28666
15:36 22.022024

Які зміни чекають на закарпатців з весни

Економіка 1812

Весна – період змін і не лише у природі, але й у нашому житті. Із березня урядовці анонсували для наших краян ряд важливих змін. Торкнуться вони як внутрішньо переміщених, так і пенсіонерів та інших людей, практично кожного з нас.

Тож чого нам чекати найближчим часом? До чого готуватися? Про це і розповість «Карпатський об’єктив».

Індексація пенсій

Із нового року «покращення» відчули ті, хто перебуває на заслуженому відпочинку. Щоправда, далеко не всі, але лише певні категорії. Розмір мінімальних грошових виплат пенсіонерам із 1 січня збільшився з 2 093 до 2 361 гривень. Максимальна ж пенсія замість 20 930 зараз становить 23 610 гривень. Утім таке щастя мають одиниці. Загалом виплати для більшості літніх людей у цьому році зросли у середньому на 268 гривень.

А от із 1 березня на пенсіонерів чекає індексація, тобто нарахування доплат через інфляцію. Проведуть її за бальною системою. Метою, за словами чиновників, є виплати для громадян, які вийшли на пенсію у різний час. Після індексації середня пенсія має підвищитись до 6000 гривень.

Передбачається, що цієї весни мінімальну доплату у 100-299 гривень отримають пенсіонери, які наразі одержують велику надбавку, незалежно від основного розміру пенсії.

Ті, чий розмір пенсії не більший 3076 гривень, матимуть на 300-399 гривень більше виплат. Для тих, хто отримує 3847-4615 гривень, доплати становитимуть до 599 гривень.

Від 600 до 699 гривень більше отримуватимуть ті, у кого пенсія складає від 4616 до 5378 гривень, від 700 до 799 гривень – особи пенсійного віку, які мають від 5379 до 6153 гривень пенсії.

Доплати у розмірі 800-899 гривень передбачені для українців з виплатами від 6154 до 6923 гривень, 900-999 гривень – при пенсії від 6924 до 7692 гривень. На максимальну доплату більше тисячі гривень можуть розраховувати ті, хто зараз отримує від 7693 гривень пенсії.

Варто додати, що заступниця міністра соціальної політики Дар’я Марчак запевнила, що індексація повинна торкнутися всіх українських пенсіонерів – незалежно від того, за якими правилами вони одержують виплати.

Зміни для ВПО

На внутрішньо переміщених із березня також чекає ряд важливих змін. Зокрема, стосуються вони виплат.

Як повідомляє Центральне Міжрегіональне управління Міністерства юстиції, із 12 березня скасовуються виплати для ВПО, які отримували їх до лютого 2024 року. Залишиться допомога тільки для найбільш вразливих категорій, а саме:

– для пенсіонерів, пенсія яких станом на 01.01.2024 не перевищує 9 444 грн.

– для осіб з інвалідністю I та II групи, дітей з інвалідністю до 18 років, тяжкохворих дітей.

– для дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа віком до 23 років, а також для батьків-вихователів та прийомних батьків.

Термін таких виплат – 6 місяців.

Продовжити виплату можуть і інші внутрішньо переміщені, проте для цього їм, як зазначають у відомстві, потрібно написати нову заяву.

До таких категорій ВПО належать:

– сім’ї з дітьми до 14 років, які не мають можливості відвідувати навчальні заклади.

– ВПО з дітьми до 14 років, які проживають в зоні бойових дій або в населених пунктах без можливості віддати дитину до садочка.

– сім’ї, де один з членів сім’ї доглядає за особою з інвалідністю, дитиною з інвалідністю, особою з психічним розладом або особою похилого віку.

– малолітні діти без супроводу батьків.

– вагітні жінки (починаючи виплату з 30 тижня вагітності).

–особи, які втратили працездатність, але не мають права на пенсію.

Крім того, урядом передбачено продовження допомоги сім’ям, де працездатні члени сім’ї: працевлаштувалися, зареєструвалися як ФОП та розпочали відповідну діяльність, отримали допомогу на здобуття економічної самостійності, мікрогрант або ваучер на навчання, у яких непрацююча працездатна особа на дату звернення зареєструвалася у центрі зайнятості як безробітна та в пошуках роботи, але не працевлаштувалась та є діти,які навчаються у вузах чи в школі.

Зміни до Податкового кодексу

Із 1 березня вступає у силу закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо приведення деяких норм у відповідність із Законом України «Про Митний тариф України» та уточнення окремих положень» від 16.01.2024 № 3553-ІХ.

Цим нормативно-правовим актом пропонується усунути невідповідність у кодуванні товарів, у тому числі підакцизних, та уникнути ускладнень під час адміністрування податку на додану вартість, акцизного податку, податку на прибуток підприємств та податку на доходи фізичних осіб.

За словами нардепа Данила Гетманцева це принесе бюджету додатково 300 млн грн у рік.

Відновлення митних перевірок

Уже з 1 березня можливе проведення митними органами перевірок із питань митної справи. Про це, зокрема, повідомляє представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

За його словами, після схвалення Урядом проєкту Закону «Про внесення змін до пункту 9-12 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України», на виконання зобовʼязань України в рамках Меморандуму проекономічну та фінансову політику від 01 грудня 2023 року з Міжнародним валютним фондом, пропонується з 01 березня 2024 року за наявності безпечних умов для проведення перевірок.

Що ж проношується?

«Відновити повноваження митних органів на проведення документальних перевірок дотримання вимог законодавства України з питань митної справи;

поновити на невикористаний строк документальні перевірки (зустрічні звірки), які були розпочаті та не завершені до 24.02.2022;

передбачити протягом 60 днів з дня набрання чинності законом надсилання (вручення) актів (довідок) про результати документальних перевірок, зустрічних звірок, заперечень до актів перевірок, податкових повідомлень-рішень, процедура вручення яких не завершена до 24.02.2022 тощо», – наголошує представник уряду.

Завершується кампанія з декларування доходів

За обов’язкове відкриття декларацій депутати ніяк не могли проголосувати протягом тривалого часу, оскільки в умовах війни декрадування парламентарям та держслужбовцям різних рівнів тимчасово відмінили. Після скандального ухвалення закону про поновлення процедури оприлюднення доходів міські, сільські, селищні голови, депутати та урядовці повинні були подати електронні звіти про прибутки.

Більшість закарпатських чиновників наразі вже прозвітували про прибутки і декларації деяких із них відверто шокують. Зокрема, викликають неабиякий подив розміри їхніх заробітних плат. Ознайомитися з деклараціями може кожен бажаючий на сайті НАЗК. Усі електронні звіти є у вільному доступі.

31 березня 2024 року припиняється подача звітів. До цього часу держслужбовці мали подати декларації за 2021-2022 звітні періоди (якщо такі декларації вже не було подано раніше).

Тарифи

Про підвищення тарифів на газопостачання поки що не йдеться. Ціна на газ для побутових споживачів, які користуються послугами «Нафтогазу», залишатиметься на рівні 7,96 гривень за кубометр. Тарифи у решти постачальників варіюються від 7,7 гривень за кубометр до 9,90 гривень.

Утім зі світлом не все так гладко. Наразі ціна за електроенергію становить 2,64 гривень за кВт-год. Утім уже з квітня експерти прогнозують подорожчання.

Зокрема, голова НКРЕКП, Костянтин Ущаповський, припускає здорожчання світла, але заявляє, що підвищення тарифу має бути виваженим — максимум на 15%, орієнтовно до 3 гривень за кВт-год.

Проте не у всіх прогнози такі оптимістичні. Скажімо, голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко прогнозує, що вже цієї весни електроенергія обходиметься споживачам у 5-6 гривень за кВт-год.

Зростання тарифів, на його думку, можна очікувати не раніше травня. Також експерти припускають, що підвищитись може і вартість блакитного палива. Але впровадити нову цінову політику постачальники та надавачі послуг, скоріш за все, зможуть не раніше закінчення опалювального сезону.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах