28648
11:48 30.012024

Питання легалізації праці на Закарпатті – на контролі Держпраці

Економіка 1798

Питання тіньової зайнятості та зарплатні «у конвертах» – надзвичайно гостра проблема у сфері трудових відносин в Україні.

З метою скорочення рівня незадекларованої праці та уникненняпорушення трудових прав працівників Закарпатського регіону, інспектори управління інспекційної діяльності у Закарпатській області проводятьінформаційно – роз’яснювальні відвідування роботодавців та їх найманих працівників в ході яких звертають увагу на перевагах офіційного працевлаштування та ризиках і негативних наслідках незадекларованої праці.

Так, впродовж 2023 року інспекторами управління проведено 7330інформаційних заходів спрямованих на зниження рівня незадекларованої праці. Увага, насамперед, приділялась суб’єктам торгівлі, сфери послуг, громадського харчування та тимчасового розміщування, сільського господарства та будівництва – адже ці галузі належать до найбільш ризикових із точки зору використання незадекларованої праці.

Посадовці роз’яснювали працівникам їхні трудові права й нагадували, що тільки той, хто працює легально, має соціальні гарантії: регулярну виплату заробітної плати, не нижчу за мінімальну, всі передбачені законодавством відпустки, виплати в разі хвороби чи пов’язаного з роботою нещасного випадку тощо.

Роботодавців же попереджали, що без офіційного оформлення до роботине може бути допущений жоден працівник, навіть якщо він проходить випробувальний термін, з ним слід укладати трудовий договір.

Тож за 12 місяців минулого року, роботодавці у яких інспекторами праці проведено інформаційні заходи, офіційно оформили трудові відносини з понад 20 тис. працівників.

Вирішення питання легалізації трудових відносин з найманими працівниками з метою детінізації зайнятості населення залишається важливим питанням сьогодення.

За матеріалами управління інспекційної діяльності у Закарпатській області Західного міжрегіонального управління Держпраці.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах