизно 1 чашку (близько 150 грамів). Але якщо в людини є алергія на ягоди або проблеми зі здоров’ям, пов’язані з уживанням фруктів з високим вмістом волокон або цукру, краще обмежити споживання чорниці», – стверджує фахівчиня.

За словами лікарки, найбільше вітамінів та корисних речовин усе ж міститься у сирих ягодах, тому найбільш оптимальним варіантом, при якому зберігаються корисні властивості, усе ж є заморожування, а не термічна переробка чорниці.

А поки сезон ожини триває, краяни насолоджуються смаком вітамінних ягід і роблять заготовки на зиму.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах