29010
15:20 7.062024

На ринках Закарпаття з’явилися перші яфини. Які ціни

Економіка 10255

У області стартував сезон лісових ягід. Зараз їх можна купити практично на ринках кожного міста. Ціни різні, вибір досить непоганий. Крім суниць, які збувають по 200 гривень за літр, уже продають і першу чорницю, яку закарпатці називають яфиною. Ягода росте тільки на високогір’ї і, як правило, дозріває наприкінці червня – у липні. Утім у цьому році весна порадувала краян приємною теплою погодою, тож більшість натуральних карпатських вітамінів почався раніше.

Тож які ціни на «чорне золото»? Де вже закарпатці збирають яфини? Що кажуть про вартість ягід покупці? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

«Кому треба – той купить»

Перші яфини зараз можна придбати на продуктових ринках Ужгорода, Мукачева, Хуста, Виноградова, Тячева, Берегова. Продавців поки небагато. Навіть не щодня хтось збуває чорні ягоди. Але знати їх таки можна.

Пан Василь торгує на овочевому ринку в Хусті. Біля нього три відра, наповнені яфинами. Чоловіку років 65. Запевняє, що збирав не сам, на заготівлю лісових скарбів були невістка з онуками.

«Літр у мене по 150 гривень. Це ж така титанічна робота назбирати крихітні ягідки! Треба мати спеціальну «чесалку», треба підійматися високо в гори, проводити під пекучим сонцем далеко не одну годину. А там і гад може бути, бо змії дуже люблять такі зарості. Тому фактор небезпеки завжди присутній», – ділиться він думками з «Карпатським об’єктивом». Чоловік бере до рук телефон і показує світлини одного зі збирачів.

«Це – мій син. У нього руки чорні від ягід. Такі ж і в дітей, і у невістки. Вона – жінка проста, манікюру не має, дуже працьовита. Вперше на яфини в цьому році була з діточками 27 травня. Привезла 10 відер. Ми живемо у Березові, у нас там всюди райська природа і ліси дуже багаті на гриби та ягоди. А сам я з Тячівщини. У нас там полонина Апецька є. Колись малим ягоди збирав там… Родичі вантажівками досі у високогір’я на заготівлю їздять. У мене вже сили, на жаль, не ті, маю хворе серце, тому ще на «тихе полювання» ще ходжу, а до такого екстриму, як збирання ягід, вже не вдаюся», – натхненно розповідає чоловік.

Поруч із ним молодиця років 30 також пропонує купити дари лісу. Нахвалює їх і запевняє, що продає дешевше.

«У мене дуже смачна яфина, солодка, збирана руками, налита сонцем. Ходила по неї сама, – стверджує вона. – Прошу по 130 гривень за літр. Приїхала з Виноградівщини, тобто… вже зараз із Берегівщини. У нас там ягоди ростуть по горбах, дозрівають швидко, але й збирачів багато. А загалом люди вже збирають ягоди не тільки на Берегівщині та Хустщині, але й на Перечинщині, Воловеччині, Міжгірщині, Рахівщині. Сподіваюся, влітку урожай буде хорошим», – зазначає вона, представившись Анною.

Утім дехто продає яфини і по 170, і по 200, і по 220 гривень, і за півлітрову банку просять 120. Тому ціни дуже різняться навіть у межах одного ринку.

Покупці на вартість не дуже нарікають, але купують небагато ягід, бо багатьом лісові дари ще не по кишенях.

«Якщо суницю збувають по 200-200 гривень за літр, а назбирати її можна на будь-якій галявині, а в декого вона росте навіть у городі, то за яфинами треба дертися високо в гори, відлучатися з дому на цілий день, а вона коштує в межах 150 гривень. Тому вважаю, що ціна нормальна. Торік у розпал сезону продавали яфини по 100-70 гривень. Дехто віддавав навіть по 50 за літр. Наразі ягоди тільки почали дозрівати, тож ціни ставатимуть поступово все більш доступними для більшості», – наголошує Вікторія Пилип. Жінка купує яфини для доньки, каже, що радіє, що в цьому році вітамінні продукти дозріли раніше, ніж зазвичай.

Інша покупчиня, пані Інна, зізнається, що бере ягоди для чоловіка і їй достатньо пів літра.

«Яфини дуже корисні, їх потрібно їсти всім. Тим більше, що ми живемо в такій місцевості, де ці ягоди ростуть і завжди є змога або самому поїхати назбирати, або ж купити. Якою б не була вартість – кому треба, той купить. Гадаю, що пенсіонерам, звісно, поки що ягоди не по кишені, але для людей, що працюють, ціна нормальна. Принаймні, не обов’язково купувати одразу багато ягід, можна й 250 грамів придбати. Продавці йдуть на поступки, опускають вартість, коли бачать, що людина неплатоспроможна, а має бажання придбати. На жаль, у нас всіх непрості часи, дехто змушений виживати завдяки саме збору грибів та ягід, бо в селах роботи немає, а якщо й є, то прибутки невеликі», – запевняє жінка.

Чому варто їсти яфини

Те, що яфини дуже корисні – знають усі, але чим саме – відомо далеко не всім.

«Чорниця звичайна, яку в нашому краї всі називають яфиною – цінний для здоров’я продукт, – каже «Карпатському об’єктиву» лікарка з Хусті Ірина Головач. – Це – єдина ягода, яка практично ні в кого не викликає алергічних реакцій. Передусім вона багата на антиоксиданти, зокрема антоціани, які допомагають захищати організм від ушкоджень, викликаних вільними радикалами. Це може сприяти зменшенню ризику розвитку хронічних захворювань, таких як серцево-судинні хвороби та рак. Дослідження показують, що ця диво-ягода може покращувати функції мозку та пам’ять. Мікроелементи у яфинах допомагають захищати мозок від оксидативного стресу та покращувати нейронну сигналізацію. Також «чорне золото Карпат» сприяє зниженню рівня «поганого» холестерину (LDL) та підвищенню рівня «хорошого» (HDL), що допомагає зменшити ризик серцево-судинних захворювань, дозволяє знижувати артеріальний тиск. Крім того, ягода наділена протизапальними властивостями, що можуть допомогти у зменшенні запальних процесів в організмі. Відомо, що яфини можуть і сприяти покращенню зору та захищати очі від вікових змін, таких як макулодистрофія. Ягода багата на клітковину, що сприяє покращенню травлення та допомагає у підтриманні здорового кишківника. Яфини мають низький глікемічний індекс і регулюють рівня цукру в крові, що є корисним для людей з діабетом або ризиком розвитку цього захворювання. Загалом, регулярне вживання цих унікальних ягід може мати позитивний вплив на здоров’я та сприяти профілактиці багатьох захворювань».

А чи все ж є такі, кому бажано не їсти яфини?

«Я б не сказала, що вживати яфини практично протипоказано комусь, але є випадки, коли краще проконсультуватися з лікарем, аби уникнути небажаних наслідків для організму, – запевнила медикиня. – Кого це стосується? У людей із хронічними захворюваннями шлунку, такими як гастрит або виразка, ягода може викликати подразнення, оскільки містить природні кислоти, які можуть підвищити кислотність шлункового соку. Якщо хтось приймає ліки, які розріджують кров (антикоагулянти), то яфини можуть ще більше посилити ефект медикаментів, оскільки багаті на вітамін K. Тому кількість споживання ягід у такому випадку варто ретельно контролювати. Крім того, яфини містять оксалати, які можуть сприяти утворенню каменів у нирках у людей, схильних до цього».

Тож скільки ягід на добу краще вживати?

«Більшість дієтологів рекомендують з’їдати від 1/2 до 1 чашки яфин на день, що становить приблизно 75-150 грамів. Ця кількість забезпечить організм достатньою кількістю антиоксидантів, вітамінів і клітковини. Але треба враховувати й індивідуальні потреби організму, бо комусь потрібно й більше, а комусь – і менше», – наголосила фахівчиня.

Як би там не було, а сезон яфин тільки почався, тож у закарпатців ще все попереду… Добре, що купити смачні і корисні ягоди можна у всіх містах області.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах