28809
10:35 3.042024

Гуманітарна допомога для відновлення України: скільки вже надійшло і які новації при перетині кордону

Економіка 1364

Станом на початок квітня 2024 року через зону діяльності Закарпатської митниці від початку воєнного стану в Україну доставлено понад 236 тисяч тонн гуманітарних вантажів, в т.ч. 11,3 тисячі транспортних засобів.

Найбільше гуманітарної допомоги надіслали сусідні із Закарпаттям країни Євросоюзу – Словаччина, Угорщина, Чехія, Румунія та інші – Італія, Австрія, Німеччина.

Основними гуманітарними вантажами залишаються продукти харчування, засоби гігієни, медикаменти, паливо, одяг для військових та речі загального вжитку.

Принагідно нагадаємо, що з 1 квітня 2024 року втратили чинність п.2-1 та 2-2 постанови КМУ від 05.09.2023 N 953, які передбачали можливість декларування товарів гуманітарної допомоги за місцем перетину митного кордону України шляхом подання у паперовому вигляді декларації про товари, що визнаються гуманітарною допомогою.

Наразі митні органи здійснюють пропуск товарів гуманітарної допомоги виключно після їх реєстрації в Автоматизованій системі реєстрації гуманітарної допомоги (https://good.gov.ua/) та подання митниці унікального коду гуманітарної допомоги.

Звертаємо увагу зацікавлених осіб, що згідно з абзацом третім п. 6 Порядку пропуску та обліку товарів гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, подання декларації без унікального коду гуманітарної допомоги не дозволяється.

Аби отримувачі могли безперешкодно завезти допомогу, необхідно правильно користуватись цифровою платформою. Для зацікавлених осіб консультуємо, як покроково це здійснити:

1.                Перейдіть на сайт https://good.gov.ua/

2. Якщо вас не має в Реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, зареєструйтесь за допомогою КЕП та підтвердіть дані про організацію. Це займає кілька хвилин. Детальніше у відео.

3.     Заповніть дані про вантажі та декларацію в системі. Інструкція за посиланням.

4.     Отримайте унікальний код гуманітарної допомоги

5.     Сформуйте Декларацію в системі

6.     Назвіть цей код під час митного оформлення на кордоні

7.     Розподіліть вантаж

8.     Якщо є розбіжності між декларацією та фактично отриманим товарами – заповніть в системі інвентаризаційний опис. Інформацію про те, як оформити інвентаризаційний опис дивіться у відео.

9.     Подайте автоматичний звіт про цільове використання гуманітарної допомоги в цифровій системі.  Що дані з декларації або інвентаризаційного опису будуть підтягуватися в звіт автоматично

10. У випадку якщо були допущені помилки при поданні інвентаризаційного опису чи звіту, користувач до кінця місяця в якому було подано інвентаризаційний опис або звіт, може подати уточнюючий звіт або інвентаризаційний опис.

Більше інформації можна знайти на сторінці веб-сервісу “Митниця в смартфоні”: https://zk.customs.gov.ua/humanitarna_dopomoha_new

Пресслужба Закарпатської митниці

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах