28719
08:30 11.032024

Скільки коштує на Закарпатті свіжа весняна зелень

Економіка 3547

Весна уже поступово вступає у права і хоча ще не завжди радує теплою погодою, та її подих відчувається у повітрі. Разом із потеплінням краяни активувалися і хтось почав садити, а хтось уже й збирати першу вітамінну продукцію. Поки що вибір не надто великий, утім цьогорічні смаколики на ринках області вже продають.

Тож які ціни на натуральні закарпатські вітаміни? Що саме пропонують мешканцям області і що найбільш охоче купують наші земляки? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Цибуля та редиска

Перша місцева зелень на ринках Закарпаття почала з’являтися ще у лютому. Зараз овочів доволі багато, вибір непоганий. Інспектуємо один із ринків у Хусті. У будень там доволі людно. Біля прилавків із картоплею людей найбільше. Хтось купує їсти, а хтось – садити. Також гамірно біля лотків із квасолею, а також біля саджанців дерев.

Найбільш активно хустяни купують зелену цибулю.

«Я цілу зиму її вирощую, – зізнається продавчиня з Велятина пані Марія. – Є і нам їсти, і трохи, щоб продати. Із однієї пенсії вижити важко. Кожен підзаробляє, як уміє і як може. За пучок прошу 15 гривень. Зараз ціна трохи впала, ще недавно продавала по 20. Через тиждень-два й по 10 буде. Але ближче до Великодня вартість знову зросте. Утім робити якісь чіткі прогнози поки що не беруся».

Другим найбільш затребуваним товаром є свіжа редиска.

«Я з Іршавщини. Пучок продаю по 25 гривень. Самі вдома їмо навіть із бадиллям. Подрібнюю його у салат, додаю цибульки, олії, солю й перчу. Корисно і смачно! У ньому більше вітамінів, ніж у самих коренеплодах. Але зелень краще їсти тільки поки вона молода, далі листя стає жорстким», – запевняє жінка, яка представляється Оленою.

Покупці також схвально відгукуються про перші натуральні вітаміни.

«Зараз у багатьох авітаміноз, можна підчепити вірус, застудитися, погода нестабільна, організму потрібні вітаміни. Практично щодня в мене на столі овочі та фрукти. Купую передусім заради дітей, але й самі з чоловіком залюбки ласуємо. Зелену цибулю на підвіконні вирощую сама, а редиску купую, відколи з’явилася на ринку. Із фруктів надаю перевагу яблукам, мандаринам та бананам», – ділиться думками з «Карпатським об’єктивом» пані Мар’яна.

Капуста, зеленина

А ми рушаємо далі і цікавимося цінами на свіжу капусту. Її закарпатські аграрії продають уже впродовж декількох тижнів.

«Я з Виноградівщини. У нас вдома тепличне господарство. Сезон капусти тільки починається, частину урожаю, на жаль, знищила вода, коли нещодавно район підтоплювало. Така прикрість спіткала не тільки мене, тому навряд чи ціна скоро буде набагато нижчою. Зараз кілограм коштує 80 гривень. Купують досить кволо, у людей немає грошей. Беруть виключно на салати, для голубців та борщу господині надають перевагу минулорічній, бо вона дешевша – 20 гривень за кілограм. Свіжу ж купують по головці-дві максимум», – наголошує пані Олена.

Біля неї поруч інша жінка пропонує капусту по 75 гривень. Запевняє, що опустила ціну, бо розуміє, що краянам важко, у всіх скрутні часи.

«Собі у збиток працювати також не можу, бо вкладення чималі. Але й покупців шкода, бо старенька бабуся тільки пройде повз і подивиться, пенсії вистачає тільки на необхідне. Літнім людям роблю різні бонусні пропозиції. У самої є мама і їй, дякувати Богу, уже 75. Проте за безцінь також віддати не можу, бо щоб зібрати урожай, і зусиль потрібно чимало докласти, і витрати маємо неабиякі», – стверджує вона.

Серед розмаїття весняної продукції можна побачити й огірки та помідори. Є між ними і привозні, є й місцеві, але тепличні.

«Кілограм як огірків, так і помідорів у мене по 100 гривень. Так, ціна висока, але збуваю власну продукцію, яку вирощую у спеціальній теплиці, яку обігрівати та поливати потрібно. Крім того, й насіння маю купити, і усілякі добрива, рослини підживлювати, стебла підв’язувати… Одним словом, працювати доводиться без вихідних. Часом покупці цього не можуть зрозуміти. Збуваю невеликими партіями, бо продати важко. Ажіотажу немає», – каже прані Юлія з Виноградівщини.

Краяни не дуже охоче серед ранніх овочів обирають саме такі продукти, багато хто побоюється, що вони занадто сильно насичені хімікатами внаслідок обробки.

«Помідори та огірки у березні не купую ніколи. На все свій час, – наголошує пані Інна, відраховуючи кошти за минулорічну цвітну капусту. – По-перше, ранні овочі ще несмачні, для мене особисто, наче гумові… а по-друге, повні нітратами. Хтось відмочує їх перед споживанням у підсоленій воді чи в лимонному сокові, хтось просто миє, я ж не готова до експериментів зі своїм здоров’ям. Обираю те, що вважаю для себе більш надійним. Вдома ще консервації є багато, доїдаємо старі запаси».

Тим часом біля кропу та зеленої петрушки покупців чимало. 100 грам коштує відносно недорого – 30 гривень. Одна з продавчинь зізнається, що зелень у неї абсолютно безпечна, ароматна і набагато якісніша, ніж у супермаркетах, бо вирощена з любов’ю.

Ну і для особливих ласунів можна на ринку в Хусті придбати і полуницю. Щоправда, вона не українська. Коштує кілограм 300 гривень, а ще недавно її збували по 350. Закарпатська ж ягідка кохання масово дозріватиме ще не скоро, тож любителі посмакувати червоними соковитими плодами беруть те, що є. На смак полуниця ще не дуже солодка, відносно ароматна, проте для десертів підійде ідеально. Шкода тільки, що місцевих смаколиків знайти не вдалося, адже деякі аграрії вирощують універсальні сорти, які плодоносять і тричі на рік.

А загалом вибір свіжих вітамінів, як на початок весни, у нашому краї наразі доволі непоганий. Звісно, ціни поки що високі, але поступово вони ставатимуть нижчими. А при бажанні бодай трохи ранньої зеленини можна таки придбати.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини